Naujų rinkimų į Seimą dėlionė – valstiečiai „apdovanojo“ R. Janutienę, bet ne savus

Šiais metais Lietuvoje įvykus net trejiems rinkimams, teks surengti ir dar vienus – naujus rinkimus į Seimą trijose vienmandatėse apygardose. Rinkimai rugsėjo 8 dieną bus rengiami Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos rinkimų apygardose.

Naujų rinkimų į Seimą dėlionė – valstiečiai „apdovanojo“ R. Janutienę, bet ne savus.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
Naujų rinkimų į Seimą dėlionė – valstiečiai „apdovanojo“ R. Janutienę, bet ne savus.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas siekia patekti į Seimą. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas siekia patekti į Seimą. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algis Čaplikas.<br>D.Umbraso nuotr.
Algis Čaplikas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eduardas Šablinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eduardas Šablinskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Gylys<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Gylys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 12:17 PM, atnaujinta Jul 26, 2019, 5:42 PM

Rugpjūčio 9 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbs rinkimuose dalyvaujančių kandidatų sąrašą. Šiuo metu kandidatai į laisvas Seimo narių vietas jau renka parašus, ir renka juos remiančių partijų ir rinkėjų aukas.

Naujienų portalas lrytas.lt apžvelgia kandidatus ir jų situaciją – kam sekasi geriau, o kam – prasčiau.

Pastebėtas ir įdomus faktas, valdantieji valstiečiai parėmė Žiemgalos rinkimų apygardoje dalyvaujančią Rūtą Janutienę, tačiau lėšų savo partijos iškeltiems kandidatams neatsirado. 

Parašų dar nepateikė, bet sąskaitose šimtai

Trijose vienmandatėse apygardose iš viso išsikėlė 29 dalyviai: Žirmūnų apygardoje 12, Gargždų – 11, Žiemgalos – 6 kandidatai.

Darbo partija kandidatus į laisvą Seimo narių vietas kelia visose trijose, tačiau nei Žirmūnų apygardos kandidatas Darius Ulickas, nei Gargždų apygardos kandidatas Valdas Rimkus, nei Žiemgalos apygardoje kandidatuojanti Ingrida Vencuvienė nei aukų iš rinkėjų, nei iš pačios partijos nėra sulaukę.

Gana dosniai kelis savo kandidatus apdalino Centro partija.

Gargžduose kandidatuojančiam Kristupui Krivickui partija jau skyrė 10 tūkst. eurų. Gerokai mažesne pinigų suma partija apdovanojo ir Žiemgalos apygardoje kandidatuojančią Rūtą Janutienę – jos rinkiminėje sąskaitoje, jei surinks reikiamą parašų skaičių, jau yra Centro partijos pervesti 1500 eurų.

Ši kandidatė taip pat yra remiama ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), ši partija jai yra skyrusi 5000 eurų.

Centro partijos kandidatas į Seimo narius Žirmūnuose Povilas Gylys kol kas partijos paramos nesulaukė.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) partijos keliami kandidatai – Algis Čaplikas Žirmūnuose ir Saulius Gegieckas Žiemgalos rinkimų apygardose partijos paramos kol kas nesulaukė.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis savo kandidatus kelia visose trijose rinkimų apygardose. Žirmūnų apygardoje Seimo nario mandatą laimėti bandys Tomas Keršys, Gargždų rinkiminėje apygardoje – Justas Ruškys, o Žiemgalos – Lina Martinaitienė. Nei vienas iš šių kandidatų partijos paramos nėra sulaukęs.

Savo dviejų kandidatų kol kas neparėmė ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP). Nei Žirmūnų apygardoje kandidatuojantis Eduardas Šablinskas, nei Gargždų apygardoje savo jėgas bandysiantis Vaclovas Dačkauskas partijos paramos nesulaukė.

Tačiau savo kandidatus rinkimuose piniginėmis aukomis jau apdovanojo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Žirmūnų rinkimų apygardoje savo jėgas bandantis partijos pirmininkas Gintautas Paluckas jau sulaukė 4 tūkst. eurų viršijančios partijos aukos.

Gargžduose savo jėgas bandys Ligita Liutikienė, jai partija jau paaukojo per 3 tūkst. eurų. Tačiau piniginės partijos paramos dar nesulaukė Žiemgalos apygardoje rengiamuose rinkimuose dalyvausiantis Liudas Jonaitis.

Nors LVŽS pinigais jau parėmė jų ir Centro partijos kandidatę R.Janutienę, tačiau tokios paramos nesulaukė kiti du partijos keliami kandidatai. Žirmūnų apygardoje į Seimą bandysianti patekti Vilma Galdikė nesulaukė pinginės paramos kaip ir Gargžduose iškeltas Raimundas Daubaris.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) iškėlė du kandidatus – Žirmūnų apygardoje Paulę Kuzmickienę, o Gargždų apygardoje – Rasą Petrauskienę. Partija kol kas rinkimų dalyvių pinigine išraiška neparėmė.

Žirmūnų rinkimų apygardoje save iškėlė trys kandidatai: Rima Olberkytė, Dovilas Petkus ir Rasa Žemaitė. R.Olberkytė jau yra sulaukusi kelių šimtų eurų rinkėjų aukų. Tarp pinigus aukojusių ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai Linas Kvedaravičius, Gediminas Jaunius ir Donalda Meiželytė.

Kandidatas D.Petkus yra sulaukęs 400 eurų aukos iš Vytauto Sinicos. R.Žemaitė piniginių aukų dar nėra sulaukusi.

Gargždų rinkimų apygardoje save iškėlė taip pat trys kandidatai: prezidento rinkimuose dalyvavęs Kazimieras Juraitis, Gintautas Kniukšta ir Martynas Pocius. K.Juraitis ir M.Pocius jokios piniginės aukos dar nėra gavęs. G.Kniukšta yra sulaukęs 700 eurų, jam juos paaukojo Saulius Lapėnas ir Dalius Serafinas.

Žiemgalos rinkimų apygardoje išsikėlusi Rūta Bilkšytė jokios piniginės aukos taip pat nėra sulaukusi.

Parašus elektroninėje erdvėje renka vangiai

Visi kandidatai turi surinkti 1000 juos palaikančių gyventojų parašų. Kol kas elektroninėje erdvėje jie renkami gana vangiai.

Per šimtą jų turi Žirmūnų apygardoje kandidatuojantys save išsikėlusi R.Olberkytė, LSDP pirmininkas G.Paluckas ir TS-LKD atstovė P.Kuzmickienė.

Kitą antradienį – liepos 30 dieną visi rinkimuose norintys dalyvauti kandidatai turės grąžinti parašų rinkimų lapus su reikiamu skaičiumi parašų.

Atsirado trys laisvos vietos

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad trys laisvos vietos Seime atsirado po savivaldos ir Europos Parlamento (EP) rinkimų.

Vilniuje, Žirmūnuose, Seimo nario vieta atsilaisvino Aušrą Maldeikienę išrinkus į EP.

Rinkimai Gargžduose ir Žiemgalos apygardoje, apimančioje Pakruojį, Joniškį ir dalį Šiaulių rajono, rengiami, nes čia išrinkti Seimo nariai valstietis Bronius Markauskas ir liberalas Vitalijus Gailius atsisakė mandatų dėl mero pareigų.

Jei prireiks, antrasis naujų Seimo rinkimų turas vienmandatėse apygardose įvyks rugsėjo 22 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.