Panevėžio ligoninės gydytojas gašlūnas varo siaubą pacientėms: lenda ir prie nepilnamečių, ir prie nėščių

Seksualiniu priekabiavimu pacienčių apkaltintas gydytojas tikina, kad nieko nebuvo, tiesiog moterys nesuprato humoro. Tačiau ir korespondentei pasidarė nebejuokinga, kai savo kabinete medikas griebė ją už rankos, pabučiavo, kvėptelėjo kažkur palei kaklą ir tarė: „Skani labai, aš taip ir galvojau. Myliu, padėsiu, jei tik reikės.“

 Panevėžio ligoninės gydytojas-gašlūnas varo siaubą pacientėms: lenda ir prie nepilnamečių, ir prie nėščių.<br> lrytas.lt koliažas
 Panevėžio ligoninės gydytojas-gašlūnas varo siaubą pacientėms: lenda ir prie nepilnamečių, ir prie nėščių.<br> lrytas.lt koliažas
 Iš pradžių sutikęs fotografuotis, vėliau S.Amitonas persigalvojo ir nebenorėjo rodyti savo veido. <br> A.Švelnos nuotr.
 Iš pradžių sutikęs fotografuotis, vėliau S.Amitonas persigalvojo ir nebenorėjo rodyti savo veido. <br> A.Švelnos nuotr.
  Motina teigė, kad užėjus į kabinetą S.Amitonas pradėjo domėtis ne pacientės sveikatos problema, o kokie vyrai patinka jos mergaitei.<br> Kiti fotografai.
  Motina teigė, kad užėjus į kabinetą S.Amitonas pradėjo domėtis ne pacientės sveikatos problema, o kokie vyrai patinka jos mergaitei.<br> Kiti fotografai.
 Pacientė rašo apie neįtikėtiną situaciją: „Tai yra pats blogiausias gydytojas, koks tik gali ten dirbti. Man, nėščiai, jis pasiūlė susitikti po darbo, esą mano vyras nesužinos, o ir pasekmių jau nebebus.“<br> 123rf.com
 Pacientė rašo apie neįtikėtiną situaciją: „Tai yra pats blogiausias gydytojas, koks tik gali ten dirbti. Man, nėščiai, jis pasiūlė susitikti po darbo, esą mano vyras nesužinos, o ir pasekmių jau nebebus.“<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

Gailutė Kudirkienė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Oct 7, 2019, 5:33 PM, atnaujinta Oct 7, 2019, 7:46 PM

Ligoninėje – tyrimas

Panevėžio ligoninėje – sujudimas. Akių gydytoją 67 metų Sergejų Amitoną pacientė kaltina seksualiniu priekabiavimu bei nepagarbiu elgesiu.

Ligoninės vadovybė pradėjo vidinį tyrimą dėl mediko veiksmų.

Gydymo įstaigos atstovė ryšiams su visuomene Laura Jasiukaitienė sakė, kad iš pacientės oficialaus skundo negauta, tyrimas pradėtas remiantis viešoje erdvėje paskleista žinia.

Apie gydytojo elgesį pacientė davė interviu internetiniam leidiniui „15 minučių“, prieš tai situaciją paviešino savo feisbuke.

„Pagal pasklidusią informaciją, toks mediko elgesys netoleruotinas, tačiau išvadų dar neturime, vyksta tarnybinis patikrinimas“, – nurodė L.Jasiukaitienė.

Replikos buvusios gašlios

Vieša informacija apie gydytojo veiksmus pasklido feisbuke rugpjūčio gale. Situaciją aprašė viena panevėžietė.

Moteris pas akių gydytoją vedė savo paauglę dukrą.

Motina teigė, kad užėjus į kabinetą S.Amitonas pradėjo domėtis ne pacientės sveikatos problema, o kokie vyrai patinka jos mergaitei.

„Juk nepatinka tau maži. Dideli, ar ne?“ – nepilnametės klausęs medikas.

Moteris tikino, kad dukros veide pamatė nustebimą ir baimę. Tada gydytojas jaunąją pacientę „nuraminęs“.

„Nebijok manęs, tau tik penkiolika, va, kai bus aštuoniolika...“ – mediką citavo moteris.

Viso vizito metu mama stengėsi ignoruoti specialisto komentarus ir palaikyti pokalbius tik apie jos dukros ligą, tačiau medikas ir toliau nuolat gašliai replikuodavęs moters ir jos dukros adresu.

„Nežiūrėk į mane taip, tavo mamai galima, tau – ne“, – kalbėjęs gydytojas.

Motina teigė, kad ir ją, ir dukrą toks gydytojo elgesys sukrėtė, abi jautė patyrusios psichologinę traumą.

Kalbėjo tarsi būtų psichiatras

Kita pacientė viešoje erdvėje pasidalijo įspūdžiais, patirtais tada, kai į šį okulistą kreipėsi dėl akies traumos. Tuo metu ji dar buvusi nepilnametė. Į polikliniką atėjusi su mama, bet šiai buvo liepta palaukti už kabineto durų.

