Valstiečių galvų medžioklė užgožė kur kas rimtesnę problemą: pastebėjo keistą elgesį

Kilusi situacija dėl Irinos Rozovos ryšių su Rusijos diplomatais, galimai kėlusių ir keliančių grėsmę Lietuvos politinei sistemai, vis dar nesibaigia: ketvirtadienį Seimas atidėjo balsavimą dėl parlamentinio tyrimo, turėjusio tirti I.Rozovos situacijos ir Rusijos įtakos klausimą.

Išlindo R. Karbauskio ausys: valstiečiams rūpi ne Rusija, o susidorojimas su V. Pranckiečiu.<br>Lrytas.lt koliažas
Išlindo R. Karbauskio ausys: valstiečiams rūpi ne Rusija, o susidorojimas su V. Pranckiečiu.<br>Lrytas.lt koliažas
Irina Rozova.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Irina Rozova.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Irina Rozova.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Irina Rozova.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 13, 2019, 6:06 AM, atnaujinta Sep 13, 2019, 2:25 PM

Tačiau į akis krenta keistas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko valstiečio Dainiaus Gaižausko elgesys.

Tyrimo projekto pristatymas atskleidė, kad D.Gaižauskui labiau nei Rusijos įtaka, į viešumą išlindusi per I.Rozovos veiksmus, galimai rūpi valstiečių siekis atkeršyti Viktorui Pranckiečiui.

Sukėlė daug dvejonių

Paaiškėjus, kad Seimo pirmininkas prieš daugiau nei pusantrų metų gavo žvalgybos informaciją apie parlamentarę I.Rozovą, Parlamento koridoriuose ėmė sklisti kalbos, kad šį faktą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai ir ypač jų pirmininkas sieks panaudoti Seimo pirmininko pašalinimui iš posto.

Būtent V.Pranckiečio ir kitų galimai žinojusių apie I.Rozovos ryšius parlamentarų klausimą NSGK pirmininkas aktyviai kėlė trečiadienį komiteto posėdyje, svarstant nutarimą dėl parlamentinio tyrimo projekto. Šios pavardės skambėjo ir ketvirtadienį vykusiame Seimo posėdyje, kuriame NSGK pirmininkas pristatinėjo parlamentinio tyrimo projektą, kurio svarstymas buvo nukeltas.

D.Gaižauskui teko daug kolegų kritikos dėl projekto pristatymo, kurio tekstas ir turinys stipriai skyrėsi nuo NSGK patvirtinto nutarimo. Tai sukėlė parlamentarų pasipiktinimo bangą.

„Buvo ypatingai daug detalių ir asmeniškumų, bet apie tyrimo esmę girdėjome labai mažai. Ar jums neatrodo, kad šį tyrimą reiktų vykdyti apie Rusijos įtaką Lietuvos politinei sistemai, o ne apie jūsų politines simpatijas ir antipatijas?“, – tokia reakcija į D.Gaižausko pristatytą projektą iškart po pristatymo nuskambėjo iš liberalės Aušrinės Armonaitės lūpų.

Jai antrino ir kiti parlamentarai: Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas, Vytautas Juozapaitis, Jurgis Razma ir kiti.

„Turėkime galvoje, kas yra esmė. Pirmininko pristatymas buvo toks, kad buvo pasakyta vos pora sakinių apie nutarimą, o daugiau – galvų medžioklė ir santykių aiškinimasis, kas galimai žinojo, o kas nežinojo ir visa kita, kas nėra esminis dalykas.

Esminis dalykas yra Rusijos įtakos tyrimas, kuriame I.Rozova yra svarbi detalė, aiškinantis, kaip per ją buvo veikiama, kokie metodai buvo taikomi, kokie veikėjai veikė, tai yra, ar I.Rozova buvo viena, ar veikė grupėje“, – taip susiklosčiusią situaciją vertino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas, NSGK narys Laurynas Kasčiūnas.

Politinis kvapas ir V.Pranckiečio galvos medžioklė

Pasak L.Kasčiūno, tyrimu reikėtų gilintis į finansavimo klausimus, domėjimąsi vidaus politika, strateginiais projektais, objektais, per kuriuos siekiama daryti įtaką – aspektais, per kuriuos Rusija galimai bando paveikti Lietuvą.

„Nežinau, ar savarankiškai, ar ne – ar patartas iš viršaus partijos pirmininko valstietis D.Gaižauskas bando eiti į visiškai periferinius klausimus. Jiems norisi sumedžioti Seimo pirmininką, bet nepamirškime, kad Lenkų rinkimų akcija šiandien yra valdančiojoje koalicijoje, todėl kyla klausimas, ar tie valdančiųjų atstovai, kurie prieėmė šią politinę jėgą į koaliciją, žinojo apie Lenkų rinkimų akcijos atstovų ryšius su Rusija“, – portalui lrytas.lt sakė parlamentaras.

Jam antrino ir politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas, tikinęs, kad nerimtai atrodo, kai Rusijos įtakos Lietuvos vidaus politikai klausimas panaudojamas valstiečių vidaus nesutarimams spręsti.

„Didžioji problema yra I.Rozova. Bandyti su ja suplakti valstiečiams ir ypač Ramūnui Karbauskiui, kuris galimai nori kartu atkeršyti ir V.Pranckiečiui, naudingus klausimus, yra akivaizus bandymas pasinaudoti esama situacija.

Tokia problema kaip Seimo nario, davusio priesaiką, bendravimas su Rusijos žvalgybos pareigūnais, kurie neva buvo diplomatai, yra klausimas, kurį dabar bandoma atskiesti ar kažką jam pridėti, tai rodo nerimtą valstiečių ir jų pirmininko požiūrį į Rusijos įtaką Lietuvos politinei sistemai“, – portalui lrytas.lt tikino MRU docentas V.Dumbliauskas.

Primename, kad I.Rozova Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos sąraše gegužės mėnesį vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą buvo įrašyta antruoju numeriu.

Politinį atspalvį įžvelgė ir premjeras

Ketvirtadienį ryte „Žinių radijo“ laidoje premjeras Saulius Skvernelis perspėjo, kad Seime planuojamas parlamentinis tyrimas gali turėti „politinį kvapą“.

„Na, dabar kas čia vyksta, tai daugiau panašu, vėlgi: mes kiekviename politiniame sezone turime ir turėsime tam tikrus tyrimus, kurie dažnai būna ir su tokiu politiniu kvapu“, – tiesioginiame eteryje sakė ministras pirmininkas.

Po trečiadienį vykusio NSGK posėdžio analogiškos pozicijos laikėsi ir buvęs NSGK vadovas Vytautas Bakas tvirtinęs, kad NSGK tyrimą vis dar bandoma išnaudoti politiniam kerštavimui.

Anot konservatoriaus L.Kasčiūno, šiuo metu matome bandymą įvelti chaosą, siekiant „suvesti sąskaitas“ ne tik su V.Pranckiečiu.

„Pradedu galvoti, kad bandymas pasisplėpti šiose detalėse yra kartu ir bandymas pasaugoti ne tiek pačią I.Rozovą, kiek koalicijos partnerius, kurie šiandien kontroliuoja tris strategines ministerijas.

Noriu priminti, ką jau viešai yra minėjęs ir Seimo pirmininkas: Rita Tamšunienė, dabartinė vidaus reikalų ministrė, ji taip pat žinojo visą situaciją jau prieš 1,5 metų“, – sakė L.Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.