Prezidento pasiūlymai dėl atminimo lentų varžytų savivaldos teises

Prezidento Gitano Nausėdos siūlymas įpareigoti savivaldybes laikytis Vyriausybės nustatytų kriterijų sprendžiant dėl atminimo lentelių kabinimo ar nukėlimo varžytų savivaldos teises, sako Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Prezidento pasiūlymai dėl atminimo lentų varžytų savivaldos teises.<br>Lrytas.lt montažas.
Prezidento pasiūlymai dėl atminimo lentų varžytų savivaldos teises.<br>Lrytas.lt montažas.
Roma Žakaitienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Roma Žakaitienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 4, 2019, 5:28 PM

Centrinė valdžia išstumia savivaldą

„Svarstymo jokio dar nėra, bet šiaip, kai priimami sprendimai, kurie įstatyme yra savivaldybių teisės... tikrai turėtų būti išlaikomas subsidiarumo principas, gal galėtų ir pačios savivaldybės spręsti“, – BNS sakė R.Žakaitienė.

Ji teigė, kad asociacija vertins konkrečius Prezidentūros projektus ir teiks jiems pastabas.

Kita vertus, Savivaldybių asociacijos direktorė atkreipė dėmesį, kad Europos Tarybos atlikti tyrimai, vertinę, kiek situacija Lietuvoje atitinka Europos savivaldos chartiją, parodė, jog centrinė valdžia stumia savivaldą iš sričių, už kurias vietos valdžia tiesiogiai atsakinga.

„Jie nustatė, kad tas centrinės valdžios kišimasis į daugelį sričių yra per didelis. Ir jei savivaldybės turi tą teisę, tai gal ją reikėtų ir palikti“, – tvirtino R.Žakaitienė.

Įstatymo projektas dar neparengtas

Prezidentūra informavo, kad Seimo rudens sesijai prezidentas teiks pataisas, nustatančias, kad „savivaldybės, kabindamos, nukabindamos ar keisdamos atminimo lenteles, privalo laikytis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytų kriterijų“.

Konkretus įstatymo projektas kol kas nėra parengtas.

Šią iniciatyvą G.Nausėda paskelbė reaguodamas į kilusias diskusijas dėl Vilniaus mero sprendimo nukabinti karininko Jono Noreikos – Generolo Vėtros atminimo lentą sostinės centre. Prezidentūroje kitą savaitę į diskusijas apie istorinę atmintį kviečiami istorikai, paveldosaugininkai, politologai bei menotyrininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.