Likus kelioms dienoms iki Seimo rinkimų – vieno kandidato sąskaita išaugo keturissyk

Jau šį sekmadienį vyksiančių rinkimų į tris atlaisvėjusias Seimo nario vietas kandidatų rinkiminiai kraičiai pamažu pildosi. Didžiausia pinigine injekcija per pastarąją savaitę galėtų pasigirti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas, kurio sąskaita per savaitę išaugo beveik keturis kartus.

27 – tiek kandidatų varžysis rugsėjo aštuntą dieną vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą vienmandatėse – Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos – apygardose. <br>Lrytas.lt koliažas
27 – tiek kandidatų varžysis rugsėjo aštuntą dieną vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą vienmandatėse – Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos – apygardose. <br>Lrytas.lt koliažas
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kristupas Krivickas.<br>D.Umbraso nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-09-04 17:57, atnaujinta 2019-09-06 00:18

Kandidatų paletė – marga

27 – tiek kandidatų varžysis rugsėjo aštuntą dieną vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą vienmandatėse – Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos – apygardose. Tiesa, laisvų vietų – vos trys, tad konkurentai iš visų jėgų stengiasi pranokti vienas kitą.

Tarp stosiančių į kovą – margas būrys kandidatų: savivaldos rinkimuose Vilniaus miesto mero posto siekęs G.Paluckas, prezidento rinkimuose dalyvavęs Kazimieras Juraitis, televizijos eterio senbuviai Rūta Janutienė ir Kristupas Krivickas bei kiti pretendentai, į kurių sąskaitas jau prikapsėjo solidžios partijų paramų sumos.

Tarp kandidatuojančių – tiek partijų iškelti, tiek savarankiškai save išsikėlę kandidatai. Vieni savo rinkimines sąskaitas pildosi patys, kiti – sulaukia dosnių partijų paramų, o šiek tiek atseikėja ir paprasti rinkimuose dalyvaujančių kandidatų rėmėjai.

LSDP skyrė dosnią auką

Per savaitę labiausiai pinigų kapšas – net keturis kartus – padidėjo LSDP pirmininkui G.Paluckui, kuris dar praėjusią savaitę tenkinosi sukaupta 5 342,6 Eur suma.

Šią savaitę jo sąskaitoje puikuojasi jau beveik 21 tūkst. Eur suma (tiksliau, – 20 942,6 Eur), iš kurių 50 Eur sau skyrė pats politikas, o likusią sumą (20 892,6 Eur) atseikėjo partija.

Kitiems savo kandidatams LSDP nebuvo tokia dosni. Gargždų rinkimų apygardoje kandidatuojanti Ligita Liutikienė kol kas savo sąskaitoje sukaupė per 8 tūkst. Eur, iš kurių didžiąją dalį – per 7 tūkst. Eur – jai skyrė partija.

Žiemgalos rinkimų apygardoje kandidatuojantis Liudas Jonaitis sulaukė 9 685 tūkst. Eur paramos. Visus šiuos pinigus kandidatui pervedė LSDP.

Dosniau parėmė K. Krivicką

Seimo nario mandato Žiemgalos rinkimų apygardoje sieksiančią R.Janutienę remia net dvi partijos. R.Janutienei dosni buvo ne tik Lietuvos centro partija (LCP), bet ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Šios kandidatės rinkimų kampanijos sąskaitoje sukaupta 8 tūkst. Eur. 1 500 Eur paaukojo LCP, o valstiečiai šiai jų partijai nepriklausančiai kandidatei atseikėjo 6 500 Eur.

LCP dosnesnė buvo partijos nariui, Gargžduose kandidatuojančiam televizijos laidų vedėjui K.Krivickui, kuriam skyrė 10 tūkst. Eur.

Į atsilaisvinusią Seimo nario vietą Gargždų rinkimų apygardoje pretenduojantis K.Juraitis buvo susiruošęs dalyvauti ir pavasarį vykusiuose prezidento rinkimuose.

