Žiežmarių gyventojai lieja nepasitenkinimą dėl namų neįgaliesiems: jie ne tokie, kaip mes

Žiežmariuose kilus nepasitenkinimui dėl kaimynystėje įkuriamų grupinio gyvenimo namų neįgaliesiems, didžioji dalis visuomenės pasipiktino tokia viešai reiškiama netolerancija.

Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 2:53 PM, atnaujinta Aug 21, 2019, 3:08 PM

Tiesa, patys žiežmariečiai trečiadienį išplatino laišką, kuriame skundžiasi esą nesuprasti ir tikina, kad tie žmonės esą yra ne tokie, kaip jie, todėl turėtų gyventi kitur.

Kilo skandalas

Prieš kelias savaites dalis Žiežmarių gyventojų pasipiktino, kad Strėvininkų socialinės globos namai įsigijo 10 arų sklypą, kur šiuo metu projektuoją namą, kuriame gyvens 10 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių. Miestelyje Žiežmariuose iškart ėmė aidėti pasipiktinimas, kad dėl tokios kaimynystės kitiems neva bus nesaugu.

Strėvininkų socialinės globos namuose, Kaišiadorių rajone, gyvena per 200 proto negalią ar psichinių sutrikimų turinčių žmonių. Siekiant dalį jų labiau integruoti į visuomenę, kitąmet planuojama 10 globotinių perkelti į bendruomeninius grupinio gyvenimo namus Žiežmariuose.

Trečiadienį Žiežmarių miestelio bendruomenė išplatino viešą prašymą išklausyti juos ir suprasti jų situaciją.

„Mes daugelį kartų esame sakę, kad Žiežmarių miesto bendruomenė ir gyventojai niekada nenusisuks nuo tų, kuriems reikia pagalbos ir supratimo. Deja, bet iki šiol niekas mūsų neišgirdo ir net nesiruošia išgirsti bei įsiklausyti į mūsų nuomonę.

Patogu kalbėti, aiškinti, mokyti, vadinti mus buduliais, bet ar tokių reformų nori patys psichinę ir protinę negalią turintys ligoniai. Kaip žinome, iš ankstesnių pasisakymų, šie ligoniai yra sveiki, tokie kaip mes, tai gal vertėtų paklausti ir jų nuomonės, kodėl kiti sprendžia tokių kaip mes likimus?“ – klausė bendruomenės nariai.

Jie teiravosi, kas galėtų paneigti, kad tie, kas suinteresuoti įvykdyti Vyriausybės programą, esą nepasinaudojo iš anksto suplanuotu priešpriešos kurstymu, „kadangi žinojo, kad pritarimo tikimybė maža“.

„Nutylima ir tai, kad prieš šio sklypo pirkimą du kartus buvo bandyta įsigyti žemės sklypus Žiežmariuose, bet sužinojus, kas planuojama, buvo atsisakyta juos parduoti. Kaip ir įprasta neturint kitos išeities pasinaudota labai senomis ir laiko patikrintomis priemonėmis – melu ir slaptumu. Tai matyti projekto vykdymo eigoje, kuomet š. m. kovo mėnesį buvo paimtas kaimynės parašas, kuris supaprastino projektinius sprendinius, o apie projektą gyventojams informuota tik š. m. rugpjūčio mėnesį.

Visi kaip vienas aiškina, jog apie tai nieko nežinojo, tačiau faktai sako priešingai ir ar tai yra ne melas?“ – laiške rašė žiežmariečiai.

Prisiminė seną istoriją

Jie prisiminė ir kelių metų senumo istoriją, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentu apsimetęs vaikinas pasisavino Vilniaus miesto savivaldybės automobilį.

„Daugelis žiežmariečių ir Lietuvos gyventojų žinome neseną istoriją, kuomet Žiežmarius garsino STT agentas. Nuo tokio galimai psichinio ligonio kentėjo ne tik kaimynai, bet ir Lietuvos valstybinės institucijos. Ar valstybė pajėgi kontroliuoti tokius atvejus? Matome, kad ne. Ir kas gali paneigti, kad tai daugiau nepasikartos?

