Pasilepinti saule suskubo ne visi: oficialių atostogų neturintys Seimo nariai prisipažino, ką veikia

Iki liepos pabaigos užsitęsusi pavasario sesija ir rugpjūčio 20-22 d. įvyksianti neeilinė Seimo sesija gerokai sutrumpino laisvų parlamentarų dienų skaičių.

Dienas, kai nevyksta plenariniai ir komitetų posėžiai, seimūnai leidžia skirtingai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Dienas, kai nevyksta plenariniai ir komitetų posėžiai, seimūnai leidžia skirtingai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Algirdas Sysas.<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Sysas.<br>D.Umbraso nuotr.
Petras Gražulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Petras Gražulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Budbergytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Budbergytė.<br>D.Umbraso nuotr.
Dienas, kai nevyksta plenariniai ir komitetų posėžiai, seimūnai leidžia skirtingai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Dienas, kai nevyksta plenariniai ir komitetų posėžiai, seimūnai leidžia skirtingai.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Rima Baškienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Rima Baškienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 12, 2019, 8:00 PM, atnaujinta Aug 13, 2019, 11:27 AM

Paklausti, kaip leidžia nuo plenarinių ir komitetų posėdžių laisvas dienas, Seimo nariai vieningai sutarė, kad formalių atostogų neturi. Tačiau laisvas dienas leidžia skirtingai: vieni dėmesį skiria šeimai ar mėgstamai knygai, kiti – dalyvauja renginiuose ir susitikinėja su rinkėjais.

Atostogų planus teko koreguoti

Šiemetinė pavasario sesija baigėsi rekordiškai vėlai – liepos 25 d. Įprastai 2016-2020 m. kadencijos Seimo nariai pavasario sesiją užbaigdavo birželio pabaigoje ar liepos pirmojoje pusėje.

Praėjusių metų pavasario sesija baigėsi birželio 30 d. 2017 m. pavasario sesija buvo užbaigta liepos 11 d.

Be to, jau kitos savaitės pradžioje parlamentarai rinksis į neeilinę sesiją.

Ilgametis Seimo narys, parlamentaro pareigas einantis nuo 1996 m., Lietuvos socialdemokratų (LSDP) atstovas Algirdas Sysas atviravo, kad užsitęsusi pavasario sesija ir neeilinė sesija privertė pakoreguoti atostogų planus.

Tačiau per Seime praleistus metus praktikos buvo visokios, todėl tai priima kaip duotybę ir stengiasi iš to nedaryti didelės problemos.

„Ir dirbau, ir ilsėjausi, ir dalyvavau varžybose, ir namuose tvarkiausi – kai reikalas yra, eini į darbą, kai nėra, aplink namus per metus prisikaupia tiek darbų, kad nespėji per kelias dienas padaryti. Kažkur į tolimesnius kraštus arba prie jūros aš nevažiavau, turiu netoli ežerą, man užtenka iš ryto paplaukioti.

Kadangi neeilinė sesija, griuvo kažkokie planai, visada aš vasarą nuvažiuoju į kokias užsienio varžybas, šiemet dėl sesijos nesudalyvavau, teko atsisakyti. Toks jau mūsų darbas, toks jau mūsų kryžius“, – portalui lrytas.lt sakė Algirdas Sysas.

Varžybose Lietuvoje ilgametis Seimo narys A.Sysas dalyvavo ir praėjusį savaitgalį, o akimirkomis po varžybų pasidalijo ir savo „Facebook“ paskyroje. 

P.Gražulis – spėja viską, bet piktinasi nekokybiškų įstatymų gausa

Tuo tarpu Seimo narį Petrą Gražulį labiau nei išsitęsusi pavasario sesija ar kitą savaitę prasidėsianti neeilinė sesija piktina priimamų įstatymų bei įstatymų pataisų gausa.

„Žinote, labai daug laiko poilsiui neskiriu, viskam laiko yra – viską suspėji. Tik tiek pasakyčiau, kad tą konvejerį reikia stabdyti, nes Lietuva labai daug priima įstatymų ir daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis. Todėl kokybiškų įstatymų yra mažai – eina pataisos, ant tos pataisos dar pataisos.

Tai tikrai turėtų daugiau kontroliuoti Vyriausybę, sprendimus Vyriausybės, daugiau galbūt skirti dėmesio žmonėms, bet tikrai šitą konvejerį reikia stabdyti.

Jau kalbėjomės ir Audito komitete ta tema, kad tikrai jau sustokime, per 30 metų jau tikrai tų įstatymų prikepėm. Žiūrėkime ne kiek įstatymų, o kokių ir kokių įstatymų pataisų“, – akcentavo P.Gražulis.

Paklaustas, kur – Lietuvoje ar užsienyje – leido poilsio dienas, parlamentaras tikino, kad spėjo visur po truputį paatostogauti. O liepos pabaigoje pasibaigusi pavasario sesija jam nesutrukdė – pailsėti Seimo narys spėjo.

„Spėjam, sakykim, kad net nelabai ir nuvargstam“, – portalui lrytas.lt sakė P.Gražulis.