K.Juraičio sąskaitoje kol kas stūkso 500 Eur. Visus juos sau skyrė pats kandidatas.

Jam ruošiantis dalyvauti prezidento rinkimuose, K.Juraičiui suaukotų pinigų suma siekė 1 215,4 Eur, iš kurių tuomet 1 109,4 Eur jis taip pat parėmė pats save.

Kaip pasiskirstė partijų parama?

Seimo nario vietos rugsėjo pradžioje Žirmūnuose sieks ir aktyvus Sąjūdžio veikėjas, buvęs Seimo narys, 1998-1999 m. ėjęs Lietuvos Respublikos aplinkos ministro pareigas Algis Čaplikas. Rinkimuose jis dalyvaus kartu su Lietuvos laisvės sąjunga.

Ši politinė jėga yra iškėlusi du kandidatus: A.Čapliką, kandidatuojantį Žirmūnuose, ir Saulių Gegiecką, Seimo nario mandato sieksiantį Žiemgalos apygardoje. Bendra abiem kandidatams suaukota suma siekia 1 760 Eur.

Bendra du kandidatus – Paulę Kuzmickienę Žirmūnuose ir Rasą Petrauskienę Gargžduose – iškėlusiai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams suaukota suma siekia 24 847 Eur.

Rinkiminėje LVŽS, kuriai rugsėjo 8 dieną Seimo rinkimuose atstovaus Žirmūnuose kandidatuojanti Vilma Galdikė ir Gargžduose Seimo nario mandato sieksiantis Raimundas Daubaris, sąskaitoje sukaupti 6 tūkst. Eur. Tiesa, visą sumą šių kandidatų rinkiminėms kampanijoms skyrė pati partija.

Į Lietuvos liberalų sąjūdžio rinkiminę sąskaitą jau prikapsėjo 21 204,36 Eur suma. Ji skirta trims partijos kandidatams: Tomui Keršiui Žirmūnuose, Justui Ruškiui Gargžduose ir Linai Martinaitienei Žiemgaloje.

Pildosi ir nepartinių sąskaitos

Daugiau nei dvigubai per savaitę savo rinkiminę sąskaitą papildė nepartinis kandidatas Dovilas Petkus, kandidatuosiantis Žirmūnuose. Dar praėjusią savaitę jam paaukotų pinigų suma siekė 5 430 Eur, o šią savaitę jo sąskaitoje – jau 12 230 Eur.

Toks staigus sumos augimas gali būti susijęs su šią savaitę įvykusiais kandidato pareiškimais, kad lauko reklamos kompanija „JCDecaux Lietuva“ atsisakė Vilniuje iškabinti jo rinkiminius plakatus, kuriuose vaizduojamas laisvės kovotojas Jonas Noreika – Generolas Vėtra ir minimi jo gyvenimo faktai.

Dar vienai nepartinei kandidatei, savo kandidatūrą iškėlusiai Žirmūnuose, Rimai Olberkytei suaukoti 758,11 Eur. Savarankiškam nepartiniam kandidatui Gintautui Kniukštai, mandato sieksiančiam Gargždų rinkimų apygardoje, suaukota pinigų suma per savaitę nuo 700 Eur išaugo iki 1300 Eur.

Atlaisvėjo po rinkimų

Lrytas.lt primena, kad laisvi Seimo narių mandatai atsirado po europarlamento ir savivaldos rinkimų. Vilniuje, Žirmūnuose, Seimo nario vieta atsilaisvino Aušrą Maldeikienę išrinkus į Europos Parlamentą.

Rinkimai Gargžduose ir Žiemgalos apygardoje, kuri apima Pakruojį, Joniškį ir dalį Šiaulių rajono, yra rengiami po to, kai šiose apygardose išrinkti Seimo nariai valstietis Bronius Markauskas ir liberalas Vitalijus Gailius turėjo atsisakyti mandatų dėl mero pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.