Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Kaunas

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje. <br>Lrytas.lt koliažas
„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje. <br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Aug 24, 2019, 3:35 PM

Paskelbta, kaip atrodys Kauno rotušė po jos atnaujinimo darbų. Viename svarbiausių reprezentacinių miesto pastatų planuojama įkurti modernų muziejų, kurio ekspozicijų plotas sudarys beveik 900 kvadratinių metrų.

Muziejuje atsispindės šiuolaikiškas požiūris į Kauno istoriją, miesto raidą, susiformavusį kaunietišką savitumą. Bus įrengtas liftas, kad į muziejų galėtų lengviau patekti neįgalieji, šeimos su vaikiškais vežimėliais.

Rotušėje taip pat vyks iškilmingi renginiai, santuokų registravimas, bus teikiamos turizmo informacijos paslaugos. Viliamasi, kad darbai bus baigti ir muziejaus ekspozicija parengta iki 2022 metų, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine.

Pumpėnai

Pasvalio rajone įvyko avarija, nusinešusi dviejų užsieniečių gyvybę. Magistrale „Via Baltica“ nuo Panevėžio Pasvalio link automobiliu BMW važiavo penkių asmenų šeima: 39 metų turkas ir 33 metų suomė sėdėjo priekyje, o vaikai – ant galinės sėdynės.

Užsienietis ties Pumpėnų miesteliu įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su atvažiuojančiu vilkiku, kurį vairavo 57 metų latvis.

Abi mašinos viena kitą kliudė šonais, po to savo automobilio nesuvaldęs turkas dar kaktomuša susidūrė su latvio vilkikui iš paskos važiuojančiu kitu vilkiku, prie kurio vairo sėdėjo 42 metų kėdainiškis.

Žuvo ne tik BMW vairuotojas, bet ir šalia sėdėjusi jo žmona. Buvo sužeisti trys poros vaikai: 3 metų mergaitė ir 9 bei 11 metų berniukai. Jie išvežti į ligoninę.

Naujieji Piktakonys

Naktį į ketvirtadienį Vilniaus rajone įvyko baisi avarija – susidūrus dviem automobiliams žuvo du jauni vyrai, dar du buvo sužeisti.

Pareigūnai įtaria, kad dėl avarijos kaltas 20-metis automobilio „Audi 100“ vairuotojas. Jis per avariją žuvo.

Pirminiais duomenimis, „Audi“ įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir trenkėsi į atvažiuojantį visureigį „Jeep“.

Susidūrimo būta stipraus – „Audi“ nulėkė į pakelės griovį, o visureigis „Jeep“ liko stovėti ant važiuojamosios kelio dalies, aplink pažiro automobilių nuolaužos.

Atvažiavę greitosios pagalbos medikai nei „Audi“ vairuotojui, nei 19-mečiam jo draugui, kuris sėdėjo šalia vairuotojo, niekuo padėti nebegalėjo.

„Jeep“ automobiliu važiavusiam dvidešimtmečiui ir jo keleiviui pasisekė labiau. Nors abu vyrai patyrė įvairių sužalojimų ir buvo išvežti į ligoninę, jų gyvybėms pavojus negresia.

Seda

Šiame Mažeikių rajono miestelyje ketvirtadienio vakarą aptiktas apdegusio 66 metų vyro kūnas.

Negyvėlį šalia lovos pavėsinėje rado čia užėjusi kaimynė. Įtariama, kad gaisras kilo dėl neatsargaus rūkymo.

Šiauliai

Daliai miesto švietimo įstaigų naujuosius mokslo metus teks pasitikti prisiglaudus kituose pastatuose, nes nebaigti remontai. Toks likimas ištiko „Dagilėlio“ dainavimo ir 1-ąją muzikos mokyklas bei lopšelį-darželį „Kregždutė“.

Sporto salės remontas užtruko ir J.Janonio gimnazijoje, nes bankrutavo pastatą šiltinęs rangovas. Darbus tęsia kita įmonė, bet tai ugdymo procesui netrukdys.

Statybvietėje dėl niekaip nesibaigiančių remontų mokytis teks ir Medelyno progimnazijos mokiniams, nes neužbaigta rekonstruoti šildymo sistema, laiptinės, rūsys. Trijuose lopšeliuose-darželiuose tebešiltinamos sienos, tvarkomas stogas. Šiuos darbus ketinama užbaigti iki gruodžio.

Arimaičiai

Radviliškio valdžiai teko galvosūkis, kaip išsaugoti sparčiai dumblėjantį Arimaičių ežerą. Radviliškiečių pamėgto vandens telkinio prieigos prieš kelerius metus buvo sutvarkytos – už europinius pinigus įrengti pėsčiųjų ir dviratininkų takai, apšvietimas, sporto aikštynas, automobilių stovėjimo aikštelės. Už beveik 0,4 milijono eurų buvo iškasta kalnai dumblo, sąnašų, bet problema vėl atsinaujino.

Dabar ežerą norima gelbėti įžuvinant – siūloma paleisti 1,7 tūkst. margųjų plačiakakčių ir 1,3 tūkst. baltųjų amūrų. Šios invazinės žuvys dažnai užveisiamos dumblėjančiuose vandens telkiniuose, nes suryja didžiulius kiekius vandens augalų ir žydėjimą sukeliančio fitoplanktono.

Palanga

Praėjusį savaitgalį labiausiai nepasisekė „Porsche“ automobiliais į kurortą atvažiavusiems poilsiautojams – per porą naktų buvo apvogti keturi prabangūs šios markės automobiliai.

Vagišiai išlupo jų priekinius žibintus. Kiekvieno apvogto automobilio savininkas patyrė apie 4 tūkst. eurų nuostolį.

