Lietuvos savaitė: nuo gaisrų iki rekordinio turistų antplūdžio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje.

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje. <br>Lrytas.lt koliažas
„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje. <br>Lrytas.lt koliažas
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 19, 2019, 6:02 PM, atnaujinta Oct 19, 2019, 6:07 PM

Alytus

Padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ trečiadienio rytą kilęs didžiulis gaisras buvo numalšintas per parą, tačiau vakar ryte tai vienoje, tai kitoje vietoje vis dar atsirasdavo nedidelių ugnies židinių. Gaisras galutinai sutramdytas vakar per pietus.

Ketvirtadienio vakarą dėl dūmų dvoko ir užteršto oro pradėjo skųstis miesto gyventojai, dėl netinkamų darbo sąlygų nedirbo keliolika pramonės įmonių. Dėl gaisro evakuotame šalia „Ekologistikos“ esančiame reabilitacijos centre užfiksuotas normas viršijantis užterštumas, nustatyta aplinkai nebūdingų medžiagų.

Sieros dioksido ir stireno koncentracija gyvenamosios aplinkos ore viršijo 2,5 karto, o suodžių – penkiskart. Žmonėms, gyvenantiems aplink Miklusėnus, Užubalius, Žaunieriškius – kaimus, į kurių pusę sklido aitrūs dūmai – buvo dalijami respiratoriai. Teigiama, kad gaisras sukeltas specialiai, bet kieno tai darbas – nežinoma. Skaičiuojama, kad gamtai padaryta apie 5 mln. eurų žala.

Preila

Pietinėje gyvenvietės dalyje, senojo žvejų uosto teritorijoje, įrengtas inžinerinis statinys – pontoninis tiltas, skirtas prisišvartuoti mažiesiems laivams. Bendrovė „Preilos uostas“, kuriai priklasė šis turtas, viską neatlygintinai perdavė Neringos savivaldybės nuosavybėn.

Senajame Preilos žvejų uoste taip pat įrengtas laivams nuleisti ir jiems iškelti skirtas slipas bei žvejų įrangos iškrovimo aikštelė. Jais galės naudotis bendruomenės nariai ir kurorto svečiai.

Dainiai

Jurbarko rajono kaime ardydami elektros pastotę nukrito ir susižalojo 29 ir 43 metų darbininkai.

Nukentėjėliai iš darbo vietos buvo nugabenti į ligoninę.

Kupiškis

Per išgertuves susimušė du girtutėliai 32 ir 33 metų broliai. Abu buvo tiek prisisprogę alkoholio, kad pykčiui prasiveržti užteko ne laiku ištarto žodžio.

Kumščiais broliai tvatino vienas kitą iš visų jėgų.

Kaip ir kada baigėsi muštynės, neaišku. Policijai pirmas pasiskundė jaunesnis brolis.

Policininkai sulaikė vyresnįjį ir išsivežė apklausti į komisariatą. Tuomet apie patirtą skriaudą prasitarė ir tas. Teko sulaikyti antrą brolį. Jaunėlis į alkoholio matuoklį pripūtė 2,35 prom., o vyresniajam nustatytas 2,53 prom. girtumas.

Kaunas

Pirmadienį per avariją žuvo miesto verslininkas, įmonės „Būstuva“ vadovas 54 metų E.Galvanauskas (nuotr.), anksčiau dalyvavęs ir politikos veikloje. Pirmadienio pavakare jis vairuodamas motociklą „Honda“ A.Juozapavičiaus prospekte susidūrė su automobiliu „Hyundai“, prie kurio vairo sėdėjo 36 metų moteris.

Vairuotoja buvo blaivi. Ji nespėjo pamatyti motociklo ir laiku sustabdyti automobilio.

Panevėžys

24 metų moteris kurį laiką draugavo su 26 metų vyru. Draugystei iširus pora pasuko skirtingais keliais, bet vyras buvusios draugės nepaliko ramybėje ir prieš ją surengė šmeižto kampaniją.

Prieš dvi savaites moteris sužinojo, kad pažinčių portaluose publikuojami ją šmeižiantys skelbimai. Nurodytuose tinklalapiuose išties puikavosi skelbimai su jos nuotrauka ir telefono numeriu, užsiminta apie teikiamas seksualines paslaugas.

