Teismas sumažino V. Titovui skirtą baudą už partizano vado paniekinimą

Klaipėdos apygardos teismas, iš esmės nepakeitęs žemesniosios teismo instancijos nuosprendžio, šiek tiek palengvino V.Titovą prislėgusią piniginę naštą - 2000 eurų sumažino vėl išrinktam į uostamiesčio tarybą politikui skirtą baudą už Lietuvos partizanų vado A.Ramanausko–Vanago paniekinimą.

 V.Titovas griežtesnės bausmės už partizanų vado A.Ramanausko-Vanago niekinimą nesulaukė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Titovas griežtesnės bausmės už partizanų vado A.Ramanausko-Vanago niekinimą nesulaukė.<br> G.Pilaičio nuotr.
V.Titovas teismo salėje nesijautė vienišas. <br>G.Pilaičio nuotr. 
V.Titovas teismo salėje nesijautė vienišas. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Prieš teismą stojęs V.Titovas nesijautė vienišas.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Prieš teismą stojęs V.Titovas nesijautė vienišas.<br>G.Pilaičio nuotr. 
V.Titovas ir jo šalininkai teismo salėje.  <br>G.Pilaičio nuotr. 
V.Titovas ir jo šalininkai teismo salėje.  <br>G.Pilaičio nuotr. 
Lietuvos rusų sąjunga remia V.Titovą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Lietuvos rusų sąjunga remia V.Titovą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas Lietuvoje pasigenda demokratijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas Lietuvoje pasigenda demokratijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas Lietuvoje pasigenda demokratijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas Lietuvoje pasigenda demokratijos.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Nuteistasis rankų nenuleidžia. <br>G.Pilaičio nuotr. 
Nuteistasis rankų nenuleidžia. <br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas - protesto akcijų dalyvis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 V.Titovas - protesto akcijų dalyvis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (9)

Gediminas Pilaitis

Oct 17, 2019, 8:41 PM

Prašyta griežtesnės bausmės

Šių metų gegužę Klaipėdos apylinkės teismas V. Titovui už pokario rezistentų niekinimą, sistemingą nesantaikos kurstymą viešojoje erdvėje skyrė 12 tūkst. eurų baudą. Išnagrinėjus ir prokuratūros, ir nusteistojo apeliacinius skundus, ji sumažinta iki 10 tūkst. eurų.

„Nuustatyta, kad buvo taikytas netinkamas galutinės bausmės skaičiavimo būdas“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Valstybės kaltinimą teisme reiškęs Klaipėdos apygardos prokuroras Simonas Genys prašė teismo V.Titovui skirti laisvės atėmimo bausmę ją atidedant.

 "Tai labiau atitiktų bausmės tikslus ir galbūt paskatintų šį pamėgusį neapykantos kalbą, sistemingai niekinusį A.Ramanauską-Vanagą ir kitus pokario rezistentus politiką giliau susimąstyti", - tvirtino prokuroras.

Trokšta visiško išteisinimo

V. Titovas jaučiasi nenusižengęs įstatymams, reikalavo, kad teismas jį ne tiktai visiškai išteisintų, bet iš naujo įvertintų istorinius faktus bei byloje surinktus įrodymus.

Lietuvos rusų sąjungos (LRS) atstovas įsitikinęs, kad yra persekiojamas už išsakytą nuomonę apie A.Ramanauską-Vanagą, nesutampančią su valdžios politika ir istorikų, kuriuos jis teisme pavadino "praeities įvykių režisieriais", vertinimais.

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė atmesti abu apeliacinius skundus, tačiau sumažino politikui skirtą baudą.

Teisėjų kolegija, sutikusi su pirmosios instancijos teismo atliktu įrodymų tyrimu, pažymėjo, kad V. Titovo veiksmų sistemingumas, nuolat keliant V. Ramanauską–Vanagą niekinančias, abejonių jo veikla keliančias nuorodas į asmeninę socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą, lėmė nusikalstamą tokios veikos pobūdį ir pavojingumą.

