Griebiasi šiaudo – vietoje prezidento ar mero tiks ir Seimo nario kėdė

27 – tiek kandidatų varžysis rugsėjo 8 d. vyksiančiuose rinkimuose į Seimą.

27 – toks skaičius kandidatų varžysis rugsėjo 8 d. vyksiančiuose rinkimuose į Seimą.<br>Lrytas.lt montažas.
27 – toks skaičius kandidatų varžysis rugsėjo 8 d. vyksiančiuose rinkimuose į Seimą.<br>Lrytas.lt montažas.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algis Čaplikas.<br>kiti
Algis Čaplikas.<br>kiti
Kazimieras Juraitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kazimieras Juraitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 10:49 AM

Tarp stosiančių į kovą – margas būrys kandidatų: savivaldos rinkimuose sostinės mero posto siekęs Gintautas Paluckas, prezidento rinkimuose dalyvavęs Kazimieras Juraitis, televizijos eterio senbuviai Rūta Janutienė ir Kristupas Krivickas bei kiti pretendentai, į kurių sąskaitas jau prikapsėjo solidžios partijų paramų sumos.

Laisvų vietų 3 – kandidatų 27

Papildomi rinkimai į Seimą rugsėjo 8 d. vyks trijose vienmandatėse apygardose – Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos. Tačiau kandidatų, susiruošusių kautis dėl Seimo nario mandato, 9 kartus daugiau nei laisvų vietų.

Laisvi Seimo narių mandatai atsirado po europarlamento ir savivaldos rinkimų. Vilniuje, Žirmūnuose, Seimo nario vieta atsilaisvino Aušrą Maldeikienę išrinkus į Europos Parlamentą. Rinkimai Gargžduose ir Žiemgalos apygardoje, kuri apima Pakruojį, Joniškį ir dalį Šiaulių rajono, yra rengiami po to, kai šiose apygardose išrinkti Seimo nariai valstietis Bronius Markauskas ir liberalas Vitalijus Gailius turėjo atsisakyti mandatų dėl mero pareigų.

Tarp kandidatuojančių – tiek partijų iškelti, tiek savarankiškai save išsikėlę kandidatai. Tiesa, vieną kandidatę, Seimo nario mandato Žiemgalos rinkimų apygardoje sieksiančią Rūtą Janutienę remia net dvi partijos.

Vienai kandidatei parama net iš dviejų partijų

Net dviejų partijų remiamai kandidatei R.Janutienei dosni buvo ne tik Lietuvos centro partija (LCP), bet ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Šios kandidatės rinkimų kampanijos sąskaitoje sukaupta 8 tūkst. eurų.

1 tūkst. 500 eurų paaukojo LCP, o valstiečiai šiai jų partijai nepriklausančiai kandidatei atseikėjo 6 tūkst. 500 eurų.

R.Janutienė ne vienintelė LCP remiama kandidatė, potencialiems rinkėjams pažįstama iš televizijos ekranų.

Ši partija dosnesnė buvo partijos nariui, Gargžduose kandidatuojančiam televizijos laidų vedėjui K.Krivickui, kuriam skyrė 10 tūkst. eurų.

Vietoje prezidento ar mero kėdės tiks ir Seimo nario

Į atsilaisvinusią Seimo nario vietą Gargždų rinkimų apygardoje pretenduojantis K.Juraitis buvo susiruošęs dalyvauti ir pavasarį vykusiuose prezidento rinkimuose.

Iš prezidento rinkimų kampanijos K.Juraičiui teko pasitraukti, nesurinkus reikiamų parašų.

Finansinės paramos kandidatuojant į Seimą šis kandidatas kol kas dar nėra sulaukęs. Jam ruošiantis dalyvauti prezidento rinkimuose, K.Juraičiui suaukotų pinigų suma siekė 1 tūkst. 215,4 euro, iš kurių 1 tūkst. 109,4 euro jis parėmė pats save.

Seimo nario vietos rugsėjo pradžioje Žirmūnuose sieks ir aktyvus Sąjūdžio veikėjas, buvęs Seimo narys, 1998-1999 m. ėjęs Lietuvos Respublikos aplinkos ministro pareigas Algis Čaplikas. Rinkimuose jis dalyvaus kartu su Lietuvos laisvės sąjunga.

Ši politinė jėga yra iškėlusi du kandidatus: A.Čapliką, kandidatuojantį Žirmūnuose, ir Saulių Gegiecką, Seimo nario mandato sieksiantį Žiemgalos apygardoje. Bendra abiem kandidatams suaukota suma siekia 1 tūkst. 760 eurų.

Tarp politinėje arenoje žinomų veidų rikiuojasi ir Lietuvos socialdemokratų partijos vedlys G.Paluckas. Pavasarį vykusiuose savivaldos rinkimuose nesėkmingai siekęs sostinės mero posto G.Paluckas į Seimą bandys patekti Žirmūnų apygardoje.

Šio politiko rinkimų kampanijos sąskaitoje jau sukaupta 5 tūkst. 342,6 euro. 50 eurų prie savo dalyvavimo rinkimuose prisidėjo pats G.Paluckas, o likusią sumą jam skyrė partija.

Sumos pamažu auga

Nepartiniam Dovilui Petkui, kandidatuosiančiam Žirmūnuose, jau paaukoti 5 tūkst. 430 eurų. Dar vienai nepartinei kandidatei, savo kandidatūrą iškėlusiai Žirmūnuose, Rimai Olberkytei suaukoti 758,11 euro.

Savarankiškam nepartiniam kandidatui Gintautui Kniukštai, mandato sieksiančiam Gargždų rinkimų apygardoje, suaukota pinigų suma yra lygi 700 eurų.

Apie aukas kitiems nepartiniams save išsikėlusiems kandidatams duomenų kol kas nėra.

Bendra du kandidatus – Paulę Kuzmickienę Žirmūnuose ir Rasą Petrauskienę Gargžduose – iškėlusiai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams suaukota suma siekia 24 tūkst. 847 eurus.

Rinkiminėje LVŽS, kuriai rugsėjo 8 d. Seimo rinkimuose atstovaus Žirmūnuose kandidatuojanti Vilma Galdikė ir Gargžduose Seimo nario mandato sieksiantis Raimundas Daubaris, sąskaitoje jau sukaupti 6 tūkst. eurų

. Tiesa, visą sumą šių kandidatų rinkiminėms kampanijoms skyrė pati partija.

Į Lietuvos liberalų sąjūdžio rinkiminę sąskaitą jau prikapsėjo 21 tūkst. 204,36 euro suma. Ši suma skirta trims partijos kandidatams: Tomui Keršiui Žirmūnuose, Justui Ruškiui Gargžduose ir Linai Martinaitienei Žiemgaloje.

Seimo rinkimų atveju partijoms suteikiama galimybė atidaryti bendrą visų partijų kandidatų finansinei paramai skirtą sąskaitą arba sąskaitą, į kurią bus pervedamos aukos konkrečiam kandidatui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.