Prof. L. Donskio atminimui – konferencija apie kitokią Rusiją

„Tiesiant tiltus: mintys apie kitokią Rusiją“ – taip pavadinta konferencija rengiama Vytauto Didžiojo universitete (VDU), prisimenant mąstytoją, filosofą, VDU bendruomenės narį, profesorių Leonidą Donskį.

Prof. L.Donskio atminimui – konferencija apie kitokią Rusiją.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Prof. L.Donskio atminimui – konferencija apie kitokią Rusiją.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2019, 11:38 AM

Dalyvaus pranešėjai iš užsienio šalių

Universiteto atstovų teigimu, konferencija vyks rugsėjo 20 dieną Kaune, VDU mažojoje salėje. Filosofo atminimas bus pagerbtas filmo peržiūra, tarptautine konferencija ir po jos vyksiančiame koncerte.

Pranešimai bus skaitomi rusų kalba su vertimu į anglų kalbą. Juos skaitys buvęs Helsinkio grupės narys ir buvęs politinis kalinys bei kadenciją baigęs ministras Viačeslavas Bachminas, kino prodiuseris Jevgenijus Gindilis, žurnalistas, rašytojas Arkadijus Ostrovskis, fizikė, Andrejaus Sacharovo anūkė Marina Sacharova-Liberman, rašytojas Michailas Šiškinas ir buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Rusijoje Andrew Wood'as.

Konferencijos programą pradės filmo „Rusijos opozicija“ peržiūra bei diskusija. Filmą prodiusavo Rusijos filmų kūrėjas J.Gindilis ir politologas Kirilas Rogovas.

Sieks atskirti valdžią nuo tautos

Pasak vieno iš šios konferencijos organizatorių, VDU A.Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovo, profesoriaus Roberto Van Voreno, renginiu bus siekiama atkreipti dėmesį į tai, kad kalbant apie Rusiją, reikėtų atskirti jos valdžią nuo tautos, – Vladimiro Putino vykdomą politiką nuo pačių Rusijos gyventojų.

Rusija – mūsų kaimynė, tad ir rusai yra mūsų kaimynai. Anksčiau ar vėliau V.Putino režimas išnyks ir, tikiuosi, horizonte pasirodys šviesesnė ateitis. Tiltus tiesti būtina, nes be pamatų bus tik dar sunkiau atkurti gerus kaimyninius santykius ir sugrąžinti padėtį, kurioje vienas kito vientisumas yra gerbiamas.

Be to, pasmerkti tautą už jos vadovų skriaudas yra ne tik trumparegiška, bet ir nesąžininga. Net jei V.Putiną išties palaiko dauguma gyventojų, tai yra sovietinio, postsovietinio arba resovietizuoto mąstymo, propagandos krušos pasekmė. Tai baimė, kuri yra įdiegta kone genetiškai per stalinistinį terorą bei žmonijos polinkį išlikti, ištverti audrą“, – paaiškina profesorius.

Organizatoriai taip pat pabrėžia, kad remtis juodai baltomis kategorijomis ar supaprastintais įvaizdžiais yra pavojinga ne tik dėl to, kad gali kilti rimtų nesusipratimų, bet ir todėl, kad taip pamirštami rusų disidentai – tie, kurie išdrįsta pasipriešinti Kremliaus vykdomai politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.