Seime – kovos dėl pinigų: bombarduoja siūlymais skirti pinigų įvairiems remontams savo tėvonijose

Valdantieji valstiečiai ir teisėsaugos sistemos, iš kurios atėjęs premjeras Saulius Skvernelis, atstovai pasijautė bene labiausiai alkani, todėl žūtbūt siekia išlupti papildomų pinigų kitų metų biudžete.

Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Finansų ministrui V.Šapokai teks ieškoti argumentų, kodėl nebus patenkintas vienas ar kitas politikų pageidavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansų ministrui V.Šapokai teks ieškoti argumentų, kodėl nebus patenkintas vienas ar kitas politikų pageidavimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo nariai, politikai, valdžia, pinigai, Seimo salė, eurai<br>D.Umbraso nuotr.
Seimo nariai, politikai, valdžia, pinigai, Seimo salė, eurai<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Eurai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eurai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 6, 2019, 11:58 AM, atnaujinta Nov 6, 2019, 12:28 PM

Kas prieš būsimus Seimo rinkimus parlamentarui gali būti svarbiau už valdiškais pinigais apmokėtą asmeninę reklamą jo vienmandatėje apygardoje? Tikrai ne politinė disciplina.

Todėl nieko nuostabaus, kad valstiečių parlamentarai bombarduoja biudžeto projektą pasiūlymais skirti pinigų įvairiems remontams ar rekonstrukcijoms savo tėvonijose.

Tuo metu statutiniai pareigūnai Vyriausybę stato prie sienos, primindami, kad netesimi pažadai jais pasirūpinti.

Papildomų pinigų, be kurių esą paprasčiausiai nebus galima išgyventi, prašo ir įvairios pareigūnų profsąjungos, ir Vidaus reikalų ministerija, ir Generalinė prokuratūra.

Tačiau kol kas visiems atsakoma vienodai: nėra galimybių.

Prašymų kaina – įvairi

Seimo narių, išrinktų vienmandatėse apygardose, pageidavimų koncertas – privaloma kasmetinės biudžeto svarstymo epopėjos dalis. Natūralu, kad likus metams iki naujų Seimo rinkimų tas koncertas – dar garsesnis.

Vien valstiečių atstovų prašomų papildomų finansinių injekcijų suma jau siekia apie 90 mln. eurų. Didžiąją jos dalį sudaro Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos siūlymas skirti papildomus 73 mln. eurų švietimui.

O štai Seimo vicepirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius paragino rasti 1 mln. eurų Raseinių rajono krašto keliams, 335 tūkst. eurų – Ariogalos gimnazijos stadiono renovacijai, 350 tūkst. eurų – Raseinių specialiosios mokyklos bendrabučio stogo ir trečio aukšto remontui.

Raseinių-Kėdainių apygardoje išrinktas A.Nekrošius taip pat pageidauja Dubysos slėnio stadionui 0,5 mln. eurų, Raseinių kūno kultūros ir sporto centro stadiono renovacijai – 1,148 mln. eurų, sporto komplekso statybai su baseinu prie Raseinių miesto sporto mokyklos – 4,25 mln. eurų.

Aplinkos apsaugos komiteto narys iš Panevėžio rajono valstietis Petras Nevulis prašo skirti 515 tūkst. eurų priestato prie Piniavos mokyklos-darželio statybai, 1,162 mln. eurų – Krekenavos kultūros centrui, 3 tūkst. eurų – Velžio kaime esančio pastato, kuriame įsikūrusi Švenčiausiojo Jėzaus Širdies koplyčia, remontui.

Valstiečių frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis siekia, kad būtų atseikėta 800 tūkst. eurų trims projektams – vertikaliajai voniai Rokiškio rajono ligoninėjė, Rokiškio poliklinikos modernizavimui ir sporto centro Kupiškyje statybai.

Nepamiršo ir ligoninės

Kaišiadorų-Elektrėnų apygardoje rinkta Sveikatos reikalų komiteto narė Laimutė Matkevičienė pageidauja 1 mln. eurų Kaišiadorių miesto geležinkelio pėsčiųjų tilto rekonstrukcijai pritaikant jį neįgaliesiems.

Dar 683 tūkst. eurų L.Matkevičienė norėtų Elektrėnų ligoninės, kuriai pati vadovavo, geriatrijos skyriaus įsteigimui, 1,1 mln. eurų – Kaišiadorių muziejaus modernizavimui.

Nepadėjo net padangos

Tuo metu vienos valstiečių lyderių Agnės Širinskienės vadovaujamame Teisės ir teisėtvarkos komitete, praėjusią savaitę svarsčiusiame kitų metų biudžeto projektą, ne tik skambėjo statutinių pareigūnų reikalavimai nepalikti jų skurde, bet ir sklido nekokie kvapai.

Mat ugniagesių profsąjungos vadovas Saulius Džiautas parlamentarams atnešė pauostyti sudegusių padangų likučių – kad politikai patys pajustų, ką reiškia gesinti tokį gaisrą kaip liūdnai pagarsėjusioje Alytaus įmonėje „Ekologista“.

Bet Seimo komiteto nariai pasipiktino tokiu perfomansu ir atmetė visus pareigūnų prašymus.

Grasino, kad sustos darbas

Beje, profsąjunga net ne prašė, o didžiosiomis raidėmis oficialiuose dokumentuose reikalavo atseikėti papildomus 17,3 mln. eurų, kurie pirmiausia būtų skirti ugniagesių algoms didinti. Buvo paaiškinta, jog kitaip kiltų reali grėsmė, kad ugniagesiai dėl motyvacijos stygiaus tiesiog nebegalės vykdyti savo pareigų.

Apie tai, kad neskyrus papildomo finansavimo, bus neįmanoma deramai atlikti pavestų užduočių, tvirtino ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija. Ji paprašė papildomai numatyti daugiau kaip 25 mln. eurų Kalėjimų departamentui ir Probacijos tarnybai finansuoti.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, nuolat aštriai kritikuojantis Vyriausybę dėl nevykdomų pažadų, irgi reikalavo papildomų 9 mln. eurų bent minimalioms reikmėms. Iš šios sumos 6 mln. eurų reikėtų Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Vidaus reikalų ministerijos, kuriai anksčiau yra vadovavęs premjeras S.Skvernelis, atstovai Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui dėstė, kad visos sistemos „nepatenkintas prioritetinis poreikis“ siekia kone 54 mln. eurų.

Prokuratūra jau griūva

Dramatiškai atrodo Generalinės prokuratūros prašymas skirti 3,3 mln. eurų papildomų lėšų. Kone milijonas iš jų būtų panaudotas pastato kapitaliniam remontui.

„2018 m. lapkričio 25 d. Generalinės prokuratūros pastate adresu Rinktinės g. 5A, Vilniuje, skilo ir nukrito dvi vidaus atriumo 4 ir 5 aukšto stiklo plokštės. Tai jau buvo antras toks atvejis per pastaruosius trejus metus“, – taip pavojingas savo darbo sąlygas aprašė prokurorai.

Tačiau net tokie skundai nesuminkštino Seimo komiteto narių širdies.

Vis dėlto neatmetama, jog kai kurie iš tokių siūlymų gali būti įstumti į biudžetą balsuojant Seimo salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.