Seimo koridoriuose – net didžiausius oponentus suvienijusi tema, daugėja norinčių ja pasinaudoti

„Esu šalininkas priešlaikinių rinkimų, tai būtų ko gero išeitis iš viso chaoso, kuris vyksta Seime“, – tokie žodžiai praėjusią savaitę nuskambėjo iš ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio lūpų.

Valdantieji ir opozicija iškėlė baltą vėliavą: nuomonės laikinai sutapo vienu klausimu.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdantieji ir opozicija iškėlė baltą vėliavą: nuomonės laikinai sutapo vienu klausimu.<br>D.Umbraso nuotr.
Išankstinių rinkimų kol kas nebus – sutaria ir valdantieji, ir opozicija.<br>Lrytas.lt montažas.
Išankstinių rinkimų kol kas nebus – sutaria ir valdantieji, ir opozicija.<br>Lrytas.lt montažas.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 28, 2019, 10:13 AM, atnaujinta Oct 28, 2019, 2:25 PM

Tačiau su tokia pozicija nesutinka S.Skvernelį į premjero postą iškėlęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Išankstiniai rinkimai neįmanomi“, – praėjusią savaitę portalui lrytas.lt tvirtino valstiečių lyderis, kuriam, panašu, kol kas pritaria ir opozicijos atstovai.

Pozicija ir opozicija sutarė vienu klausimu

R.Karbauskiui antrino ir opozicinės liberalų sąjūdžio frakcijos Seime atstovas Eugenijus Gentvilas. „Manau, kad šiuo metu priešlaikinių Seimo rinkimų galimybės nėra“, – portalui lrytas.lt sakė E.Gentvilas.

„Mes su Viktorija Čmilyte-Nielsen registravome nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų dar liepos mėnesį ir tai laikėme tam tikru perspėjimu – ką jūs darote, kas čia Seime vyksta, nes tuo metu matėme Vyriausybės formavimo peripetijas, R.Karbauskis taip pat jau buvo ištraukęs Viktoro Pranckiečio klausimą.

Buvome numatę rinkimų datą spalio 6 dieną, kadangi nuo nutarimo priėmimo turi pareiti trys mėnesiai. Po to, matydami, kad aistros Seime nerimsta, tiesiog perregistravome nutarimą kita data.

Manome, kad šiandien betvarkė Seime yra gerokai didesnė nei buvo liepą, tačiau aš pripažįstu, kad jei šiandien vyktų balsavimas dėl išankstinių parlamento rinkimų, dar nebūtų reikiamų balsų“, – detalizavo liberalų sąjungos atstovas.

Prognozėmis, kad, balsuojant dėl išankstinių rinkimų, pritrūktų parlamentarų balsų dalijosi ir R.Karbauskis. Anot jo, „jei dabar Seime vyktų slaptas balsavimas dėl išankstinių rinkimų ir balsuotų tik opozicija, jie surinktų tik kokius aštuonis balsus už, nes kalbos apie išankstinius rinkimus tėra partijų lyderių politinis žaidimas“.

Opozicija nusukinėja temą, valstiečiai saugo vietas?

Paklaustas, kodėl opozicija ir opozicinių partijų lyderiai kalba apie išankstinių rinkimų poreikį, LVŽS pirmininkas tokią retoriką siejo su noru nusukti temą nuo atsakomybės už Seimo pirmininką V.Pranckietį.

„Šnekėjimas apie išankstinius rinkimus yra bandymas nusukti temą nuo opozicijos atsakomybės už Seimo pirmininką. <..> Jie prieš porą savaičių prisiėmė visišką atsakomybę dėl Seimo pirmininko. Kitaip sakant, jie perėmė problemą, kuri tikrai bus didelė“, – aiškino R.Karbauskis.

Tuo tarpu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Mindaugas Norkevičius pastebėjo, kad priešintis priešlaikiniams rinkimams labiausiai suinteresuoti patys valstiečiai.

„Valdančioji dauguma, kurią sudaro LVŽS pagrindinis flangas, tai yra visi nežinomi žmonės, kurie kartu su partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu pateko į šios kadencijos Seimą, puikiai suvokia, kad jie greičiausiai bus tik vienos kadencijos parlamentarai.

Todėl jų tikslas yra Seime išbūti kuo ilgiau“, – portalui lrytas.lt teigė M.Norkevičius.

Testas Seimui – balsavimas dėl biudžeto

Parlamente neslūgstant emocijoms dėl Seimo pirmininko ir netylant kritiškai opozicijos retorikai, susijusiai su priekaištais valdančiųjų paskirtiems ministrams, abejojama, ar paskutiniuosius šios Seimo kadencijos metus parlamentarai sugebės susitelkti ir kokybiškai dirbti.

Pasak VDU politologo, viską atskleis artėjantis balsavimas dėl kitų metų biudžeto tvirtinimo.

„Lakmuso popierėlis bus biudžeto tvirtinimas. Jei tas tvirtinimas įvyks be jokių nukėlimų, tai reikš, kad darnus darbas tikėtinas ir likusius metus iki kitų metų spalio vidurio, kai vyks rinkimai į Seimą. Tačiau jei balsavimas bus nukeltas vos savaitei ar kelioms, galime galvoti, kad sutarimo Seime yra ganėtinai mažai“, – prognozavo M.Norkevičius.

Valstiečių lyderiui balsavimas dėl biudžeto abejonių nekelia – jo nuomone, balsuojama bus vieningai.

„Seime jokio chaoso nėra ir tuo bus galima įsitikinti artimiausiomis savaitėmis, kai Seimas susirinks balsuoti dėl biudžeto. Net neabejoju, kad biudžetas bus priimtas balsų dauguma“, – tvirtino R.Karbauskis.

Tyla prieš audrą?

Nors panašėja, kad tiek pozicija, tiek opozicija kol kas sutaria, jog priešlaikinių rinkimų tikimybė šiuo metu nėra didelė, E.Gentvilas, pasitelkęs istorinį pavyzdį, atkreipė dėmesį, kad viskas gali pasikeisti labai greitai ir netikėtai.

„Prisimenu, kaip buvo 1992 metų Aukščiausioje Taryboje: tų metų balandžio mėnesį, kai buvo iškeltas klausimas, kad eisime į išankstinius Seimo rinkimus, tai atrodė neįmanoma.

Tačiau situacija subrendo tiek arba betvarkė pajudėjo tiek toli, kad tų metų vasarą Seimas beveik vieningai balsavo už pirmalaikius rinkimus. Ta situacija ir dabar gali įvykti kaip kokia sniego griūtis. Koks nors frakcijos skilimas ar panašus dalykas viską galėtų išjudinti labai greitai“, – pavyzdį pateikė liberalų sąjūdžio atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.