Santaros klinikose – pokyčiai: pusbadžiu gyvenę ligoniai džiūgauja

Tris dienas sausu daviniu maitinti apie 1000 Santaros klinikų pacientų savaitgalį sulaukė karšto maisto. Pusbadžiu gyvenę ligoniai džiaugėsi, kad nuo šeštadienio gaunamas maistas labai gardus ir natūralus.

Tris dienas sausu daviniu maitinti apie 1000 Santaros klinikų pacientų savaitgalį sulaukė karšto maisto.<br> lrytas.lt koliažas
Tris dienas sausu daviniu maitinti apie 1000 Santaros klinikų pacientų savaitgalį sulaukė karšto maisto.<br> lrytas.lt koliažas
 Tris dienas sausu daviniu maitinti apie 1000 Santaros klinikų pacientų savaitgalį sulaukė karšto maisto.<br> T.Bauro nuotr.
 Tris dienas sausu daviniu maitinti apie 1000 Santaros klinikų pacientų savaitgalį sulaukė karšto maisto.<br> T.Bauro nuotr.
 Trečiadienį pacientai pietums gavo vyniotinio ir agurko.<br> Skaitytojo nuotr.
 Trečiadienį pacientai pietums gavo vyniotinio ir agurko.<br> Skaitytojo nuotr.
 Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
 Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pietūs).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pietūs).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (vakarienė).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (vakarienė).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (vakarienė).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (vakarienė).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
  Nuo šeštadienio Santaros klinikos pacientai pradėjo gauti karštą maistą (pusryčiai).<br> Pacientės nuotr.
 Tris paras Santaros klinikos pacientai gavo sausą davinį.<br> Pacientės nuotr.
 Tris paras Santaros klinikos pacientai gavo sausą davinį.<br> Pacientės nuotr.
  Tris paras Santaros klinikos pacientai gavo sausą davinį.<br> Pacientės nuotr.
  Tris paras Santaros klinikos pacientai gavo sausą davinį.<br> Pacientės nuotr.
 Į tokius indelius buvo dedamas sausas davinys.<br> T.Bauro nuotr.
 Į tokius indelius buvo dedamas sausas davinys.<br> T.Bauro nuotr.
 Santaros klinikos.<br> T.Bauro nuotr.
 Santaros klinikos.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 12:42 PM, atnaujinta Sep 16, 2019, 5:41 PM

Santaros klinikas maitinanti įmonė „Pontem“ nuo lapkričio 1 dienos žada dar kokybiškesnį maistą.

Penktadienį portale lrytas.lt paskelbus apie maisto krizę Santaros klinikose, šeštadienį ryte situacija pasikeitė.

Šeštadienį pietums gavę daržovių sriubos, vištienos maltinuką su daržovėmis, duonos, batono ir kompoto, Santariškių gatvėje 2 besigydantys ligoniai teigė, kad maisto kokybė apsivertė aukštyn kojom.

„Labai skanu, tikrai labai skanu, o anksčiau valgyti buvo neįmanoma. Šiandien košė turbūt ant pieno išvirta, tokia skani, kad, Jėzau“, – džiaugėsi skaniai papietavusi Santaros klinikų pacientė.

Santaros klinikoms maistą tiekanti įmonė „Pontem“ ligonius nuo trečiadienio iki šeštadienio maitino sausu daviniu. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl įvairių pažeidimų, netvarkingų indų plovyklos patalpų, nusidėvėjusios įrangos ir inventoriaus, įmonei buvo uždraudusi naudotis Santaros klinikose esančia virtuve.

Penktadienio vakarą leidimas vykdyti veiklą buvo atnaujintas, nes įmonė trūkumus ištaisė. Kaip skelbė VMVT, jie pašalino didžiąją dalį grubių pažeidimų, tačiau turi dar dalį trūkumų, kuriuos reikia pašalinti.

Pacientai sulaukė karšto maisto

Nuo šeštadienio ryto Santaros klinikų pacientai vėl pradėjo gauti karštą maistą. Šeštadienį pusryčiams buvo patiekta kruopų košė, duonos ir batono riekelės su gabalėliu dešros, sviesto ir arbata. Viskas buvo atnešta ant naujų plastikinių padėklų. Vaizdas nė iš tolo nepriminė to maisto, kuris buvo duodamas anksčiau.

„Pusryčiams buvo kvepianti arbata,o neatsiduodanti purvinais skudurais, kaip anskčiau. Taip pat to baisaus kvapo nuo padėklo nebuvo. Net mėsa prie sumuštinio šiek tiek kokybiškesnė. Vietoje tu senų įrankių, buvo įdėti vienkartiniai.

Duona su batonu irgi be pelėsio, kaip būdavo anskčiau. Net specialiai įdėmiai apžiūrėjau“, – pasakojo Santaros klinikose besigydanti Rasa.

Šeštadienį Santaros klinikoms maistą tiekanti įmonė „Pontem“ ligoniams vėlavo pietus patiekti apie porą valandų, tačiau pacientai tikino, kad geriau vėliau, bet skanus maistas.

„Kai guli ligoninėje pora dienų ar savaitę, tai maistas dar ne toks svarbus. Bet kai guli nuolat po mėnesį ir ilgiau, tai tas maistas pasidaro itin svarbus, nes čia valgai diena iš dienos.

Tik dabar klausimas, kiek ilgai bus tiekiamas kokybiškas maistas. Būtų gerai, kad aistroms aprimus, nebūtų vėl grįžtama prie to paties“, – teigė Santaros klinikose gulinti pacientė.

