Seimo nariai vėl galės nuomotis automobilį, tačiau bus ir vienas ribojimas

Seimo nariai galės parlamentinei veiklai naudoti savo automobilį ar jį nuomotis, tačiau be galimybės išsipirkti. Automobilio nuomai bus galima skirti ne daugiau 30 procentų visų parlamentinei veiklai skirtų mėnesio lėšų.

Seimo nariai vėl galės nuomotis automobilį, tačiau bus ir vienas ribojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo nariai vėl galės nuomotis automobilį, tačiau bus ir vienas ribojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo nariai vėl galės nuomotis automobilį, tačiau bus ir vienas ribojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo nariai vėl galės nuomotis automobilį, tačiau bus ir vienas ribojimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 5:24 PM, atnaujinta Oct 23, 2019, 5:27 PM

Iš šių lėšų parlamentarai taip pat galės apmokėti automobilio trumpalaikės nuomos, dalijimosi transporto priemonėmis paslaugų išlaidas.

Patikslino lėšų naudojimo galimybes

Tokia galimybė atsirado Seimo valdybai trečiadienį pritarus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos siūlymams patikslinti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų panaudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarką – Eltą informavo Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas.

Komentuodamas naujoves jis sakė, kad parlamentinei veiklai skirtomis lėšomis Seimo narys galės apmokėti prieigos prie duomenų bazių prenumeratos išlaidas; taip pat apmokėti savo svečių Seimo rūmuose priėmimo išlaidas; kelti kvalifikaciją, išskyrus švietimą pagal formaliojo ugdymo programas.

Iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų Seimo nariai galės apmokėti savo biuro eksploatavimo, remonto ir draudimo bei kitų jų veiklai reikalingų patalpų nuomos išlaidas. Negalėjus išvykti į komandiruotę, parlamentaras galės grąžinti su ja susijusias išlaidas.

Taip pat Seimo nariui sudaroma teisė pasirinkti savo biurui kompiuterinę ir biuro techniką nuomoti kaip iki šiol arba ją įsigyti. Tokia galimybė rinktis sudaryta atsižvelgiant į trumpą šios technikos eksploatacinį laiką.

Nutrūkus įgaliojimams, privalės grąžinti lėšas

Seimo narys, kurio įgaliojimai pripažįstami nutrūkusiais, privalės grąžinti lėšas už paslaugas (pvz., transporto priemonės draudimą, spaudinių prenumeratą ir kt.), už kurias sumokėta iš anksto ir kurios apima laikotarpius po Seimo nario įgaliojimo nutrūkimo datos.

Siekiant mažinti administracinę naštą, atsisakoma perteklinio reikalavimo Seimo nariams, įsigijusiems knygų, gėlių ar suvenyrų, teikti aiškinamuosius raštus Seimo kanceliarijos Finansų skyriui.

Kad parlamentinei veiklai skirtos lėšos būtų panaudojamos tinkamai, kontroliuos Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Priimant sprendimą, buvo atsižvelgta į Konstitucinio Teismo nuostatą, kad Seimas turi pareigą „įstatymuose nustatyti tokią Seimo nario darbo Seime bei kitos parlamentinės veiklos garantijų sistemą, kad būtų užtikrinta galimybė Seimo nariams visavertiškai vykdyti savo, kaip Tautos atstovų, konstitucinę priedermę.“

„Todėl buvo pakoreguotos šios dienos aktualijų neatitinkančios formuluotės ir suderintos su Seimo statuto nuostatomis. Taip pat patikslinta atsiskaitymo tvarka“, – sakė A.Zeleniakas. Beje, šie pakeitimai atitinka ir kitų valstybių parlamentų praktiką.

Trečiadienį posėdžiavusi Seimo valdyba pritarė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sudarytos darbo grupės siūlymui pakeisti 2016 m. patvirtintą „Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.