Valstietiją drebina ir sesių, ir brolių karai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės Agnės Širinskienės pavyzdys santykius su saviškiais aiškintis pasitelkus etikos sargus tapo užkrečiamas – dabar vienas kitam į atlapus kibo du valstiečiai medikai.

Algimantas Kirkutis, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė ir Aurelijus Veryga.<br>lrytas.lt montažas.
Algimantas Kirkutis, Agnė Širinskienė, Rima Baškienė ir Aurelijus Veryga.<br>lrytas.lt montažas.
Seimo vicepirmininkė R.Baškienė (dešinėje) pripažino, kad jos santykiai su kita valstiete A.Širinskiene – šalti.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo vicepirmininkė R.Baškienė (dešinėje) pripažino, kad jos santykiai su kita valstiete A.Širinskiene – šalti.<br>T.Bauro nuotr.
Algimantas Kirkutis.<br>T.Bauro nuotr.
Algimantas Kirkutis.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga ir Gitanas Nausėda.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga ir Gitanas Nausėda.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 6:21 AM, atnaujinta Aug 16, 2019, 4:51 PM

A.Širinskienės bandymas etikos sargams apskųsti kitą valstietę Seimo pirmąją vicepirmininkę Rimą Baškienę nustebino net visko mačiusius politikos senbuvius, bet nebuvo sėkmingas.

Tačiau šalies parlamentarizmo istorijoje neregėtą žingsnį žengusi A.Širinskienė jau turi sekėjų.

Dėl politinio bendrakeleivio elgesio į Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi dar vienas valstietis Algimantas Kirkutis.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys apskundė valstietį Aurelijų Verygą. Sveikatos apsaugos ministrą A.Kirkutis kaltina dėl birželį jį ištikusios nesėkmės siekiant Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiojo gydytojo posto.

Baltijos vienmandatėje apygardoje į Seimą išrinktas sveikos gyvensenos ir natūraliosios medicinos propaguotojas A.Kirkutis dėl šio posto buvo pasiryžęs palikti ir parlamentą.

Prieš patekdamas į Seimą A.Kirkutis buvo Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies aritmijos diagnostikos ir gydymo laboratorijos vedėjas.

Tapęs vadovu politikas tikėjosi šią gydymo įstaigą paversti tretinio lygio universitetine ligonine.

A.Kirkutis „Lietuvos rytui“ tvirtino apie tokius savo ketinimus su A.Veryga kalbėjęs ne kartą.

Valstiečio teigimu, jis ministrą informavo ir apie planus dalyvauti ligoninės vadovo konkurse. Tam esą neprieštaravo ir partijos vedlys Ramūnas Karbauskis.

Įžvelgė konflikto riziką

Bet didžiulius planus puoselėjęs A.Kirkutis iš A.Verygos sulaukė netikėto akibrokšto – pastarasis viešai pareiškė, kad apie šiuos užmojus nieko nežino.

Negana to, ministras konkurso išvakarėse išrėžė, kad jį patį gali įklampinti į bėdą tokie Seimo nario ketinimai.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos vadovo, valstiečių frakcijos nario dalyvavimas jo pavaldinių rengiamame konkurse būtų akivaizdus interesų konfliktas.

Be to, A.Veryga ir pats antrajame konkurso etape turėjo pasirinkti vieną iš dviejų geriausiai pasirodžiusių kandidatų.

„Aš jo vietoje nebūčiau dalyvavęs“, – sakė ministras.

Liko trečias ir pasiskundė

Tačiau A.Kirkutis buvo įsitikinęs, kad priklausymas tai pačiai partijai bei frakcijai jam neturėtų užkirsti kelio siekti nusižiūrėto posto.

Kliūčių valstiečiui nematė ir BNS kalbintas R.Karbauskis: „Seimo narys, kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, gali dalyvauti bet kuriame konkurse. Jis pats yra gydytojas, puikiai ten žinomas, o konkursas yra atviras, skaidrus, aš tikiuosi, kad laimės stipriausias.“

Bet A.Kirkutis iš vienuolikos buvusių pretendentų į ligoninės vadovus birželį vykusiame konkurse liko tik trečias.

Pralaimėtojas mano, kad dėl to kaltas ne kas kitas, o A.Veryga.

„Manau, kad ministro viešai išsakyta nuomonė apie mano sprendimą dalyvauti konkurse pažeidė mano, kaip piliečio ir kandidato eiti įstaigos vadovo pareigas, teises, o ministro vieši šališki pareiškimai galėjo pakenkti jo organizuojamo konkurso skaidrumui ir paveikti iš jo pavaldinių sudarytos atrankos komisijos narių sprendimą“, – tokį savo požiūrį etikos sargams išdėstė A.Kirkutis.

Valstietis įsitikinęs, kad sveikatos apsaugos ministras pažeidė ir Seimo nario, ir valstybės tarnautojo etikos principus.