Ar Kaišiadorių mero pasakojimai, kad šie asmenys tokie kaip mes, yra argumentuoti? Tuomet kyla klausimas, ką jie veikia tokiose institucijoje, kodėl jie negyvena su savo giminaičiais ar artimaisiais, kodėl juos jie tik lanko? Neabejotinai galima atsakyti, kad visgi šie žmonės yra ne tokie, kaip mes, o psichinę ir protinę negalią turintys ligoniai, kurie negali savarankiškai gyventi ir tvarkytis, o jiems būtina pastovi priežiūra, analogiška institucijoje, kurioje jie ir gydomi.

Sakykim, meluojama tam, kad pateisinti Vyriausybės programą ir nurodymus, tebūnie tai valdininkų sąžinės reikalas, bet integracija vykdoma net nesigilinant ar patys neįgalieji to nori. Pakalbėkime faktais. Ką gali veikti 11 žmonių 10 arų sklype? Arba kaip jie galės vaikščioti siaura gatvele, kurioje net šaligatvio nėra? Arba, kaip juos, visus 10, prižiūrės 1 darbuotojas?

Kai tuo tarpu Europoje penkis protinę psichinę negalią turinčius ligonius prižiūri trys darbuotojai, pasak Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių glogos bendrijos vadovo V.Nikežentaičio, prižiūrėti turėtų minimum du darbuotojai, o planuojamas vienas darbuotojas pasako, kad Kaišiadorių rajono savivaldybė labai taupo darbuotojų sąskaita o galiausiai, ką reiškia gyvenamasis namas, kurio funkcija – visuomeninė?“ – įtarimus reiškė pasipiktinę miestelio gyventojai.

Siūlė išeitis

Žiežmariečiai rašė, kad jei šie žmonės yra ligoniai, jie esą turi gyventi visuomeniniame objekte su gydymu, o jei sveiki – juos turi grąžinti ir integruoti į artimųjų ratą.

„Niekaip kitaip nepavadinsi šios integracijos, kaip tik intervencija ir dar per prievartą. Žiežmariai – nuostabus miestas, kuriame valstybinės žemės yra ne 10 arų, čia ne Kaunas, kad 6 arų sklype spaudžiasi iki beprotybės. Visas miestas ir rajonas pilnas laisvų, didelių sklypų, kuo puikiausiai tinkamų ir gyventojams, ir naujakuriams. Šio konkretaus sklypo pirkimo niekaip kitaip nepavadinsi, kaip mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas.

Žiežmarių seniūnė iki šiol taip ir nerado laiko pasikalbėti su gyventojai, o meras sėkmingai radęs vieša pritarimą partijos narių gretose nesugeba nusileisti ant žemės ir pasikalbėti su gyventojais, taip kaip darė prieš rinkimus pasibelsdamas į kiekvienus namus. Nenoras bendrauti su gyventojais ir bendruomene eilinį kartą parodė, kad mūsų išrinktieji dirba sau, bet ne žmonėms, bet ar tai kam įdomu.

Ar socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrės pasisakymas prisiimti atsakomybę už ligonių nepriimtinus veiksmus gali būti tęstinis, kai ministerijoje jai dirbti liko tik metai? Tai mums tik pasako, kad valdininkai vardan savo užsibrėžtų tikslų, pasiryžę viskam, bet ne procesui, kuris vadinasi integracija“, – skundėsi žiežmariečiai.

„Net ir šiuo metu spekuliuojama, meluojama, neįsiklausoma į mūsų ir į psichinę, protinę negalią turinčių ligonių nuomonę, kitaip kam slėpti taip reikalingus ir teisingus veiksmus, jei tai ne pinigai ar interesai. Prašome visų budulių ir kitų individų įsiskaityti, ką mes, žiežmariečiai, norime pasakyti: statykite namus Žiežmariuose, niekas tam neprieštarauja, tik prašome neignoruoti gyventojų, nei tų, kuriems likusį gyvenimą reikės praleisti barake. (...)

Valdininkams pasakysime viena – baikite meluoti sau ir žmonėms, pasigailėkite tų, kurie gyvens visą likusį gyvenimą barake, nesivadovaukite posakiu „po manęs nors ir tvanas“. Žiežmarių miesto bendruomenė visada objektyviai vertina situaciją ir gina visų interesus, kurie yra pažeidžiami ir nepateisina tų, kurie vardan posto griebiasi visko, kad tik pateisinti savo veksmus ir parodyti, kad dirba. Melo kojos trumpos“, – rašė žiežmariečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?