Mokslo metų pradžią Kaune temdo nuoskaudos: permainų bandė išvengti teisme, bet pralaimėjo

Netrukus kai kurie Kauno ir Kauno rajono vaikai eis į naujas mokyklas. Tokių mokinių tėvų nuotaikos – visiškai skirtingos. Vieni permainų nesėkmingai bandė išvengti, o kiti joms nesipriešino.

Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštuosiuose Šančiuose įsikūrusi „Žiburio“ pagrindinė mokykla šiais mokslo metais mokinių nebesulauks.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2019, 6:07 AM

Rugsėjo 1-ąją Kaune veikusios „Žiburio“ pagrindinės mokyklos durys bus uždarytos. Savivaldybės atstovų įsitikinimu, išlaikyti šios mokyklos, kurioje besimokančių vaikų buvo vis mažiau, neapsimokėjo.

Mokinių tėvai savo ir vaikų teises bandė ginti teismuose, tačiau pralaimėjo ir dabar su nerimu laukia rugsėjo, nes atžaloms teks traukti į kitą mokyklą.

Kiek kitokia situacija yra Kauno rajone. Čia atidaromos 2 naujos mokyklos Akademijos miestelyje ir Raudondvaryje.

Reformos planuojamos ir jau prasidėjo Garliavos Jonučių gimnazijoje, bet rajono savivaldybės atstovams susitarti dėl jų su mokinių tėvais pavyko be bylinėjimosi.

Reorganizacija buvo būtina

Šį rudenį didžiausias išbandymas laukia buvusios „Žiburio“ pagrindinės mokyklos mokinių ir jų tėvų.

Mokykla Aukštuosiuose Šančiuose nebeveiks, nes atlikus reorganizaciją ji prijungta prie Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijos. Tai reiškia, kad ugdymo procesas toliau bus tęsiamas pastarosios patalpose Skuodo gatvėje.

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ona Visockienė aiškino, kad pagrindinis reorganizacijos tikslas – racionalesnis ir efektyvesnis turimų išteklių panaudojimas ir kokybiškesnis mokinių ugdymo procesas.

„Kelerius metus iš eilės „Žiburio“ pagrindinėje mokykloje auklėtinių skaičius nuolat mažėjo, o 2015–2016 metais dėl mokinių trūkumo nebuvo suformuotos 9 ir 10 klasės.

Šie rodikliai buvo gerokai mažesni už tuometiniuose teisės aktuose Vyriausybės nustatytą vidurkį“, – aiškino O.Visockienė.

Pasak jos, gaudama mažiau valstybės dotacijos – mokinio krepšelio lėšų, mokykla nepajėgė užtikrinti visaverčių ugdymosi sąlygų.

Kasmet augdavęs nepriteklius reikalaudavo vis daugiau papildomų mokinio krepšelio lėšų darbuotojų atlyginimams. Pinigus iš miesto biudžeto skirdavo savivaldybės.

Reaguojant į susiklosčiusias aplinkybes 2016 metais esą ir buvo nuspręsta imtis neatidėliotinų veiksmų, kad būtų užtikrinti moksleivių interesai mokytis kokybiškai.

Teismas tarė galutinį žodį

Tačiau „Žiburio“ mokyklos tėvai su tuo nesutiko ir ėmė bylinėtis. Teismai vyko dvejus metus, mokyklos reorganizavimo procedūros buvo sustabdytos.

„Po dvejus metus trukusių teisminių ginčų pagaliau prieita prie galutinės išvados: Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė mokyklos tarybos apeliacinį skundą ir konstatavo, kad Kauno miesto savivaldybės sprendimas prijungti mokyklą prie KTU Vaižganto progimnazijos yra teisėtas. Ši nutartis galutinė ir neskundžiama“, – sakė O.Visockienė.

Daugiau pokyčių, pasak Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos, miesto švietimo įstaigų tinkle šiemet nenumatoma.

Savo norų neapgynė

„Žiburio“ pagrindinės mokyklos tarybos pirmininkė, vieno šios mokyklos mokinio motina Ilona Komratovienė apgailestavo, kad jai ir kitiems tėvams nepavyko pasiekti, kad jų vaikai ir toliau mokytųsi įprastoje aplinkoje.

