R. Karbauskis dėl I. Rozovos situacijos kaltina tris Seimo narius: jie turėtų nusišalinti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio teigimu, bandymas susieti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės Irinos Rozovos situaciją su pačia LLRA-KŠS partija, yra politinis, o tuo esą užsiėma tik opozicija.

Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Irina Rozova.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>T.Bauro nuotr.
Irina Rozova.<br>D.Umbraso nuotr.
Irina Rozova.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Žinių radijas“

Sep 4, 2019, 8:51 AM, atnaujinta Sep 4, 2019, 8:56 AM

Jis taip pat kaltino konservatorius, kurie esą patys žinojo apie Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą ir nieko nesiėmė.

Prieš kelias savaites viešąją erdvę pasiekusi VSD pažyma atskleidė, kad Seimo narė I.Rozova neturi leidimo dirbti su slapta informacija ir nuslėpė tam tikrus kontaktus su Rusija. Dėl to buvo nuspręsta kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją, kurioje bus aiškinamasi, ar gali būti pradėtas apkaltos procesas.

Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto (NSGK) pirmininko Dainiaus Gaižausko teigimu, kartu planuojama aiškintis, kaip vertinti Seimo pirmininką V.Pranckietį ir buvusį komiteto pirmininką V.Baką, kurie seniai iš žvalgybos pažymų žinoję apie nuslėptus I.Rozovos ryšius, pasak jo, nesiėmė veiksmų užkardyti grėsmes nacionaliniam saugumui.

R.Karbauskis trečiadienį „Žinių radijuje“ tvirtino, kad NSGK sprendimas daryti tyrimą yra „teisingiausias sprendimas“ ir šią situaciją lygino su Mindaugo Basčio istorija.

Tiesa, jis negailėjo aštrių kirčių Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir konservatoriams Laurynui Kasčiūnui bei Arvydui Anušauskui, kurie esą jau seniai žinojo apie VSD pažymą ir nieko nesiėmė.

„Klausimas, kodėl žmonės, kurie žinojo, tylėjo tuos aštuonis mėnesius. Nei vienas iš valstiečių frakcijos nežinojo tokios informacijos. (...) NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas net sakė, kad iš tikrųjų turėtų netgi nusišalinti tie asmenys, kurie žinojo ir tą laiką slėpė.

Aišku, visiškai nesuprantama, kodėl Seimo pirmininkas, žinodamas, nesiėmė jokių veiksmų ir nesusiejo I.Rozovos atvejo su M.Basčio klausimu, nors situacija analogiška“, – tikino R.Karbauskis.

Jis piktinosi bandymais I.Rozovos atvejį sieti su pasitikėjimu pačia Lenkų rinkimų akcija, kuri yra naujausios valdančiosios koalicijos sudėtyje.

„Bandymas Lenkų rinkimų akciją primetinėti prie šio veiksmo yra grynai politinis ir ateina iš opozicijos. Šie klausimai kyla vien dėl opozicijos elgesio, nes kodėl jie šitą dalyką slėpė, kurie žinojo“, – klausė LVŽS lyderis.

„Galiu užtikrinti – nei Lenkų rinkimų akcija, nei kas nors kitas nestos skersai kelio“, – tyrimą komentavo jis.

R.Karbauskiui užkliuvo ir svarstymai, kad jis pats esą galėjo žinoti apie VSD pažymą, tačiau sudaryti spaudimą V.Pranckiečiui nekelti šio klausimo į viešumą. Jis tokias kalbas taip pat siejo su konservatoriais.

„Konservatorių lyderis puikiai žino, kad aš net negalėjau sužinoti niekaip, nes niekaip tas dokumentas iki manęs negalėtų ateiti. Seimo pirmininkas yra aiškiai pasakęs, ką jis darė ir kodėl“, – aiškino valstiečių pirmininkas.

Seimo pirmininko paviešintoje VSD pažymoje dėl I.Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė.

Taip pat VSD pažymi, kad I.Rozova su Rusijos diplomatais tarėsi apie finansinę paramą parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui bei aptardavo galimybes Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su LLRA-KŠS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?