Atsipirko tik pinigine bauda

„Akivaizdu, kad V. Titovas savo veiksmais viešai niekino ir skatino neapykantą žmonių grupei – Lietuvos partizanams. (...) Dėl to teigti, kad V. Titovas šiuo atveju išsakė tik savo nuomonę, nėra jokio pagrindo“, – teigiama teismo pranešime.

S.Genys ankstesnius nuteistojo pasisakymus viešojoje erdvėje įvertino kaip destabilizuojančius visuomenę, kurstančius ir skatinančius neapykantą, netgi keliančius grėsmę Lietuvos nacionaliam saugumui.

Tačiau teisėjų kolegija nesutiko trijų vaikų tėvui V.Titovui skirti ne tik piniginę baudą, bet ir lygtinę laisvės atėmimo bausmę, kadangi šis LRS narys yra teisiamas pirmą kartą, jo padarytos veikos priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai.

„Bausmės, susijusios su laisvės atėmimu, skyrimas būtų pernelyg griežtas, neatitiktų bausmės tikslų“, – nusprendė teismas.

Įžvelgia diktatūros grėsmę ? 

V.Titovas nesirengia nuleisti rankų: "Laukiau ne tokio teismo sprendimo. Esu pripažintas nusikaltėliu, todėl kovosiu iki galo, iki visiško išteisinimo. Jeigu reikės, kreipsiuos ir Strasbūro teismą", - po nuosprendžio emocingai kalbėjo nuteistasis.

Paklaustas, ar sieks, kad kėgėbistų nukankinto ir sušaudyto A.Ramanausko-Vanago reabilitavimo klausimas būtų peržiūrėtas, V.Titovas išsisukinėjo nuo aiškaus atsakymo, teigdamas kad tai - ne jo, o prokurorų reikalas.

 "Aš tik nurodžiau jo byloje ir mirties nuosprendyje minimus faktus. Teisėsaugininkai turi reaguoti - viską nuodugniai ištirti ir pasakyti, kas toks buvo A.Ramanauskas-Vanagas žmogus - didvyris ar nusikaltėlis".

Nuteistasis Lietuvoje pasigenda teisingumo: "Kaip pavadinti tokią situaciją, kai  esu persekiojamas ir baudžiamas už išsakytą nuomonę? Mums reikia siekti didesnio teisingumo, jeigu nenorime, kad demokratijos vertybes pakeistų diktatūra".

V.Titovas sakė su bendraminčiais reikalaujantis skubių permainų: "Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai parašėme laišką dėl teismų reformos. Teisingumo būtų daugiau, įvedus prisiekusiųjų tarėjų instituciją". 

Taryboje nešvengė apkaltos

Tyrimas dėl šio Lietuvos rusų sąjungos aktyvisto veiksmų pradėtas pernai liepą, kai V. Titovas diskusijoje dėl A. Ramanausko–Vanago atminimo įamžinimo neteisingai pareiškė, jog partizanų vado iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. piliečių ir vaikų.

Teisme V. Titovas prisipažino tąkart šiek tiek padauginęs aukų skaičių, nes rėmėsi sovietų teismo sprendimu. Istorikai pabrėžia, kad tai buvo sufabrikuota byla - tiriant partizanų veiklą negalima remtis vien tiktai jų budelių ir KGB bylomis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra paskelbęs, kad savo pasisakymais V. Titovas sulaužė tarybos nario priesaiką.

Nesulaukęs balsavimo dėl apkaltos V.Titovas atsistatydino iš Klaipėdos savivaldybės tarybos, bet vėl į ją išrinktas per kovą vykusius savivaldos rinkimus.

Nepriklausomoje Lietuvoje A. Ramanauskas–Vanagas reabilituotas po mirties, jam suteikti aukščiausieji valstybės apdovanojimai. Šis rezistentas vadovavo lietuvių ginkluotam pasipriešinimui prieš sovietų okupaciją.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimą V.Titovas dar gali skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.