Arūnas Dumalakas. Kiekvienam vilniečiui – po kinišką prožektorių

Vilnius – jonvabalių miestas. Taip prisistatyti pasauliui galėtų Lietuvos sostinė. Užteks tų žemai skraidančių angelų, kurių skulptūrų ir skulptūrėlių prisismaigstė kiekvienas kaimelis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 7:00 AM

Jonvabaliai – tai kas kita. Tai romantika, galbūt net nuoroda į naktinį gyvenimą, kurį taip skatina Vilniaus valdžia, net naktinę ekonomiką ėmusi plėtoti.

Ta pati valdžia siekia, kad Vilnius jonvabalių miesto vardą užsitarnautų pelnytai, tad neskubina įvykių eigos.

Tačiau jau dabar galime pasvajoti, koks puikus bus rezultatas. Juk jonvabaliais tapsime visi mes, vilniečiai, kurie sutemus išeisime į gatves. Įsijungsime prožektorius, telefonų švieseles, pasišviesime jomis kelią, švysčiosime ant sienų, tvorų. Romantiška, tiesa? O kaip gražiai iš kosmoso atrodysime, kiek elektros energijos sutaupysime.

Juokas juokais, bet tokį scenarijų siūlo mero R.Šimašiaus komanda. Ji privalės vykdyti Vilniaus komercinio arbitražo sprendimą ir sumokėti beveik 580 tūkst. eurų baudą Italijos bendrovei „Gemmo“, kuri prieš penkerius metus laimėjo beveik 100 mln. eurų vertės Vilniaus gatvių apšvietimo konkursą, tačiau negavo šio užsakymo.

Italai būtų apšvietę miestą LED šviestuvais, o dabar turime tenkintis sukiužusiais senaisiais.

Atslinkus rudeniui šviesos gatvėse vis mažiau, tad nenuostabu, kad gyventojai kelią pasišviečia prožektoriais kaip kai kuriose Europos Sąjungai nepriklausančiose šalyse.

Būtent tie teismo priteisti daugiau nei pusė milijono eurų labiausiai ir liūdina. Jeigu jo nereikėtų sumokėti, kiek Kinijoje pagamintų prožektorių būtų galima pripirkti. Apie pusę milijono – tiek, kiek Vilniuje gyventojų.

Išdalijus prožektorius vilniečiams miestas pavirstų jonvabalių miestu ir gatvių apšvietimu nereikėtų rūpintis.

Tegu LED žibintus kabina Venciūnai ar Alovė Alytaus rajone. Vilnius pasirinko kitą kelią. Taip išdidžiai galėtų pareikšti R.Šimašius, kuris 2015 metais atėjęs į valdžią išgujo miestą ketinusius apšviesti italus.

Atsisakiusi italų paslaugų savivaldybė pareiškė, kad pati atnaujins gatvių apšvietimą. Tik sunku patikėti, kad projektas bus baigtas iki 2021-ųjų pabaigos.

LED žibintais apšviesti Geležinio Vilko, Oslo gatvių ar Laisvės prospekto atkarpėles – tai toks šiuo metu projekto įgyvendinimas.

Sunku suprasti, kokiais kriterijais remiantis apšviečiamas vienas ar kitas kelio ruožas. Kai kur šviestuvai montuojami ant naujų atramų, kai kur lieka senos.

Žodžiu, rusiška tvarka. Sumontavus šviestuvus ant senų atramų po keleto metų jas teks keisti. O ir naujos atramos atrodo skystokai.

Bet daugumoje gatvių dar dega 46 tūkst. natrio šviestuvų. Gerai, jeigu dega. Į savivaldybę plaukia skundai dėl gatvių, kuriose tamsu, nors pirštu į akį durk.

Apmaudu, kad gyventojai nesupranta valdžios užmačių. Gaila ir dėl pusės milijono eurų baudos. Juk jei jos nereikėtų mokėti, kiekvienam vilniečiui išeitų po kinišką prožektorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.