Daktaras merginai liepė sėstis. Susižeidusi akį pacientė neapsižiūrėjo ir klestelėjo ne ant ligoniams skirtos, o ant gydytojo kėdės. Medikas pratrūkęs pykčiu.

„Tokia kaip tu, iš kaimo, niekada nesėdėsi šiltoje ir minkštoje mediko kėdėje, tokiems kaip tu skirtos senos, kietos kėdutės“, – parodęs į kitą kėdę gydytojas.

Baigus apžiūrą, į kabinetą buvo pakviesta jos mama. Pacientė manė lengviau atsikvėpsianti, bet pasijuto lyg dar kartą apipilta pamazgomis. Akių gydytojas iš jos vėl išsityčiojęs.

„Nepykit ant jos už keistą elgesį. Ji yra visiškai kitokia. Todėl ir nesiseka mokslai, ji turi daug problemų ir yra keistuolė“, – mamai esą išaiškino gydytojas. Ne psichiatras, o akių gydytojas.

Nėščiai – be pasekmių

Internetinėje atsiliepimų apie medikus svetainėje „Pincetas“ panevėžiečiai pacientai irgi šio gydytojo adresu negaili aštrių žodžių ir kritikos.

Žmonėms aišku, kodėl, norint patekti pas akių ligų gydytoją, visada nelaukdamas gausi taloną tik pas šį vienintelį gydytoją. Pas kitus gi teks laukti bemaž pusmetį.

Naujausiame komentare pacientė rašo apie neįtikėtiną situaciją: „Tai yra pats blogiausias gydytojas, koks tik gali ten dirbti. Man, nėščiai, jis pasiūlė susitikti po darbo, esą mano vyras nesužinos, o ir pasekmių jau nebebus.“

Kita moteris rašo, kad medikas nesidrovėjo pasiūlyti ant jo užsiropšti: „Užšoktum ant manęs, vienas, du ir atsisveikinam.“

„Šis žmogus jaunų moterų atžvilgiu elgiasi kaip tikras ištvirkėlis, dėkui Dievui, kad tik žodžiais, ne darbais“, – įspūdžiais dalijasi pacientė.

Stulbo nuo komentarų

Ligoniai atvirai rašo, kad net mediko kolegos nerekomenduoja registruotis pas šitą specialistą, pasakoja, jog išrašęs vaistų nepadaręs tyrimų, po savaitės gydymosi patikinęs, jog pacientas gerai mato, o kitas specialistas nustatęs, jog buvo akies nervas pažeistas, žmogus galėjo dėl tokio gydymo ir apakti.

„Kaip galėjo nematyti, kad atšokusi tinklainė ir reikia skubiai operuoti? Sakė, kad blogai matau dėl kraujospūdžio sutrikimų. Vos neapakau. O bendravimo kultūros geriau nekomentuosiu“, – skundėsi kita.

„Nors diagnozę nustatė tiksliai, buvau apstulbusi nuo jo gašlių ir iškrypėliškų komentarų. Užėjus dėl akių problemos, gydytojo pirmi žodžiai buvo maždaug tokie: „Moterys sutvertos mylėtis, gimdyti... taigi neturi būti jokių problemų.“ Vėliau jis nuolat grįždavęs prie nepadorių komentarų.“

Kita rašė, kad vizitas pas šį mediką buvęs „kažkas baisaus“, taip bendraujančio mediko gyvenime dar nebuvo sutikusi, spruko iš kabineto įpusėjus vizitui.

Vieną labiausiai šokiravę tai, kad vizito metu gydytojas valgė silkę ir net priimdamas pacientą toliau rankiojo kauliukus iš žuvies. Kito vizito metu į kabinetą atėjęs gydytojo draugas ir atsisėdęs prie stalo ėmė plepėti ir valgyti tortą.

Yra ir komentaras, kuriame rašoma, kad dėl gašlaus daktaro elgesio raštu buvo pasiskųsta ligoninės administracijai, tačiau reakcija – lyg rykšte per vandenį.

Moterys – kaip draugės

Su „Panevėžio krašto“ korespondente S.Amitonas bendravo linksmai, nuolat pajuokaudamas. Gydytojas sakė atostogaujantis Kaune, tad susitikti gyvai ir nusifotografuoti laikraščiui nėra kaip, bet kai tik grįš iš atostogų, galime atvykti pas jį į kabinetą.

S.Amitonas sakė prisimenąs tą vizitą, kai lankėsi paauglė.

„Jai trumparegystė. Paklausiau amžiaus. Paskui nuėjom akių patikrint. Iš ko ji nusprendė, kad priekabiauju? Man juk 67 metai, aš jau 5 metai iš viso prie moterų nepriekabiauju. Net nešposijau. Ką jūs, negi prie motinos ir prie seselės aš pradėsiu kibti prie vaiko?“ – tikino medikas.

Jam ne naujiena ir pikti atsiliepimai „Pincete“.

Kartu dirbančią slaugytoją „Pincete“ kažkas pavadinęs jo žmona, esą gerai, kad jos vyras to nežinojo, o tai atėjęs skandalą sukeltų.