„Mes padarėme viską – piketavome, derėjomės su politikais, kreipėmės į teismą, bet mūsų argumentų niekas neklausė. Panašiai prieš kurį laiką nutiko ir V.Bacevičiaus pradinei mokyklai. Jei jau politikai užsimano, savo idėjas įgyvendina be skrupulų, į bendruomenės norus ir nuomonę nereaguojama“, – apgailestavo I.Komratovienė.

„Žiburio“ mokyklos tėvų atstovė tvirtino, kad savivaldybės atstovai pasako ne visą tiesą.

„Anksčiau mokykloje mokėsi per 600 mokinių. Mes, tėvai, įsitikinę, kad mokyklą sąmoningai buvo siekiama uždaryti. 2015–2016 metais suformuoti 9 ir 10 klasių tiesiog nebuvo leista. Natūralu, kad mokinių sumažėjo, nes paskui vyresnius vaikus į kitas mokyklas išėjo ir jų seserys bei broliai“, – aiškino mokyklos tarybos pirmininkė.

Bijo dėl vaikų saugumo

I.Komratovienė sakė, kad „Žiburio“ pagrindinė mokykla buvo ir yra gana erdvi, prie jos yra nemažas kiemas, puikus stadionas, todėl sąlygos vaikams mokytis buvo puikios.

„Mes būtume sutikę, kad mokykla būtų pervadinta, kad joje atsirastų daugiau klasių, kad tik vaikai lankytų įprastą jiems mokymo įstaigą.

Bet jokių kompromisų su savivaldybe nebuvo. Teismas į tėvų argumentus irgi neatsižvelgė“, – apgailestavo moteris.

Dabar daugelis „Žiburio“ mokinių tėvų savo vaikus vis dėlto leis į KTU Vaižganto progimnaziją.

„Ji taip pat yra Aukštuosiuose Šančiuose, todėl daugeliui tėvų yra arčiau namų nei kitos mokyklos. Mes manome, kad sąlygos vaikams pablogės. Ten teritorija mažesnė, mokytojams bus didesnis krūvis“, – sakė kaunietė.

Labiausiai moteriai ir kitiems tėvams neramu dėl vaikų saugumo.

„Prie naujosios mokyklos yra Respublikinė Kauno ligoninė. Eismas aplink ją ir mokyklą didžiulis, ten nėra saugu, trūksta pėsčiųjų perėjų.

Labiausiai baiminamės mokslo metų pradžios, nes vaikai dar nebus įpratę prie naujų eismo sąlygų“, – sakė I.Komratovienė.

Susitarti su tėvais kol kas pavyksta

Jonas Petkevičius, Kauno rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir švietimo skyriaus vedėjas:

„Rugsėjo 1-ąją nauja pradinė mokykla pradės veikti Akademijos miestelyje. Buvusiame Aleksandro Stulginskio universiteto bendrabutyje Studentų gatvėje jau keleri metai veikia lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ grupės. Šiemet trečias ir ketvirtas aukštai pritaikyti pradinei mokyklai.

Atnaujintose buvusio Žemės ūkio inžinerijos instituto patalpose Raudondvaryje įsikurs Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinė mokykla su 13 klasių ir Garliavos meno mokyklos filialas.

Pokyčiai laukia Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos, kurios veikia po vienu stogu. Jonučių gimnazijoje jau bus tik dvi dvyliktokų klasės. Kai ši mokinių laida baigs mokslus, kitais metais pastate gimnazijos nebeliks. Jame liks tik progimnazija. Papildoma progimnazijos klasė jau suformuota nuo šių mokslo metų.

Taip daroma dėl to, kad vyriausių klasių mokinių mažėja, o pradinukų ir progimnazijos mokinių daugėja.

Gimnazistai ateityje galės mokytis netoli esančioje J.Lukšos gimnazijoje.

Apie tokias reformas su mokiniais ir jų tėvais kalbamės jau trečius metus, kartu sprendžiame, kaip padaryti, kad visiems būtų patogiau, todėl tėvai į teismus dėl reformų nesikreipia, visoms pusėms pavyksta susitarti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.