Moters manymu, taip pasielgė buvęs draugas.

Beržų gatvėje, vidiniame kieme, liepsnojo apleisti policijai priklausantys garažai. Vienoje patalpų degė medinė perdanga. Išlieję 17 tonų vandens ugniagesiai įveikė ugnį.

Šias nesaugomas patalpas gaisrininkams juo teko ne kartą gesinti. Apleistame pastate nėra langų ir durų. Čia renkasi jaunimas ir benamiai.

Spėjama, kad ugnis plykstelėjo vargetoms sumanius pasišildyti arba nuo numestos nuorūkos.

Šiuo metu komisariato kieme ruošiamasi statyboms. Čia iškils naujas komisariato pastatas, kuriame įsikurs dabar skirtingose miesto vietose išsimėtę policijos padaliniai.

Paežeriai

Bus bandoma gelbėti prie pat Vilkaviškio esančioje Paežerių dvaro sodyboje augantį valstybės saugomą bemaž 400 metų ąžuolą, nukentėjusį nuo rugsėjo mėnesį siautusio gūsingo vėjo.

Prieš trejus metus medžio šakos buvo sutvirtintos lynais, bet šių metų vėtrų neatlaikė didžiulė šaka ir triokštelėjo nuo puvinio pažeisto kamieno.

Arboristai – medžių tvarkybos specialistai – nutarė pažeminti ąžuolo lają. Taip bus sumažinta grėsmė lūžti kitoms šakoms.

Deglėnai

Pasvalio rajono kaime plykstelėjo gaisras garbaus amžiaus moters bute. Iš pirmame aukšte esančios virtuvės virstančius dūmus pajuto virš padegėlės buto antrame aukšte gyvenanti moteris.

Sunerimę kaimynai puolė žiūrėti, kas nutiko. Iš dūmuose skęstančio buto jie į lauką išvedė šeimininkę. Tada paaiškėjo, kad moteris ne tik apsinuodijo dūmais, bet ir apdegė rankas ir kojas. Į Panevėžio ligoninę nuvežta nelaimėlė gydoma Reanimacijos skyriuje.

Ugnis plykstelėjo iš krosnies iškritus žiežirbai.

Raudonė

Jurbarko rajono miestelis, besididžiuojantis XVI a. pilimi, per 10 šių metų mėnesių sulaukė rekordinio skaičiaus turistų – 35 tūkst. Pasak seniūno Č.Meškausko, kad pats miestelis atvykėliams neatrodytų blankus, nuspręsta sovietų laikų seniūnijos pastato sieną papuošti piešiniu (nuotr.).

Nuo šiol pilies link važiuojantys turistai mato senovinį vaizdą, kurį nupiešė jurbarkiškė dailės mokytoja J.Davidavičienė. Jame – grafo Dmitrijaus Zubovo anūkė Sofija su savo sužadėtiniu iš Portugalijos Jose Carlosu de Faria e Castro.

Biržai

Į kibirą įsimetusi piniginę 82 metų biržietė žingsniavo gatve, kai sutiko pažįstamą 42 metų vyrą. Priėjęs artyn jis užkalbino moterį. Persimetę keliais žodžiais abu išsiskyrė.

Tik parėjusi į namus moteris pastebėjo, kad kibire nebėra piniginės. Ji iškart suprato, kad piniginę nugvelbė sutiktas pažįstamas. Gyventojai žinojo, kad vyras anksčiau teistas už vagystes. Pareiškimą parašiusi nukentėjėlė nurodė patyrusi 21 euro nuostolį. Policininkai kaipmat sučiupo įtariamąjį.

Klaipėda

Neįgalūs mažieji klaipėdiečiai gali mokytis plaukti, žaisti futbolą, krepšinį ar badmintoną, išbandyti jėgas gimnastikoje ar lengvosios atletikos aikštyne. Tai apmoka Klaipėdos savivaldybė. Iki metų pabaigos tam skirta 14 tūkst. eurų.

Vaikai iki 16 metų, turintys intelekto negalią, mokosi plaukti „Gintaro“ baseine, čia juos atveža mokyklos autobusas. Jie treniruojasi du kartus per savaitę. Taip pat papildomai sportuoja klausos, judėjimo negalią turintys vaikai. Jie gali pasirinkti tinkamą sporto šaką iš šešių siūlomų.