„Aš ir prie seselės 5 metai nepriekabiauju. Persirgau širdies liga, man moterys pasidarė kaip draugės“, – neva juokavo pašnekovas.

Toks esą lietuvių tautos bruožas

Gydytojas tikino, kad mėgsta kalbėti šmaikščiai, panašiai kaip dabar su korespondente. Esą daugelis pacientų tokią kalbos manierą priima kaip normalią, bet yra ir tokių, kuriems lengvas pajuokavimas atrodo jau visas įžeidimas.

Tad kodėl „Pincetas“ mirga nuo pastabų apie S.Amitono nederamą elgesį su moterimis?

„99 procentai lietuvių humorą supranta, o vienas procentas nelabai. Toks jūsų tautos bruožas. Čia yra ir ekonominis momentas, ir tautinė neapykanta“, – svarstė S.Amitonas, kartu atskleisdamas, kad esąs žydas.

Vėliau jis pažėrė medicininės statistikos, esą mūsų šalyje net trečdalis piliečių yra psichiniai ligoniai. Leido suprasti, kad, matyt, tie nestabilieji ir skundžiasi.

Dar pridūrė, kad tą pacientę, spaudai davusią interviu, jis padavė į teismą.

Prieš 10 metų – dar agurkas

Tai ką, visa tai, kas parašyta, yra netiesa?

„Atrodau ir dabar neblogai, ūgis du metrai, beveik nepražilęs, juokus suprantu, bet esu jau be „seksi“. Bet prieš 10 metų aš buvau tikrai dar agurkas“, – kvatodamas savo portretą piešia jis.

Prisipažįsta, pacientes žodžiais pakibindavęs, bet nė su viena nepasisekė žengti toliau.

Prieš 12 metų mirusi žmona, tapęs našliu gal ir norėjo moterų dėmesio, bet kad jos nenorėjusios su juo prasidėti.

„Pamirksėt pamirksėjau, bet nė viena „nepasirašė“, gal kokius 5 kartus ir mylėjau, bet juk ne 500, dauguma mane „pasiuntė“, aš tik daktaras, ne turtuolis“, – kalbėjo S.Amitonas.

O su pacientėmis jis kalbėdavęs juokais, kėlęs uodegą tik dėl vaizdo, kaip ir dabar, kalbėdamas su korespondente, antraip koks gi vyras būtų.

Medikas vardija, kad jo pacientėms jau 70 metų, kitoms dar daugiau, arba vaikai ateina, o tokių žydinčių moterų jo kabinete beveik nepasirodo.

S.Amitonas nė neklaustas primena, jog straipsniai apie jo nederamą elgesį su ligonėmis spaudoje pasirodo nebe pirmą kartą. Esą buvę kokių tik nori paskalų.

Viena pacientė laikraščiui pasakojusi, kad daktaras atsikėlė, priėjo prie jos, užstojo kūnu ir stovėjo toks didžiulis, ir jai atrodė, kad pradės prievartauti.

„Aš tik priėjau prie pacientės, o jai atrodė! Nu neblogas poveikis! Grynai fiziškai dariau įspūdį“, – atpasakodamas anuometinį straipsnį kvatojo medikas.

Visas šis pokalbis vyko telefonu, kai gydytojas atostogavo.

Ir lietė, ir bučiavo

S.Amitono kabinete poliklinikoje su fotografu apsilankėme prieš savaitę – kai jis buvo ką tik grįžęs iš atostogų.

Gydytojas nebebuvo toks linksmas, padejavo, kad yra baisiai ir neteisingai apterštas.

S.Amitonas šįkart jau pareiškė, kad apsigalvojo – nebesifotografuos. Nes taip pataręs advokatas.

Advokatas esą dar išbaręs, kad nepasitaręs kalbėjo su korespondente.

„Ten mano dvasia buvo, ne aš“, – apie buvusį pokalbį telefonu pareiškė pašnekovas. Dar kartą patikinęs, kad nesifotografuos, S.Amitonas staiga paėmė mane, korespondentę, už rankos ir tarė: „Pati pas mane ateik, padėsiu.“

Nepaleisdamas mano rankos gydytojas tikino, kad prie pacienčių nė nesiartina, tiesiog Panevėžio moterys gali daug ko prifantazuoti.

„Viskas, mano mergaite, bučiuoju, myliu“, – tarsi baigdamas pokalbį tarė S.Amitonas ir netikėtai pasilenkęs pakštelėjo man į žandą.

Nustebus, kas gi tai, S.Amitonas buvo parengęs atsakymą.

„Dabar vyksta masinė psichozė dėl seksualinio priekabiavimo, jei Plačido Domingą apkaltino seksualiniu priekabiavimu, tai ką jau kalbėt. Aš kaip Plačido Domingas, apkalbėtas“, – tikino jis.

Ir vėl priminė, kad trečdalis mūsų šalies gyventojų yra psichiniai ligoniai.

Kai jau kilome eiti, daktaras vėl paėmė korespondentės ranką, prisikišo artyn, kvėptelėjo kažkur palei kaklą ir tarė: „Skani labai, aš taip ir galvojau. Myliu, padėsiu, jei tik reikės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.