Neringa Venckienė gali vėl grįžti į Seimą: svarstomos Konstitucijos pataisos

Konstitucijos pataisos dėl Rolando Pakso gali atverti kelią į Seimą ir Neringai Venckienei. Po dešimties metų ji vėl galėtų pretenduoti į šiltą kėdę Seime. 

Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>kiti
Neringa Venckienė.<br>kiti
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 10:49 AM, atnaujinta Nov 6, 2019, 11:48 AM

„Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas dėl Rolando Pakso, jei mes priimsime Konstitucijos pataisą čia Lietuvoje, ta pataisa galios ir Venckienei. Po dešimties metų ji vėl galės pretenduoti būti Seimo nare“, – Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Buvusi teisėja N.Venckienė jau pargabenama į Lietuvą. Jos laukia ilgi teisiniai procesai. Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienio vakarą patvirtino, kad N.Venckienės ekstradicija į Lietuvą vyksta šiuo metu, tačiau atsisakė komentuoti, kada tiksliai ji bus pargabenta.

Socialiniame tinkle „Facebook“ N.Venckienės sūnus Karolis Venckus pasidalijo žinute. Jis įkėlė iš N.Venckienės gautą žinutę apie tai, kad jai nurodyta susirinkti daiktus prieš išvažiuojant. Žinutė buvo gauta antradienio rytą JAV laiku.

Lietuvos prokurorai siekė N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų. Pati N. Venckienė tvirtina, kad šie kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

N. Venckienė iš Lietuvos dingo 2013 metais, maždaug tuo metu, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Buvusi teisėja ir parlamentarė Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

Šiuo metu iš JAV į Lietuvą gabenamai N.Venckienei apkalta buvo surengta prieš penkerius metus. Ji tuo metu Seimo posėdyje nedalyvavo.

Konstitucijos pataisa galios visiems be išimties

Galimybę N.Venckienei kandidatuoti į Seimą patvirtino ir Konstitucijos ekspertas, teisininkas Vytautas Sinkevičius.

„Jei bus patvirtinta ši Konstitucijos pataisa, kad, praėjus dešimčiai metų, bus leidžiama kandidatuoti, tai ji bus skirta visiems asmenims. Konstitucijoje nebus pasakyta, kad tai skiriama tik R.Paksui.

Tai bus taikoma visiems asmenims, kurie bus pašalinti iš pareigų apkaltos proceso metu už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, priesaikos sulaužymą. Tai reiškia, kad jie turės galimybę, praėjus numatytam terminui, būti renkami į Seimą“, – portalui lrytas.lt sakė V.Sinkevičius.

R.Pakso klausimas jau svarstomas Seime

Seimas rugsėjo pabaigoje po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisai, kuri per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintam R.Paksui leistų kandidatuoti į Seimą.

„Konstitucijos pataisa siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo 2011 metų sprendimą byloje „Paksas prieš Lietuvą“, – pristatydamas pataisą sakė Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Konstitucijos 74 straipsnio pataisa numato, kad per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo Seimo nariu galėtų būti renkamas ne anksčiau kaip po dešimties metų.

Toks asmuo negalėtų būti renkamas prezidentu, taip pat negalėtų eiti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia susijusi su konstitucinės priesaikos davimu. Už Konstitucijos pataisą balsavo 93 Seimo nariai, du buvo prieš ir penki susilaikė. Toliau pataisą svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Žmogaus teisių komitetai, Konstitucijos komisija, vėliau ji grįš į Seimo salę svarstymui.

Svarstymas plenariniame posėdyje numatytas gruodžio 10 dieną.

Dėl Konstitucijos pataisos priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka ir kiekvieną kartą reikia, kad už pataisą balsuotų ne mažiau kaip du trečdaliai, t.y. 94 Seimo nariai. Konstitucijos pataisą teikia 95 Seimo nariai, tarp jų – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir valdančiųjų, ir opozicinių parlamentinių frakcijų vadovai.

Penkis kartus buvo bandoma įgyvendinti šį Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, ir penkis kartus jis buvo nesėkmingas, matyt, ir dėl to, kad jis numatydavo daugiau nei EŽTT nurodė. Ankstesni bandymai įgyvendinti Strasbūro teismo sprendimą Seime žlugo, nes opozicija nepalaikė siūlymo R. Paksui atverti kelią dalyvauti rinkimuose į prezidentus.

Strasbūro teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas. Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą. Seime jau keliskart yra pritrūkę balsų priimti pataisai, kuri leistų R. Paksui kandidatuoti.

Pastarasis projektas, beveik prieš metus nesurinkęs reikiamų 94 balsų per priėmimą, būtų leidęs R. Paksui kandidatuoti ne tik į Seimą, bet ir į prezidentus. R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą dėl buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad per apkaltą posto netekęs asmuo iki gyvos galvos negali eiti pareigų, kurioms reikalinga konstitucinė priesaika. Anot Teismo, norint pakeisti šią nuostatą, būtina taisyti Konstituciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.