„A.Veryga nenusišalino nuo atrankos komisijos pirmininko pareigų, tokiu būdu sukeldamas akivaizdų interesų konfliktą, ir nesiėmė veiksmų, kad šio konflikto būtų išvengta“, – tvirtino A.Kirkutis.

Atsakymas papiktino

Panašius motyvus dėl esą netinkamo partijos bendražygio elgesio A.Kirkutis buvo nurodęs ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), tačiau ji pradėti tyrimą atsisakė.

Komisija nutarė, kad vien priklausymas tai pačiai partijai nesukelia interesų konflikto, be to, pasiūlė kreiptis į Seimo etikos sargus.

Toks VTEK atsainumas gerokai papiktino parlamentarą: „Ministras pirmiausia yra valstybės pareigūnas, o komisija tam ir sudaryta, kad spręstų tokių pareigūnų etikos klausimus. Kam tada ji iš viso reikalinga?“

Kaip turėjo elgtis ministras?

Iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos valstietis tikisi jam palankaus sprendimo, bet abejojo, ar tai gali pakeisti jau įvykusio konkurso rezultatus.

„Nors jeigu būtų nustatyta, kad A.Veryga turėjo nusišalinti, gal konkursas būtų skelbiamas iš naujo.

Buvau vienas stipriausių konkurso dalyvių, nuo pirmųjų dviejų savo varžovų atsilikau vos keliais balais.

Jei tas skirtumas būtų buvęs didesnis, gal dabar elgčiausi kitaip.

Bet A.Veryga pareiškė, kad mano dalyvavimas šiame konkurse jam trukdo. Taip kalbėdamas ministras paveikė savo pavaldinius, jiems buvo daromas spaudimas, poveikis.

A.Veryga privalėjo nusišalinti ir paskirti kitą žmogų vietoj savęs. Man labai įdomu, kodėl jis to nepadarė, ir tikiuosi, kad Seimo komisija ministro to paklaus“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Kirkutis.

Politikas taip pat stebėjosi ministro aiškinimais, kad jis esą nieko nežinojęs apie kolegos planus: „Aš jam ne tik apie tai pranešiau. Aš jam raštu sudėliojau visą programą, ką daryčiau, jei būčiau paskirtas vyriausiuoju ligoninės gydytoju.“

Valstietis neatmetė, kad A.Verygą galėjo išgąsdinti galimi kaltinimai protegavus bendrapartietį, jei jam nusišypsotų sėkmė: „Bet ministras turėtų vadovautis ne emocijomis ar baimėmis, o įstatymais.“

Neranda bendros kalbos

Paklaustas, ar jam atrodo solidu, kai frakcijos kolegos ginčus sprendžia pasitelkę etikos sargus, A.Kirkutis atsakė, kad tai turėtų vertinti partijos pirmininkas.

Tiesa, parlamentaras mano, kad tokie ginčai valstiečių nepuošia: „Aišku, situacija negera, ji rodo, kad yra palikta neišspręstų ir iki galo neišdiskutuotų klausimų tiek partijoje, tiek sveikatos apsaugos sistemoje.

Juolab kad mes su A.Veryga kažkaip nesurandame bendrų interesų. Jis yra labiau sukoncentravęs dėmesį į kiekybinius reformos pokyčius, o mane domina kokybė.

Čia mes nerandame bendros kalbos.“

Suglumino net etikos sargus

Tai ne pirmas valstiečių ginčas, pasiekęs Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Prieš keletą mėnesių joje santykius aiškinosi A.Širinskienė su R.Baškiene.

A.Širinskienė kolegę apskundė dėl to, kad ji esą pažeidė Seimo statutą, kai Referendumo įstatymo pataisas pasiūlė svarstyti ne jos vadovaujamame Teisės ir teisėtvarkos, bet Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Pastarasis komitetas projektui, kuriuo buvo siūloma nuleisti referendumo kartelę, nepritarė.

Vėliau tokias išvadas palaimino ir Seimas.

Seime vieša paslaptis, kad šios dvi įtakingos valstiečių atstovės pastaruoju metu beveik nebendrauja arba tai daro tik iš reikalo.

Tačiau gautas skundas tada nustebino net etikos sargus. Kai kurie jų tai vadino istorine byla, nes neprisiminė kito atvejo, kad vienas frakcijos narys skųstų kitą.

„Kadencijos pradžioje mes apskritai puikiai sutarėme ir bendravome.

Bet kai pamačiau, kad žmogus labiau suinteresuotas ne darbu, o vienas kito skundimu, supratau, kad mums ne pakeliui.

Netgi Seimo salėje atsisėdau į kitą vietą toliau nuo jos“, – taip atvirai lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ apie savo santykius su politine bendrakeleive yra kalbėjusi R.Baškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.