Reitinguose G. Nausėda ir S. Skvernelis – aukštyn, o R.Šimašius ir V. Pranckietis – skaudžiai žemyn

Per du mėnesius tautos simpatijos prezidentui Gitanui Nausėdai dar labiau ūgtelėjo, daugelio kitų visuomenės veikėjų reitingai tai kilo, tai smuko, partijų rikiuotė irgi neišliko stabili. Tokie rugsėjo 6–14 dienomis atliktos „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

 Prezidento G.Nausėdos (dešinėje) reitingas įspūdingai kyla, o Seimo pirmininko V.Pranckiečio gerokai pakrito.<br> D.Umbraso nuotr.
 Prezidento G.Nausėdos (dešinėje) reitingas įspūdingai kyla, o Seimo pirmininko V.Pranckiečio gerokai pakrito.<br> D.Umbraso nuotr.
 G.Nausėdos reitingas - įspūdingas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 G.Nausėdos reitingas - įspūdingas.<br> V.Skaraičio nuotr.
 Premjeras S.Skvernelis reitinguose - antras.<br> T.Bauro nuotr.
 Premjeras S.Skvernelis reitinguose - antras.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskio ir G.Landsbergio vadovaujamos partijos toliau atkkakliai kovoja dėl pirmosios vietos.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskio ir G.Landsbergio vadovaujamos partijos toliau atkkakliai kovoja dėl pirmosios vietos.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 7:27 AM, atnaujinta Sep 21, 2019, 9:06 AM

Kokio kraičio tikėtis kituose Seimo rinkimuose? Toks klausimas partijoms iškils po kiekvienos apklausos. Bent kol kas viltingiausiai turėtų būti nusiteikę valdantieji valstiečiai ir opoziciniai konservatoriai.

Palyginti su liepą atliktos apklausos rezultatais, šios pirmaujančios partijos pasikeitė vietomis, bet skirtumas liko paklaidos ribose.

Gali būti, kad kitą mėnesį vėl viskas apsivers.

Panaši situacija ir tolesnėje rikiuotėje, kur tarp trečios ir ketvirtos vietų balansuoja socialdemokratai su „darbiečiais“. Kitų partijų rėmėjų būrys – gana negausus.

Tuo metu prezidento G.Nausėdos populiarumas toliau kyla, jį palankiai vertina beveik 80 proc. apklaustųjų, o nepalankiai – tik 4,8 procento.

Tiesa, „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys priminė, jog tai dar rekordinė aukštuma – pirmosios Dalios Grybauskaitės kadencijos pradžioje jos reitingas buvo priartėjęs prie 90 procentų.

Nuo liepos išaugo žmonių pasitikėjimas prezidento institucija, o kone ketvirtadalis gyventojų pareiškė, jog būtent G.Nausėda geriausiai atstovauja jų interesams. Keičiantis prezidentams liepos mėnesį taip manė 17,9 proc. apklaustųjų, o 10,2 proc. dar pirmenybę teikė D.Grybauskaitei. Matyt, nieko nuostabaus, kad šiai politikei užvėrus Prezidentūros duris tik 2,3 proc. respondentų (galbūt iš inercijos) įrašė jos pavardę dėl geriausio atstovavimo.

Maždaug tiek pat žmonių (8,6 ir 8,5 proc.) kiek ir prieš du mėnesius įsitikinę, kad jų interesams geriausiai atstovauja Saulius Skvernelis. O štai kitoje lentelėje – ryškus šio politiko šuolis. Vyriausybės vadovą palankiai įvertino 51 proc., o nepalankiai – 25,7 proc. apklaustųjų. Liepos mėnesį šie skaičiai buvo atitinkamai 42,4 ir 25,7 proc.

Gali būti, jog didesnį gyventojų palankumą lėmė ir pasikeitusi S.Skvernelio politinė retorika (pastaruoju metu ji tapo ne tokia aštri), ir jo viešas prisipažinimas sergant kraujo vėžiu.

Atrodo, žmonės gana teigiamai įvertino ir Lietuvos valdžios sprendimą į eurokomisarus deleguoti ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių. Jo gerbėjų padaugėjo maždaug dešimtadaliu.

Bet apklausos dalyviams ne itin patiko naujai paskirti žemės ūkio, susisiekimo ir vidaus reikalų ministrai Andrius Palionis, Jaroslavas Narkevičius bei Rita Tamašunienė. Visi jie buvo įvertinti labiau nepalankiai nei palankiai. Žinoma, natūralu, kad dauguma respondentų apie šių politikų veiklą dar tiesiog neturi ką pasakyti.

Užtat kai kuriems kitiems veikėjams piliečiai pasiuntė aiškų signalą: jūsų veiksmai mums nepatinka. Šįkart pirmiausia tai buvo adresuota Seimo pirmininko kėdės įsikibusiam Viktorui Pranckiečiui, atminimo lentas nuo pastatų paslapčia nukabinėjančiam Vilniaus merui Remigijui Šimašiui, su savo politiniais bendrakeleiviais konfliktuojančiam „tvarkiečių“ vedliui Remigijui Žemaitaičiui. Šių politikų populiarumas per porą mėnesių nukrito bene ryškiausiai.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.