Detektyvas – dėl sukilimo vado ir jo brolio palaikų, Lietuvos ekspertai laukia DNR mėginių

Baltarusija iki šiol neperdavė Lietuvos ekspertams DNR mėginių, galinčių patvirtinti, kad Vilniuje rasti palaikai tikrai yra 1863–1864 metų sukilimo vado Konstantino Kalinausko.

Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Tai, kad Gedimino kalne rasti K.Kalinausko palaikai, specialistai paskelbė daugiau kaip prieš dvejus metus.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 6:02 AM, atnaujinta Nov 14, 2019, 6:19 AM

Gedimino kalne rastų sukilimo vadovų ir dalyvių palaikų valstybinės laidotuvės vyks Vilniuje lapkričio 22 dieną.

Bet, Lietuvos ambasados Minske duomenimis, DNR mėginiai, gauti ekshumavus K.Kalinausko brolio Viktoro palaikus, iki šiol yra Baltarusijos generalinės prokuratūros žinioje.

Mokslininkų tvirtinimu, tai, kad Gedimino kalne rasti palaikai yra būtent K.Kalinausko, leidžia manyti palaidojimo aplinkybės, amžiaus sutapimas, nuotraukos ir kaukolės sugretinimas, tačiau tai – tiktai vadinamieji minkštieji įrodymai.

Šių metų liepą Lietuvos ambasada tarpininkavo gaunant leidimą ekshumuoti Lietuvos karaliumi save vadinusio K.Kalinausko brolio palaikus iš kapo Svisločiaus kapinėse. Taip buvo siekiama visiškai identifikuoti Vilniuje rastus sukilimo vado palaikus. Bet toliau bendradarbiavimas su Baltarusijos institucijomis nutrūko.

Ekspertai laukia mėginių

V.Kalinovskio palaikų ekshumacijoje, be Baltarusijos atstovų, dalyvavo Lietuvos ambasados Baltarusijoje antrasis sekretorius Mindaugas Gabrėnas, taip pat profesorius Rimantas Jankauskas ir istorikė Justina Kazakaitė.

„Kiek mums žinoma, to, kas buvo rasta kapavietėje, baltarusiai iki šiol neperdavė Lietuvos mokslininkams genetiniams tyrimams atlikti. Mūsų ekspertai tebelaukia mėginių, kad būtų galima palyginti DNR su palaikais, kurie laikomi K.Kalinausko“, – „Lietuvos rytui“ sakė M.Gabrėnas.

Profesorius R.Jankauskas yra ne kartą sakęs, kad galutinai identifikuoti K.Kalinausko palaikus labai pagelbėtų Baltarusija, jeigu ten iš tiesų palaidotas sukilimo vado brolis.

Kape – vyras ir moteris

Rugsėjo pabaigoje Baltarusijos žiniasklaida pradėjo garsiai klausti, kodėl iki šiol nežinomi K.Kalinausko ir jo brolio V.Kalinovskio DNR ekspertizės rezultatai.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija tada patikino, kad „procesas vyksta“. Buvo pranešta, kad liepos 8-ąją atkastame kape, pažymėtame kaip V.Kalinovskio, rasti dviejų žmonių – vyro ir moters – palaikai.

Bet Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolijus Glazas tvirtino, kad Baltarusija neprivalo nieko niekam perduoti: „Kodėl mes turime visada viską atiduoti? Mes irgi turime teismo medicinos aparatūros, ir ne prastesnės nei kiti.“

Anekdotas – ne anekdotas

Rugsėjo 30-ąją Baltarusijos žiniasklaidoje buvo paskelbtas buvusio Svisločiaus muziejaus direktoriaus 70 metų Nikolajaus Pakutniko pasakojimas.

Buvo aiškinama, kad nežinoma, kur V.Kalinovskis buvo palaidotas Svisločiaus kapinėse, niekas tiksliai to nepatvirtino, o paminklas jam – simbolinis. Beje, šiose kapinėse taip pat palaidoti K.Kalinausko tėvas Simonas, senelė Teresė, kiti broliai ir seserys, tačiau tiksli vieta irgi nežinoma.

„1990 metais turėjo atvykti komisija dėl V.Kalinovskio kapo – einame su muziejaus darbuotoju Aleksandru Polubinskiu į kapines ieškoti to kapo.

Skamba kaip anekdotas, bet tai – tiesa. Vaikščiojome, vaikščiojome, o A.Polubinskis ir sako: parodykime kokį nors nežinomą kapą. Stovi ten toks kryžius.

Kai atvyko valdininkai, jiems ir parodė atsitiktinai išrinktą kapą. Kadaise jie buvo matę sename prieškario laikraštyje nuotrauką su labai panašiu kryžiumi ir užrašu, kad ten V.Kalinovskio kapas.

Vėliau ant to kapo ir kryžių pastatė, ir sutvarkė, ir plytelėmis išklojo. K.Kalinauskas buvo garbinamas kaip didvyris, čia atvykdavo mokslininkai iš Minsko, Lenkijos, Lietuvos“, – pasakojo N.Pakutnikas.

Baltarusijos žurnalistams pasiteiravus, kodėl jie tą kapą išgalvojo, buvęs muziejaus direktorius paaiškino, kad reikėjo atsiskaityti valdininkams iš srities, o paklaustas, kodėl jis to nesakė vasarą, kai ekshumuojami palaikai, atsakė, jog niekas tuo nebenorėjo tikėti.

Kai kurie vietos kraštotyrininkai tikina, kad V.Kalinovskio kapas gali būti po bažnyčios pamatais.

DNR tyrimai padėjo nustatyti tapatybę

Ant Gedimino kalno rasta 20 sukilimo vadų ir dalyvių palaikų. Žinoma, kad Vilniuje, Lukiškių aikštėje, mirties bausmė įvykdyta 21 žmogui.

DNR tyrimai leido patvirtinti, kad tarp rastųjų nėra kunigo Stanislovo Išoros palaikų.

DNR tyrimai taip pat leido daryti išvadą, kad dveji rasti palaikai yra brolių – Aleksandro ir Juozapo Revkoskių.

Titas Dalevskis buvo identifikuotas sulyginus jo DNR su Rasų kapinėse palaidotų brolių DNR.

DNR tyrimais taip pat patvirtinti Raimundo Zemackio palaikai.

K.Kalinauskas turėjo 24 brolius ir seseris

V.Kalinovskio kapas buvo ne vienintelis DNR tyrimų medžiagos šaltinis. Baltarusijoje gyvena kelių K.Kalinausko (nuotr.) seserų palikuoniai.

K.Kalinausko tėvas Simonas Kalinovskis buvo vedęs du kartus, iš abiejų santuokų gimė 25 vaikai. Iš jų palikuonių turėjo penkios dukterys ir vienas sūnus.

Baltarusių istorikui Vasyliui Herasimčykui pavyko rasti vienos K.Kalinausko seserų palikuonių. Šiuo metu ieškoma kitų seserų giminių, kurie tiktų sulyginti DNR.

K.Kalinausko tėvas buvo dvarininkas, turėjo nedidelį audimo fabrikėlį, todėl vėliau K.Kalinauskas buvo vadinamas „chamu“, „audėjo sūnumi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.