Miesto skulptūrų parke negalima vedžioti šunų, bet nemažai žmonių draudimo nepaiso.

Todėl Klaipėdos savivaldybės kontrolieriai su policijos pareigūnais nusprendė dažniau čia rengti patikrinimus.

Su gyvūnais sutikti klaipėdiečiai aiškina, kad įprato ateiti į skulptūrų parką, nes anksčiau čia buvo įrengta šunų vedžiojimo aikštelė, arba apsimeta draudžiamųjų ženklų nepastebėję.

Aikštelės neliko prieš keletą metų, bet įpročiai nepasikeitė. Už administracinius teisės pažeidimus šunų mylėtojai bus baudžiami nuo 30 iki 230 eurų bauda.

Naujajame turguje organizuojamos nemokamos pamokos moksleiviams. Vaikai gali iš arti pamatyti, kaip vyksta prekyba, sužinoti, iš kur atkeliauja prekės, pažaisti pirkėjus ir pardavėjus.

Turgavietėje jie vaikštinėja po paviljonus, bendrauja su prekybininkais, mokosi derėtis, degustuoja prekes, dalyvauja viktorinose, spėlioja, ką galima ir ko negalima nusipirkti, leidžiasi į prekių paieškos varžytuves. Po netradicinių pamokų ne vienas nusprendė per kitas vasaros atostogas bandyti padirbėti turgavietėje.

Vakar rytą uosto akvatorijos pietinėje dalyje pastebėta plona teršalų dėmė. Į įvykio vietą išvyko Uosto direkcijos atstovai, aplinkosaugininkai, apie įvykį informuotas Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras.

Uosto direkcijos kateris „Zunda“ operatyviai pastatė absorbcines bonų užtvaras, – jos sustabdo teršalų sklidimą, o teršalai renkami specialiu įrenginiu. Vakar dar nebuvo žinomas taršos šaltinis ir pastebėtų teršalų kiekis.

Raubonys

Pasvalio rajone žuvo trijų automobilių pervažiuotas 53 metų vyras. Nelaimė įvyko iš „Via Baltica“ magistralės išsukus į Biržų link vedantį kelią.

Mašiną vairavęs 30-metis Biržų rajono gyventojas tamsoje nepastebėjo žmogaus ir jį partrenkė. Smūgis vyrą nubloškė po priešinga kryptimi važiuojančios lengvosios mašinos ratais. Ją vairavusi 36-erių pasvalietė nespėjo sureaguoti ir pervažiavo nelaimėlį. Po to vyrą trečiąsyk pervažiavo Biržų link važiuojančio 47 metų Biržų rajono gyventojo vairuojamas automobilis.

Kintai

Ketvirtadienio vakarą Šilutės rajone esančiame miestelyje užsiliepsnojo pašiūrė su laivu. Gaisrą daržinėje gyventojas parankinėmis priemonėmis užgesino dar iki atvykstant ugniagesiams.

Gaisro metu apdegė katamarano abiejų pusių šoniniai plūdurai. Katamaranas stovėjo medinėje daržinėje, ji gaisro metu nenukentėjo. Laivas buvo apipiltas degiuoju skysčiu.

Kupiškis

Maironio gatvėje aplankyti senos moters atėjusi socialinė darbuotoja aptiko nuskandintus 5 kačiukus. Prie medinio namo, kuriame gyvena kelios šeimos, kampo stovėjo po lietvamzdžiu pakištas vandens pilnas kibiras, o jame plūduriavo kačiukų gaišenos.

Specialistai nustatė, kad ką tik gimę jaunikliai buvo nuskandinti.

Tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pradėję policininkai dar aiškinasi, kam priklauso kačiukai ir kas juos nuskandino.

Rokiškis

Perkūno gatvėje policininkams įtarimą sukėlė lengvąją mašiną vairavusio vyro manevrai. Sustabdytas Rokiškio rajono gyventojas į alkoholio matuoklį pripūtė 1,67 promilės. Jis net neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Vežamas į Panevėžio areštinę vyras spyriais sulankstė policijos mašinos dureles ir išdaužė stiklą. Jis buvo persodintas į kitą mašiną ir nuvežtas į Panevėžį.

Policijoje atliekami du tyrimai dėl vairavimo išgėrus ir svetimo turto suniokojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.