Jau svarstomi kandidatai į policijos vadovo postą, aiškėja ir realiausias kandidatas

Baigiantis policijos generalinio komisaro Lino Pernavo kadencijai kėdes gali tekti perstumdyti ne vienoje tarnyboje. Tačiau kandidatų į aukštus postus toli neieškoma – visi jie anksčiau yra dirbę Policijos departamente.

prokuratūra, spaudos konferencija, Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
prokuratūra, spaudos konferencija, Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybėje jau svarstomi kandidatai į policijos vadovo postą. <br>Lrytas.lt koliažas
Vyriausybėje jau svarstomi kandidatai į policijos vadovo postą. <br>Lrytas.lt koliažas
Realiausiu kandidatu į policijos vadovo postą laikomas R.Požėla. <br> D.Umbraso nuotr. 
Realiausiu kandidatu į policijos vadovo postą laikomas R.Požėla. <br> D.Umbraso nuotr. 
 L.Pernavo kadencija baigiasi lapkritį. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 L.Pernavo kadencija baigiasi lapkritį. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Rita Tamašunienė, Saulius Skvernelis, Linas Pernavas<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė, Saulius Skvernelis, Linas Pernavas<br>T.Bauro nuotr.
Pernavas Linas<br>M.Patašiaus nuotr.
Pernavas Linas<br>M.Patašiaus nuotr.
prokuratūra, spaudos konferencija, Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
prokuratūra, spaudos konferencija, Linas Pernavas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Pernavas<br>D.Umbraso nuotr.
Linas Pernavas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2019-10-21 11:50, atnaujinta 2019-10-22 06:50

Vyriausybė jau šią savaitę turėtų pasiūlyti prezidentui Gitanui Nausėdai atleisti kadenciją baigiantį policijos generalinį komisarą 43 metų Liną Pernavą.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, į jo vietą žadama siūlyti šiuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) vadovaujantį 45 metų Renatą Požėlą.

Postai – kolegoms

Vidaus tarnybos generolas R.Požėla šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė: „Tai bus sprendžiama tik Vyriausybėje.

Tai bus politinis sprendimas, o kai jis bus priimtas, tuomet ir svarstysime. Kol kas dirbu ten, kur dirbu, ir mano galva užimta pasienio dalykais.“

VSAT vadovu R.Požėla buvo paskirtas prieš ketverius metus, kai dabartinis premjeras Saulius Skvernelis dar vadovavo Vidaus reikalų ministerijai. O kai S.Skvernelis vadovavo Policijos departamentui, R.Požėla dirbo jo pavaduotoju.

R.Požėlą, „Lietuvos ryto“ žiniomis, VSAT vadovo poste turėtų pakeisti Vyriausybės kancleris 57 metų Algirdas Stončaitis, anksčiau taip pat dirbęs generalinio komisaro pavaduotoju.

Kalbama, kad Muitinės departamento vadovo postas gali būti pasiūlytas trejus su puse metų Europos Sąjungos patariamajai misijai Ukrainoje vadovavusiam 51 metų Kęstučiui Lančinskui. Anksčiau jis vadovavo Vilniaus policijai.

Per šventę nenudžiugino

Apie tai, kad Vyriausybė nepratęs jo kadencijos, policijos generalinis komisaras L.Pernavas sužinojo per Policijos dienos šventę, spalio 1-ąją. Todėl vakar viešai paskelbta informacija jam jau nebuvo staigmena.

Nors viešojoje erdvėje jau svarstoma, kad Policijos departamento vadovas galėtų pasukti į politiką ar užimti kitą postą, L.Pernavas teigė apie ateitį dar negalvojantis: „Tai jau ne pirmos pareigos, kurias einu ir turėsiu palikti, todėl niekada neplanuoju, ką veiksiu toliau, kol nesu baigęs darbo.“

L.Pernavo kadencija oficialiai baigiasi lapkričio 11-ąją, policijai jis vadovavo nuo 2014-ųjų.

Ir pergalės, ir nesėkmės

Po metų policijos reformą pradėjęs L.Pernavas „Lietuvos rytui“ džiaugėsi įgyvendinęs tris svarbius tikslus, dar trys planai, anot jo, liko iki galo neįgyvendinti arba nesuprasti.

L.Pernavo nuomone, permainas policijoje pirmiausia turėjo pajusti visuomenė: „Gatvėse dvigubai padaugėjo policininkų, į iškvietimus jie atvyksta greičiau, o atvykę daugiau laiko ir dėmesio gali skirti nukentėjusiesiems.“

Generalinio komisaro teigimu, neįmanoma nepastebėti ir pasikeitusių pareigūnų darbo sąlygų – atnaujintos uniformoms, automobiliai, kitos darbo priemonės, daugiau lėšų skirta mokymams.

L.Pernavo teigimu, pasikeitė požiūris ir į policininko profesiją.

„Policijos mokykloje į 100 vietų šį rudenį užregistruota 500 jaunuolių – penki pretendentai į vieną vietą. Tai įspūdingi rezultatai“, – skaičius vardijo komisaras, neoficialiai minimas kaip kandidatas užimti šios įstaigos vadovo vietą.

Algoms pritrūko pinigų

Iki galo nepavyko pasiekti tikslo pareigūnų atlyginimus pakelti iki tūkstančio eurų atskaičius mokesčius, nors kurį laiką jie sparčiai kilo.

L.Pernavo teigimu, jam pradėjus vadovauti policijai pradedantis pareigūnas atskaičius mokesčius uždirbdavo 375 eurus. Šiuo metu minimali pradedančių pareigūnų alga – 700 eurų, o vidutinis policininkų atlyginimas – 850 eurų.

Policijos departamentas turėjo planą, kad iki 2020 metų pabaigos pareigūnai per mėnesį gaus ne mažiau kaip tūkstantį eurų į rankas, tačiau su ateinančių metų biudžeto projektu susipažinęs L.Pernavas suprato, jog to padaryti nepavyks.

Permainos patiko ne visiems

Kadenciją baigiantis policijos vadovas pripažino įvykdęs ir reformų, kurių dalis pareigūnų nesuprato ir dėl to reiškė nepasitenkinimą.

Viena jų – bandymas sujungti viešąją ir kriminalinę policiją.

„Tuo buvo nepatenkinti ir vieni, ir kiti, piktinosi, kad neliks nei viešosios, nei kriminalinės policijos. Iš tiesų abi liko. Galbūt šį procesą reikėjo kitaip pavadinti, tačiau neklysta tik tas, kuris nedirba“, – kalbėjo L.Pernavas.

Dar vienas dalies pareigūnų pasipiktinimą sukėlęs jo žingsnis – reikalavimas dirbti kaip versle.

„Mes pareigūnų darbą pradėjome vertinti ne pagal tarnyboje praleistas valandas, o pagal pasiektą rezultatą. Aš iki šiol manau, kad viešasis sektorius turi suktis taip pat, kaip privatus verslas“, – aiškino L.Pernavas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.