Sekmadienį ligoniai taip pat buvo maitinami šviežiu, gardžiu ir sveiku maistu. Jie valgė skanią košę, gėrė kvepiančią arbatą ir vis gaudavo tai kokį vaisių, ar desertui – meduolį. Ligoniai pabrežė, kad tik įrankiai galėtų būti švariau išplauti.

Santaros klinikos: šeštadienį pietūs truputį vėlavo

VUL Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė teigė, kad nuo šeštadienio pacientai jau gavo karštą maistą.

„Pietūs šiek tiek vėlavo, bet vėl gi, pagal valgiaraščius, vieni skyriai dėl vėlavimo buvo informuoti, kiti – neinformuoti. Pasikeitus, šiuo metu pagerėjus situacijai, gali būti kažkokie darbo organizavimo pakeitimai.

Dėl kokybės kalbėti kol kas negaliu. Kol kas jokių detalesnės informacijos detalių nesu gavusi“, – teigė A.Bilotienė-Motiejūnienė.

„Pontem“: nuo lapkričio 1 dienos – ryškūs pasikeitimai

Įmonės „Pontem“ vadovas Donatas Garbauskas teigė, kad įmonė panaikino pažeidimus ir nuo šeštadienio tiekia karštą maistą Santariškių gatvėje 2. Vadovas pabrėžė, kad valgiaraštis yra lygiai toks pats, kuris patvirtintas nuo 2015 metų.

„Džiaugiamės, kad atrodo, jog pasikeitė situacija, bet ji liko lygiai tokia pat. Šeši kartai per dieną, įvarios dietos ir 2,59 euro per dieną. Nuo 2018 metų kviečiame keisti valgiaraštį, kad jis būtų dar geresnis.

Tuomet buvo Sveikatos apsaugos ministerijos išplatintos rekomendacijos, kvietėme atsižvelgti į jas. Raginome keisti maisto kokybę, sudėtį, proporcijas, kalorigumus ir, atitinkamai, keisti ir kainą. Santaros klinikų administracija taip pat tikrai pajaus ir matys naudą.

Mes prieš kelis mėnesius vėl iškėlėme šį klausimą. Techninės galimybės viską pakeisti yra. Nuo lapkričio 1 dienos įsigalioja naujas valgiaraštis. Raginome nelaukti, ir jau šiandien kalbėti ir keisti valgiaraščius. Esame paskaičiavę, kad viską galėtume įgyvendinti, jei būtų skiriama žmogui apie 6 eurus per dieną.

Nuo lapkričio 1 dienos bus ryškūs pasikeitimai. Tačiau pasakyti vieno objekto galimą savikainą, kol kas dar negalėčiau komentuoti, bet bus brangiau. Kai pasitvirtinsime, susidėsime visas technologines korteles, visus gamybos procesus ir tos dienos, žaliavų kiekius, tuomet matysime, kokie yra kainos pokyčiai.

Ar maisto kokybė pagerės? „Bus visai kitos proporcijos daržovių, patiekalų, ruoštų garuose, daugiau sveikesnių produktų.

Reikia žinoti tam tikrus techninius išpildymus ir kaip juos įgydendinti, kaip per labai trumpą laiką šešis kartus aptarnauti po 1000 klientų. Gal yra mažiau laiko gražinti ar siekti to vizualinio vaizdo, bet viena iš siekiamybių, siūlant naują valgiaraštį ir kainą, kad būtų ir vizualinio išpildymo pokyčių.

Galimėms pažeidimams (kuriuos nustatė VMVT – Red. pastaba) jau ruošėmės tikrai seniai. Turėjom žinią ir matėme, kas vyksta po mūsų klausimo apie kainodaros ir pačių valgiaraščių keitimą, kurį iškėlėme viešai. Nuo to laiko prasidėjo intensyvios atakos dėl patikrinimo. Matėme, kuria linkme eina, kokiu formaliu keliu ir kokiais sprendimais buvo siekiama apsunkinti sutarties vykdymą.

Tą dieną (trečiadienį – Red. pastaba), kai buvo priimtas sprendimas dėl veiklos sustabdymo Santariškių gatvės 2 objekte. Mes tą pačią dieną kreipėmės į VMVT su informacija, kad pažeidimai panaikinti ir kvietėme juos iki 23 valandos ar bet kuriuo kitu jiems tinkamu laiku atvykti ir įvertinti.

Jie atvyko, berods, tik kitą dieną. Dar ryte 8 valandą ryto pats vykau į VMVT nesitaręs, bet su prašymu, kad atsižvelgtų į objekto specifiką, gamybinį sudėtingumą ir pacientų poreikius, kad kuo greičiau priimtų atitinkamą sprendimą.

Tos dienos bėgyje buvo atvykę ir turėjo tam tikras dar kelias pastabas. Daugiausia pastabų buvo dėl plovimo mašinos. Pats objektas susideda iš dviejų dalių – gamybinė, kur gaminamas maistas, ten pastabų principe nebuvo.

Taip pat rūsys, visai atskiros patalpos, į kurį patenkama liftu – ten buvo pastabos dėl grindų dangos, dėl trapų ir taip toliau.

Kalba buvo pangrinde ne apie gamybines patalpas, kur maistas gaminamas, o būtent apie patalpas, kuriuose buvo plaunami indai ir inventorius.

Visuomet akcentavome tai, kad pastabos tik formalios ir su maisto gamyba niekaip nesusiję. VMVT komentaras, jei teisingai pamenu, kad jie vertina bendrai ir taip išskaidyti negali.

Todėl ir sustabdė visą objekto veiklą. Penktadienį vėlai vakare buvo atnaujinta veikla. Mūsų pagrindinis rūpestis buvo, kad kuo greičiau atkurtume visą gamybos procesą ir suskauptume tikslui pasiekti – pilnai įvykdyti visus įsipareigojimus“, – teigė įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.