Arūnas Dumalakas. Svarbiausia – garsiai rėkti, tvarkytis – nebūtina

Naujininkai kyla į kovą. Šeši šimtai gyventojų pasirašė kreipimąsi į merą R.Šimašių, kad į jų rajoną nebūtų atkelti nakvynės namai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 7:00 AM

Nesvarbu, kad laikinai, nesvarbu, kad tik laikotarpiui, kol bus renovuojamas nakvynės namų pastatas A.Kojelavičiaus gatvėje.

Nakvynės namus Naujininkų gyventojai sieja su benamiais, besirausiančiais atliekų konteineriuose, prašančiais išmaldos, vagiliaujančiais ir girtaujančiais.

Neįtikina jų ir savivaldybės pažadas, kad nakvynės namai Naujininkų A.Jaroševičiaus gatvėje bus atidaryti tik laikinai. Naujininkų gyventojai atremia: „laikinai“ dažnai virsta „amžinai“.

„Apmaudu, kad nežiūrint ilgalaikių bendruomenės pastangų gerinti aplinką, nesitariant su bendruomene Naujininkuose įkurdinamos probleminės socialinės įstaigos“, – rašoma skunde.

Pyksta ta bendruomenė ir dėl Sniego gatvėje įkurtų Vilniaus pataisos namų „Pusiaukelės namai“, kuriuose gyvena buvę nuteistieji. Esą kaip ir nakvynės namai, jie buvo įrengti tyliai ir be vietos gyventojų pritarimo.

Pagirtinas noras kurti saugią ir švarią aplinką. Pastaruoju metu nusipirkusios pigesnius butus Naujininkuose įsikūrė daug jaunų šeimų. Ar dėl to aplinka šiame rajone pagražėjo? Daug buvo iniciatyvų sutvarkyti apšnerkštą skverą, kiemą? Neteko girdėti.

Naujininkų daugiabučių aplinka mažai pasikeitusi: tie patys apleisti plotai po langais, kreivi takai, kad bent metrą būtų arčiau parduotuvė ar transporto stotelė.

Turbūt neprašausime – dauguma pasirašiusiųjų prieš nakvynės namus yra naujakuriai. Juk senieji gyventojai puikiai prisimena, kad A.Jaroševičiaus gatvėje, kur savivaldybė ketina laikinai įkurti nakvynės namus, veikė vaikų socializacijos centras.

Senbuviai žino, kad šio centro jaunieji gyventojai buvo tikrai ne dovanėlė.

Naujakuriams užkliūva ir „Pusiaukelės namų“ gyventojai – esą jie žvalgo rajoną, galbūt savo sėbrams pataria, kur ką nukniaukti. O kiek tokių žvalgų, stebinčių, kur pirkėjas įsidėjo piniginę, telefoną, prie prekybos centro Pelesos gatvėje? Ar ginantis nuo jų Naujininkuose padaugėjo „Saugios kaimynystės“ bendruomenių? Ne.

Tikrai ne Antakalnio senbuviai protestavo prieš Sapiegų parko tvarkymą. Susirinkimuose, kurie virsdavo pašūkavimais, buvo vien jauni veidai. Statybos Antakalnyje taip pat pyktį kelia tik jauniems žmonėms.

Antakalnio gyventojų sudėtis taip pat smarkiai pasikeitė, kaip ir Naujininkų. Naujakuriai supirko butus senuose daugiabučiuose, kurie kadaise buvo skirti inteligentijos atstovams.

Tik Perkūnkiemio daugiabučių gyventojai nesikeitė. Jie ir negalėjo pasikeisti, nes jaunos šeimos apsigyveno naujuose, dar dažais kvepiančiuose namuose.

Vėlgi niekam ne paslaptis – Perkūnkiemyyje butai buvo pigesni, nes statybos vyko chaotiškai, o dabartiniai miesto plėtros specialistai stveriasi už galvos. Statybų bumo bukagalviškų klaidų Perkūnkiemyje jau neištaisysi.

Užtai Perkūnkiemio bendruomenė taip pat aktyvi, garsiais „ne“ palydi kiekvieną naują projektą. Perkūnkiemio gyventojai aktyviausi ir siųsdami policijai, savivaldybei nuotraukas, kuriose įamžinti automobiliai, pastatyti pažeidžiant Kelių eismo taisykles.

Ir vėlgi – nemažai tų taisykles pažeidžiančių automobilių – gyventojų, kurie, įsigydami butus ir siekdami sutaupyti, nenusipirko vietos požeminiuose garažuose.

Geri Naujininkų, Antakalnio ar Perkūnkiemio gyventojų ketinimai gyventi švaresnėje ar saugesnėje aplinkoje. Tik viskam prieštaraudami naujakuriai pamiršta, kad gerus ketinimus dar reikia įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.