Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą

Buvęs Tauragės rajono Batakių pagrindinės mokyklos direktorius 58-erių Rimvydas Varanavičius įrodinėja, kad nenuskriaudė mokinio ir buvo atleistas iš pareigų neteisėtai. Klaipėdos apygardos teismas jo skundą sugrąžino nagrinėti į Tauragę.

 Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br> lrytas.lt koliažas
 Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br> lrytas.lt koliažas
R.Varanavičius aiškina, kad iš mokyklos vadovo pareigų buvo atleistas neteisėtai.<br>„Tauragės kurjerio“ nuotr.
R.Varanavičius aiškina, kad iš mokyklos vadovo pareigų buvo atleistas neteisėtai.<br>„Tauragės kurjerio“ nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleivį sumušęs buvęs mokyklos direktorius nagais kabinasi į prarastą postą.<br>V.Balkūno nuotr.
 R.Varanavičius bylinėjasi dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo iš mokyklos direktoriaus pareigų. <br> "Tauragės kurjerio" nuotr.
 R.Varanavičius bylinėjasi dėl, jo manymu, neteisėto atleidimo iš mokyklos direktoriaus pareigų. <br> "Tauragės kurjerio" nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-08-24 02:55

R.Varanavičius anksčiau teisybės ieškojo Tauragės apylinkės teisme – reikalavo rajono savivaldybės administracijos potvarkį dėl jo atleidimo iš Batakių mokyklos vadovo pareigų pripažinti neteisėtu, priteisti vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinę pravaikštą ir bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau teismas nusprendė, kad R.Varanavičius pagrįstai atleistas iš darbo už pražangas, – panaudojęs smurtą prieš paauglį jis pažemino ir mokyklos, ir pedagogo vardą, prarado darbdavio pasitikėjimą. Ieškovas įpareigotas padengti savivaldybei bylinėjimosi išlaidas – 2500 eurų.

Neigia pateiktus kaltinimus

Tokį sprendimą apskundęs Klaipėdos apygardos teismui R.Varanavičius švenčia pirmąją pergalę – ankstesnis Tauragės apylinkės teismo verdiktas panaikintas kaip negaliojantis dėl procesinių pažeidimų – supainioti atsakovai. Byla bus iš naujo nagrinėjama Tauragėje.

Batakių mokyklai 23 metus vadovavęs R.Varanavičius visus jam pateiktus kaltinimus dėl darbo drausmės ir etikos pažeidimų vertina kaip laužtus iš piršto, teismuose aiškino jokio smurto prieš 15-metį moksleivį savo kabinete nenaudojęs, o tik kalbėjęs pakeltu tonu.

Pasigedo tinkamų atsakovų

Tauragės apskrities policija po incidento mokykloje R.Varanavičių buvo patraukusi tik administracinėn atsakomybėn. Surašytą nusižengimo protokolą jis apskundė teismui. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas pažeidėjo veikloje neįžvelgus nusikaltimo požymių.

Bylą į Tauragę grąžinusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Jolanta Gailevičienė visų ieškovo išdėstytų argumentų dėl jo atleidimo iš pareigų ir kompensacijos, naujų įrodymų nenagrinėjo.

Pirmosios instancijos teismo sprendimą panaikinusi J.Gailevičienė konstatavo, kad kol kas dar negalima vertinti visų kaltinimų R.Varanavičiui pagrįstumo, kol į bylą įtraukti tinkami atsakovai – Tauragės rajono savivaldybės taryba ir Batakių pagrindinė mokykla.

Smurto proveržis mokykloje?

R.Varanavičių bėdos užklupo prieš kelerius metus, kai policija gavo Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo skyriaus pranešimą apie smurto proveržį Batakių seniūnijos mokykloje.

Socialiniai darbuotojai pareigūnams pranešė, jog R.Varanavičius mokykloje, savo kabinete, 15-mečiam moksleiviui du kartus smogė ranka į šoną ir galvą.

Devintokas apie tai prasitarė motinai, o ji kreipėsi į nepilnamečius nuo suaugusiųjų smurto ginančią tarnybą.

Tauragės policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ir nežymaus sveikatos sutrikdymo. Tiesa, vėliau tyrimas buvo nutrauktas – R.Varanavičiaus poelgis įvertintas tik kaip administracinis nusižengimas, jam skirta 90 eurų bauda.

Tokį nutarimą apskundęs teismui R.Varanavičius įrodinėjo paauglio neskriaudęs.

Savo argumentus jis grindė medikų ekspertizės išvadomis – apžiūrėjus mokinį smurto žymių ant jo kūno neaptikta.

Privertė trauktis iš pareigų

Mokyklos direktorius neneigė, jog tą dieną jo kabinete įvyko konfliktas, – griežtai pasikalbėjo su mokiniu, kuris ne visada atvyksta į pamokas, sulaukia pastabų dėl drausmės.

Paauglio motina tą dieną nepažino į namus sugrįžusio sūnaus – anksčiau tokio ji niekada nebuvo mačiusi. Sūnus sakė, kad direktorius jam trenkęs kumščiu į dešinį šoną, vožęs į pakaušį.

Apie incidentą R.Varanavičiaus kabinete Nepilnametis nuosekliai papasakojo ir socialiniams darbuotojams. Savo parodymus jis patvirtino apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu.

Nors konflikto kabinete jokie pašaliniai asmenys nematė, Tauragės teismas patikėjo moksleivio kalbomis ir atmetė R.Varanavičiaus skundą dėl administracinės nuobaudos skyrimo.

R.Varanavičius buvo laikinai nušalintas nuo mokyklos direktoriaus pareigų.

Pernai gruodžio 19-ąją Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu jis atleistas iš darbo.

Įkliuvo girtas prie automobilio vairo

Iš mokyklos vadovo kėdės išstumtam R.Varanavičiui, regis, pakenkė ankstesnės jo pražangos – prieš metus Tauragės policija jį sulaikė girtą vairuojantį automobilį.

Tąkart Batakių mokyklos direktoriaus kraujyje aptikta 2,27 promilės alkoholio. Policininkai pastebėjo, kaip neblaivus R.Varanavičius svirduliuodamas iš parduotuvės eina automobilio link.

Tauragės apylinkės teismo sprendimu iš R.Varanavičiaus už Kelių eismo taisyklių pažeidimus pusantrų metų atimta teisė sėsti prie vairo, automobilis konfiskuotas.

Už vairavimą išgėrus R.Varanavičiui grėsė ir didesni nemalonumai – administracinė bauda, areštas arba laisvės atėmimo bausmė iki vienų metų.

Įklimpęs pedagogas teisme apdairiai pripažino savo kaltę ir išsisuko nuo baudžiamosios atsakomybės – už jį metams laidavo sūnus, patikinęs, kad tėvas per tą laiką nepažeidinės įstatymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.