Manoma, kad vagys buvo gavę užsakymą vogti būtent šios markės automobilių žibintus.

Ketvirtadienio vakarą išgelbėtos jūroje skendusios moteris ir mergaitė. Tai poilsiautojai padarė dar prieš atvykstant ugniagesiams.

Nukentėjusiosios išvežtos į ligoninę.

Vilnius

Ligoninėje ketvirtadienio rytą mirė 13-metė, kurią automobilis antradienį partrenkė sostinės Konstitucijos prospekte. Į jį mergaitė staiga įbėgo su savo drauge. Pastarajai buvo sulaužyta ranka.

Mergaitės perbėgti gatvę bandė neleistinoje vietoje, nes šalia nėra pėsčiųjų perėjos.

Klaipėda

Kopgalyje atidengta paminklinė lenta primins čia veikiančio Lietuvos jūrų muziejaus (LJM) įkūrėją ir ilgametį vadovą, jūrų kultūros paveldo puoselėtoją, istoriką ir rašytoją A.Každailį.

Jūrų muziejaus kiemelyje susirinkę A.Každailio bendražygiai, artimiausi draugai ir mokiniai prisiminė šio iškilaus žmogaus gyvenimo kelią ir nuopelnus. Jo pastangomis apleistas Nerijos fortas dar gūdžiu sovietmečiu buvo rekonstruotas ir paverstas įspūdingu muziejumi su akvariumu.

Bronzinis bareljefas su A.Každailio atvaizdu, atidengtas minint LJM veiklos 40-metį, pasitiks tvirtovės tuneliu į muziejų žengiančius lankytojus. Kūrinio autorius – skulptorius A.Bosas.

Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos karininkų ramovėje atidaryta Ukrainos menininkų tapybos paroda, skirta Ukrainos karinio laivyno jūrininkams, nuo 2018 metų įkalintiems Rusijoje.

Ekspozicijoje – Ukrainos menininkų tapyti jūriniai peizažai, dažname jų vaizduojami ir kariniai laivai. Šiuos darbus planuojama padovanoti jūrininkams, kai jie bus išleisti į laisvę.

24 ukrainiečiai jūrininkai buvo paimti į nelaisvę 2018 m. lapkričio 25 d. Kerčės sąsiauryje, kai Rusijos pajėgos apšaudė ir užgrobė tris Ukrainos laivus – du mažuosius šarvuotuosius katerius ir vilkiką. Jie tuo metu plaukė iš Odesos į Mariupolio uostą.

Paskelbta Klaipėdos futbolo mokyklos statybos pradžia, į pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms.

Modernią futbolo mokyklą ir sporto kompleksą klaipėdiečiai turės po poros metų.

Iki šiol sportininkai treniravosi sovietmečio laikų avarinės būklės pastate Paryžiaus Komunos gatvėje.

Po ilgų diskusijų nuspręsta jo neberemontuoti, o statyti naują.

Naujasis kompleksas kainuos daugiau kaip 11 mln. eurų – 8 mln. skirs miestas, 1,5 mln. bus gauta iš Europos Sąjungos, 2 mln. tikimasi sulaukti iš valstybės.

Sportui ir laisvalaikiui skirtoje erdvėje iškils daugiafunkcis paslaugų kompleksas, bus įrengti sporto aikštynai, stadionas, futbolo aikštės, sunkiaatlečiams skirtas pastatas, sutvarkyta aplinka, įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, lauko treniruoklių, poilsio, žaliosios zonos.

Skaistkalnis

Panevėžio rajone toliau siautėja vilkai. Prieš porą savaičių netoli Krekenavos plėšrūnai šešias avis papjovė, o dar vienuolika apdraskė. Šįkart kruvinus pėdsakus vilkai paliko laukuose, kuriuose ganosi ūkininkės R.Kiltinavičienės avys.

Plėšrūnų taikiniu tapo maždaug pusės hektaro plote besiganę vienas avinas ir devyni ėriukai. Keturi iš jų buvo sudraskyti.

Juodkrantė

Visą savaitgalį Juodkrantėje vyksta XII folkloro šventė „Pūsk, vėjuži!“ Šiemet ji skiriama lietuvių folkloristikos pradininko, tautosakos rinkėjo M.L.Rėzos 243-iajam gimtadieniui ir rašytojo S.Stanevičiaus 220-osioms gimimo metinėms.

Apie šiuos garbius vyrus penktadienio vakarą buvo skaitomos paskaitos evangelikų liuteronų bažnyčioje. Lauko estradoje buvo rodomas spektaklis „Vaizdeliai iš Tupių gyvenimo“ žemaičių tarme. Jį pastatė Mažeikių skrajojantis teatras.

Šiandien Kuršių marių pakrantėje eksponuojama Klaipėdos etnokultūros centro paroda „Lietuvininkų dainų sodas“, vyks „Dainų tiltas“, kurio metu folkloro ansambliai dainuos savo kraštų dainas.

Netradicinės paskaitos vyks plaukiojant mediniu plokščiadugniu laivu – reizine, bus pristatytas vikingų tipo laivas „Biesos“. Veiks tautodailės ir kulinarinio paveldo mugė.

Vilnius

Vingio parke užvakar buvo pristatyta naujovė – erkių gaudyklės. Toks metodas taikomas, kai erkių naikinimas insekticidais yra draudžiamas arba negalimas: nuolat lankomuose parkuose, vaikų darželių teritorijose, daugiabučių kiemuose, kuriuose vedžiojami augintiniai. Pradėta testuoti šių gaudyklių efektyvumą ir saugą. Jeigu šis eksperimentas pasiteisins, planuojama tokias gaudykles įrengti dar septyniolikoje vietų miesto parkuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.