Atiktrūkti nuo darbų – sudėtinga

Laikas su šeima ir vaikais – tai opozicijos lyderės, atstovaujančios Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui, Viktorijos Čmilytės-Nielsen laisvalaikio prioritetas. Tačiau, pasak opozicijos lyderės, atitolti nuo Seimo reikalų ne tik sunku, bet ir nesinori.

„Seimo nariai nesvarbu, ar opozijos lyderiai, ar eiliniai Seimo nariai formalių atostogų neturi. Aš esu keturių vaikų mama, tai akivaizdu, kad bet kurią laisvą minutę stengiuosi praleisti su šeima.

Rekordiškai vėlai pasibaigus pavasario sesijai porą dienų tikrai skyriau laikui su šeima ir neplanavau jokių darbų, bet atitolti nuo Seimo reikalų nepavyksta, o, tiesą pasakius, ir nenoriu. Dabar savaitgaliai ir darbotvarkė yra laisvesni, tai tuo stengiuosi ir pasinaudoti“, – pasakojo V.Čmilytė-Nielsen.

Opozicijos lyderė taip pat atviravo, kad yra nusiteikusi itin darbingai rudens sesijai.

„Dabar vos už kelių dienų prasideda neeilinė sesija ir, manyčiau, kad po jos iki rugsėjo 10 d. bus labai intensyvus metas, vyks intensyvūs darbai. Be to, ir mano partijos pirmininko rinkimai planuojami labai greitai. Iš tiesų darbų tikriausiai bus daugiau nei paprastai“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Intensyvaus rudens tikisi ir LSDP narė Rasa Budbergytė, kuri šią savaitę kaip tik sugrįžo iš atostogų.

„Paatostogavau ir šią savaitė kaip tik baigiu atostogas. Su padėjėja šiuo metu aptarinėjame, kokius įstatymų projektus planuojame parengti ir kokius bandysime registruoti. Nori to ar nenori, darbas po truputėlį į priekį turi judėti. Laukia labai sunkūs metai – sunkūs įvykiais ir priešrinkiminiai metai. Todėl šią savaitę atostogos tikrai baigtos“, – sakė R.Budbergytė.

Vyksta „gyvas“ darbas

Pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Rima Baškienė atviravo, kad laikotarpis nuo liepos 25 d., tai yra pavasario sesijos pabaigos, iki rugpjūčio 20 d., kai prasidės neeilinė sesija, jos darbotvarkėje yra skirtas pasirengimui rudens sesijai ir įstatymų projektų parengimui bei užregistravimui.

„Tai reiškia, kad tas laikas nėra tos įsivaizduojamos atostogos – Seimo nariai atostogų iš pincipo neturi. Kadangi šie metai yra išskirtiniai – prezidento išrinkimas, Vyriausybės įgaliojimų suteikimas – laiko visiškam atsipalaidavimui nėra.

Yra viena kita diena, kai tu gali sau leisti ravėti gėlyną, skaityti knygą ar kažką malonaus veikti, bet tai yra pavienės dienos“, – sakė R.Baškienė.

Valstietės teigimu, požiūris, kad kai plenariniai posėdžiai nevyksta, atrodo, nieko ir nevyksta, yra klaidingas.

Anot R.Baškienės, laikas pirmadieniais, penktadieniais, savaitgaliais yra pats produktyviausias, kurio metu, bendraujant su žmonėmis, gimsta nauji įstatymai ir esamų tobulinimais.

„Dabar aš esu Šiauliuose, priiminėjame gyventojus, susitiksiu su rajono vadovais ir taip kiekvieną pirmadienį.

Šeštadienį turėjau nuostabų renginį Skuodo rajone ant Apuolės piliakalnio, kur vyko tradicinis tarptautinis festivalis – yra noras matyti, girdėti Lietuvą. Noriu pabrėžti, kad tame festivalyje aš sutikau ir Jurgį Razmą, ir Levutę Staniuvienę, ir kitus kolegas.

Tai rodo, kad Seimo nariams tiesiog rūpi, kokie kultūros renginiai vyksta, o tuo pačiu tu susitinki žmones. Žmonės per renginius užduoda klausimus, išsako problemas ir tai yra labai gerai, nes mes neatitrūkstame.

Turbūt pats blogiausias darbas būtų sėdėjimas kabinete ir matymas tik įstatymų projektų, bet nepajautimas jų įgyvendinimo ir ne pokalbiai su žmonėmis. Pokalbiai su žmonėmis ir „gyvas“ darbas yra labai svarbus“, – pasakojo pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja.

Panašu, kad laiko veltui neleidžia ir LVŽS pirmininkas, kurio darbotvarkėje, nevykstant plenariniams ir komitetų posėdžiams, numatyti oficialūs susitikimai ir kiti renginiai.

Pirmadienį Ramūnas Karbauskis susitiko su švietimo viceministru Valdemaru Razumu ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Ekonomikos departamento direktore Egle Radėniene.

Susitikimo tikslas – mažų bendruomenių mokyklų situacijos regionuose aptarimas. Pasak R.Karbauskio komunikacijos atstovės Dalios Vencevičienės, dabar yra išskirtinai geras laikas politiniam turiniui kurti.

Na, o Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis šiuo metu yra išvykęs į seniai suplanuotą kelionę po Jungtines Amerikos Valstijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?