Premjero S. Skvernelio patarėjas: Vyriausybė išvis gali pasitraukti

Valstiečių frakcijoje praėjusią savaitę buvo reiškiamas audringas nepasitenkinimas Vyriausybės siūlomu biudžeto projektu. Buvo svaidomasi pareiškimais, kad reikia versti Vyriausybę ir premjerą Saulių Skvernelį.

Saulius Skvernelis Vyriausybėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis Vyriausybėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginijus Sinkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė, valstiečiai, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Arvydas Nekrošius<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Rima Baškienė, valstiečiai, Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Arvydas Nekrošius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-10-24 16:06, atnaujinta 2019-10-24 17:56

Apie tokius valstiečių pareiškimus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Ne spaudai“ ketvirtadienį pasisakė ir premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Jis atkreipia dėmesį, kad, Seimui priėmus nesubalansuotą biudžetą, Vyriausybė pasitrauktų ir šalyje kiltų milžiniška politinė krizė.

„Jeigu būtų priimtas nesubalansuotas biudžetas, tai akivaizdžiai matytųsi, kad tai yra neįmanoma vykdyti arba mes išsemiam savo rezervą, einam į skolą, mūsų skolos reitingai iškart, pažeidus finansinės atsakomybės ir Europos Komisijos taisykles, griūna<...>

Garantuoju, kad ministras pirmininkas tokio biudžeto tiesiog nevykdytų, o prezidentas jo tiesiog nepasirašytų. Čia būtų milžiniška politinė krizė“, – ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje sakė S.Malinauskas.

Pasak jo, premjeras S. Skvernelis neprisiimtų atsakomybės, matydamas nesubalansuotą biudžetą.

„Jei gruodžio gale, po numatyto biudžeto balsavimo, grįš Vyriausybė su įvairiausiomis pataisomis. Jei bus biudžetas, kurio tiesiog vykdyti nepopulistiškai neįmanoma, kuris valstybę gramzdins į skolą.

Aš neabejoju, kad Vyriausybė tiesiog pasitrauktų. S.Skvernelis neprisiimtų atsakomybės už tokį biudžetą. Tą turi žinoti ir dauguma“, – kalbėjo premjero patarėjas.

Premjero patarėjas pažymėjo, kad jam girdint valstiečių frakcijoje praėjusią savaitę buvo kalbama, kad reikia kitos Vyriausybės.

„Man klausimas kyla didelis: ar mes žaidžiame vienoje komandoje, ar mes turime dvi skirtingas komandas? Per trejus metus frakcijoje dar nebuvo diskutuojama taip atvirai, kad reikia keisti Vyriausybę“, – sakė premjero patarėjas.

Ko nori valstiečiai? Nebeaišku

Pasak premjero patarėjo S.Malinausko, nepamatuotais ir populistiškais siūlymais kai kurie politikai tikisi įsprausti Vyriausybę į kampą ir žiūrėti, kas iš to bus.

„Tokiais visiškai nepamatuotais, populistiniais siūlymais galbūt net ir tikimasi spausti Vyriausybę į tą kampą<...>. Arba tikintis, kad Vyriausybę bus galima pakeisti likusiems penkiems, šešiems mėnesiams, kas būtų problema.

Pasak S.Malinausko, po balsavimų Seime jau net nebeaišku, kokia yra valstiečių frakcijos pozicija.

„Nebėra jokios drausmės ir žmonės balsuoja kaip kas supranta. Jei būtų vieningai prieš, tai suprasčiau, kad tai nepasitikėjimas Vyriausybe ar noras greitesnės procedūros. Jeigu vieningai už – tai viskas suprantama.

Dabar balsai taip skyla – reiškia, kad frakcijoje, arba visiškai nediskutuota, nueita į kitas temas, arba tos disciplinos nebėra.

Šiandien per balsavimą yra mažumos Vyriausybės scenarijus, nes Vyriausybės siūlymai nesulaukia palaikymo iš koalicijos. Dar daugiau, koalicijos partneriai pradeda kalbėti, kad teiks kitokius ar alternatyvius siūlymus. Pavyzdžiui, ir socialdarbiečiai. Matome, kad kai kuriais atvejais opozicija paremia Vyriausybę, kas iri gana neįprasta dėl mokesčių ir Vyriausybės išvados.

Tuomet kyla klausimas – kieno ta Vyriausybė?“, – laidoje kalbėjo premjero patarėjas.

Kalbos apie S.Skvernelio nuvertimą – tik emocijos?

Apie valstiečių frakcijos narių aršius pareiškimus, kad reikia keisti Vyriausybę, nes su ja rinkimų nelaimėsime, premjeras dirbti negali, pasisakė laidoje dalyvavęs Valstiečių partijos vicepirmininkas Virginijus Sinkevičius.

„Čia emocinė diskusija. Jei S.Skvernelis, sakykim, nebūtų premjeru, tuomet kas galėtų būti premjeru? Kas bus geresnis premjeras, kuris dabar išvestų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą lyg Mozė laimėti rinkimų?

Šiandien dienai atsakymų į tuos klausimus nėra. Ministras pirmininkas užtikrino, kad dauguma darbų būtų padaryta. Užtikrino balansą“, – teigė vicepirmininkas.

V.Sinkevičius ragino prisiminti prezidento rinkimus, kur S.Skvernelis pasirodė taip pat solidžiai.

„Šiai dienai nėra tokio politikos lyderio ir nereikia savęs apgaudinėti. Visos kalbos (apie keitimą, – aut. pastaba) yra tik emocijos“, – sakė frakcijos vicepirmininkas.

Biudžeto priėmimas – svarbiausias darbas Seimui

Valstiečių partijos vicepirmininkas Virginijus Sinkevičius teigė, kad trečiadienį po koalcijos tarybos posėdžio Ramūno Karbauskio pasakyti žodžiai, kad už biudžetą turėtų balsuoti apie 80 Seimo narių, yra stiprus pareiškimas, kad biudžetas bus priimtas.

„Kol kas, kiek man yra žinoma, tiek partija, tiek frakcija yra suinteresuota priimti subalansuotą biudžetą, atsižvelgiant maksimaliai į tai, kas buvo pasiūlyta Vyriausybės.

Pasak V.Sinkevičiaus, per pastarąjį laikotarpį valstiečių frakcijos nariai nesusikoncentravo į biudžetą.

„Ta diskusija, kiek matau iš viešos komunikacijos, tiesiog buvo praleista. Anksčiau buvo daug didesnė mobilizacija. Kelios savaitės iki biudžeto buvo diskutuojama, gilinamasi – kur ir kokia eilutė.

Frakcijos dėmesys buvo nukreiptas į daug mažiau reikšmingą klausimą – dėl Seimo pirmininko atstatydinimo. Tikiuosi, kad kuo greičiau bus sugrįžta prie tų klausimų<...>.

Akivaizdu, kad tie sprendimai reikalingi ne S.Skverneliui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, bet valstybei<...>.

Valstybės biudžetas yra svarbiausias. Tai kiekvienų metų finalas – svarbiausias klausimas, kurį Seimas privalo priimti“, – laidoje kalbėjo V.Sinkevičius.

Tekstą parengė Lina Brazauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.