Arūnas Dumalakas. Valdininkai užsičiaupia, kai turi kalbėti apie savo klaidas

Mūsų valdžia atvira tol, kol nereikia kalbėti apie padarytas klaidas. Štai tada valdininkų burnos užsičiaupia.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2019, 7:41 AM

Seimo kontrolierei M.Vainiutei kantrybė išseko ir ji savo iniciatyva nusprendė imtis tyrimo siekdama išsiaiškinti, kodėl savivaldybė viešai neskelbia apie vykusius tyrimus, jų rezultatus, nors tai yra jos pareiga.

Žinoma, nemalonu šalia pasigyrimų apie rekordiškai atnaujintą miesto transportą ar gatvių remontą, kurio Vilnius esą nematė dešimtmečius, pranešti, kad valdininkai metų metais vilkino priimti sprendimus, nematė reikalo besikreipusiems vilniečiams atsakyti.

M.Vainiutė išsiaiškino, kad savivaldybės interneto svetainėje skelbiama tik dalis visų Seimo kontrolieriaus atliktų tyrimų savivaldybėje.

„Informacija apie Seimo kontrolierių pažymas bei pateiktas rekomendacijas ir jų vykdymą padeda visuomenei susipažinti su objektyvia institucijos padėtimi, jos veiklos efektyvumu ir spręsti, kaip
joje užtikrinamas esminis konstitucinis valstybės tarnybos principas, kad valstybės institucijos tarnauja žmonėms“, – pažymėjo M.Vainiutė.

Susirūpinusi padėtimi Seimo kontrolierė surengė susitikimą su savivaldybės administracija, per kurį atkreipė dėmesį, kad teisės aktuose įtvirtinta pareiga skelbti Seimo kontrolieriaus pažymas ir
informaciją apie pateiktų siūlymų nagrinėjimo rezultatus.

Savivaldybės administracijos pareigūnai patikino nedelsiant imsiantys priemonių, tačiau dėl nežinomų priežasčių nurodytos Seimo kontrolieriaus pažymos ir informacija apie Seimo kontrolierių pateiktų siūlymų nagrinėjimo rezultatus  taip ir nepaskelbta.

Konkretus pavyzdys.  Ta pati Seimo kontrolierė M.Vainiutė dar liepą išnagrinėjo vilniečio skundą. Žmogus net nuo 1997 metų mėgina įteisinti papildomus 2,31 aro prie savo sklypo.

Vilnietis skundėsi, kad savivaldybės valdininkai vilkina priimti sprendimą ir M.Vainiutė jo skundą pripažino pagrįstu.  Tačiau šio skundo kopijos, atlikto tyrimo, išvadų iki šiol nerasime savivaldybės svetainėje.

Daug mieliau savivaldybė skelbia sau palankias žinias.  Tarkim, šią savaitę trimitavo apie tai, kad Vilnius – tarp geriausiai už savo veiklą atsiskaitančių sostinių.

Vilnius, Talinas, Madridas, Praha, Priština ir Kijevas viešina daugiausia informacijos apie savo veiklą, rodo „Transparency International“ Slovakijos skyriaus ir jų partnerių tyrimas, kuriame
vertintos 26 Europos sostinės.

Palaukite, tai kaip čia išeina?  M.Vainiutė piktinasi dėl to, kad savivaldybė neskelbia Seimo kontrolierių sprendimų, o „Transparency International“ tvirtina priešingai.

Pasirodo, Vilnius už kitas Europos sostines „Transparency International“ buvo įvertintas geriau, nes skelbia individualius tarybos narių balsavimus (to neskelbia 12 kitų sostinių) bei mero darbotvarkę (to neskelbia 16 sostinių).  Lietuvos sostinė, kaip ir dauguma kitų miestų, viešai skelbia savo biudžetą, viešųjų pirkimų sutartis bei savivaldybės tarybos sprendimus.

Vis dėlto Vilnius, kitaip nei Madridas, neskelbia, su kokiomis interesų grupėmis susitinka savivaldybės politikai.  Savivaldybės svetainėje taip pat neviešinamos politikų turto deklaracijos, o tai daro Madridas, Kijevas, Bukareštas, Priština ir Roma.

Tai ar galima savivaldybės dangoraižį Konstitucijos prospekte vadinti demokratijos ir viešumo bokštu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.