G. Paluckui – perspėjimas iš savų dėl užkulisinių pokalbių su S. Skverneliu

Socialdemokratai savo lyderį Gintautą Palucką perspėjo – į viliotinį su valstiečiams atstovaujančiu premjeru Sauliumi Skverneliu galima būtų leistis tik gavus partijos pritarimą.

Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>Lrytas.lt koliažas
Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>Lrytas.lt koliažas
Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Julius Sabatauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Julius Sabatauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Sysas<br>D.Umbraso nuotr.
Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu S.Skvernelį palaikantis socialdemokratų lyderis G.Paluckas su premjeru bendraudavo ir anksčiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-11-14 06:43, atnaujinta 2019-11-14 08:09

Apie politikos užkulisiuose kurį laiką aptarinėjamą opozicinių kairiųjų flirtą su S.Skverneliu buvo kalbėta Socialdemokratų partijos valdybos posėdyje.

Seimo narys Algirdas Sysas „Lietuvos rytui“ patvirtino pasiūlęs bičiuliams priimti nutarimą, kad partija yra pajėgi viena dalyvauti būsimuose Seimo rinkimuose.

Gandus, kad priėmus kitų metų biudžetą S.Skvernelis savo politinę ateitį esą gali bandyti susieti su kairiaisiais, kurstė ne tik socialdemokratų vadovo atviros užuominos, kad jis nuoširdžiai galvoja kaip padėti premjerui, kurį valdantieji paliko likimo valiai.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, G.Paluckas pastaruoju metu iš tiesų buvo ne kartą susitikęs su S.Skverneliu.

 

Nemėgsta gastroliuojančių

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ A.Sysas pripažino ir pats girdėjęs kalbų, jog socialdemokratai į savo rinkimų sąrašą esą rengiasi įtraukti S.Skvernelį ir jo bendražygius, kuriuos vadino „dvylika apaštalų“. Bet politikas teigė šių kalbų negalįs nei patvirtinti, nei paneigti.

„Ar į rinkimus eisime vieni, ar su kuo nors, gali nuspręsti tik partijos taryba. Todėl ir pasiūliau šį klausimą įtraukti į jos darbotvarkę. Bet kolegos mano, kad taryboje nereikia priiminėti jokių nutarimų, nes mes esame stiprūs ir galingi. Nereikia tai nereikia.

Bet aš esu prieš visokius gastroliuojančius artistus. Nesvarbu, ar tai S.Skvernelis, ar kuris nors kitas. Tai pirmiausia nepagarba mūsų bičiuliams, kurie daug metų agituoja už mus, o prieš rinkimus tik paukšt – ir jiems neužtenka vietos kandidatų sąraše.

Manau, mes pirmiausia turėtume auginti savo žmones, o jungtis su kuo nors galime jau po rinkimų“, – kalbėjo A.Sysas.

Nežinia, kokia būtų nauda

Panašios pozicijos laikosi ir kitas įtakingas socialdemokratas, dabartinis Seimo opozicijos lyderis.

„Manau, kad dėl sprendimo ką nors kviestis iš šalies turėtų būti diskutuojami partijos taryboje. Prieš tai reikėtų surengti panašią apklausą, kokia buvo atliekama dėl pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos, o tik tada nuspręsti.

Ankstesnė praktiką, kai į rinkimų sąrašus buvo kviečiamos žvaigždės, nėra gera. Jei dabar didžiuojamės, kad mums pavyko išsigryninti ir atsinaujinti, tai gal ir nereikėtų savo tapatybės vėl aukoti dėl kelių papildomų balsų procentų. Mums reikėtų labai atsargiai rinktis galimus savo partnerius. Labai svarstytina, ar tai duotų mums daugiau pliusų, ar minusų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo J.Sabatauskas.

Paklaustas į kurią pusę vis dėlto galėtų pakrypti svarstyklės kairiųjų rinkėjus viliojant populiariu premjeru, J.Sabatauskas pateikė palyginimą: „Visi prisimename praėjusią kadenciją, kai ilgą laiką socialdemokratų ir jų premjero Algirdo Butkevičiaus reitingai buvo aukšti, o žemyn ėmė ristis tik prieš pat rinkimus. O kokie paskui buvo rinkimų rezultatai? Tokios yra istorijos pamokos“.

Anot Seimo nario, socialdemokratai pirmiausia turėtų panaudoti savo pajėgumus.

Apsispręsti turi S.Skvernelis

Nepaneigęs, kad partijos valdyboje buvo minimas S.Skvernelis, galimą premjero ir jo bendražygių įtraukimą į kairiųjų sąrašą pavadino spekuliacijomis: „Aiškiai pasakiau, kad jokių sąrašų mes dar neturime, todėl bet kokios kalbos apie tai gerokai ankstyvos.“

Socialdemokratų vedlys juokėsi išgirdęs, kad bendražygiai įtaria kažką slepiant – esą jo durys Seimo frakcijos nariams visą laiką atviros.

Patvirtinęs, jog valdybos posėdyje buvo kalbama, ar socialdemokratams reikėtų su kuo nors eiti į rinkimus, G.Paluckas tikino, jog diskusijų dėl to nebuvo, nes partija esą pakankamai stipri, kad galėtų rungtis viena.

G.Paluckas nesiėmė vertinti, ar premjero prisijungimas socialdemokratams duotų naudos, ar padarytų žalos: „Tai svarstyti turėtume ne mes, bet S.Skvernlis. Pirmiausia jis turėtų apsispręsti. Jeigu nutartų toliau dalyvauti politikoje ir norėtų ateiti pas mus, tada ir svarstytume visus pliusus ir minusus.“

Nežino, ar liks politikoje

Sergantis Vyriausybės vadovas apie savo ateitį kol kas kalba miglotai ir tvirtina, kad sprendimą priims tik pasveikęs.

Prieš savaitę, paklaustas kaip vertina gandus, kad artėjančiuose Seimo rinkimuose jis gali dalyvauti su socialdemokratais, S.Skvernelis atvirai pareiškė, jog apskritai nėra apsisprendęs dėl savo politinės ateities: „Kai aš apsispręsiu, tada priimsiu sprendimus, o pirmiausia žiūrėsiu į valstiečius.“

Neišgirdo premjero „taip“

Ar apie paramą Vyriausybei kalbantis G.Paluckas flirtuoja su premjeru, ar tik siekia paerzinti valstiečių lyderį?

Tokio „Lietuvos ryto“ klausimo sulaukęs Ramūnas Karbauskis atrėžė, kad nėra čia ką komentuoti: „G.Paluckas negerbia Sauliaus. Ar pats Saulius yra pasakęs, kad jis eis su socialdemokratais?

Taip, Saulius susitinka ir kalbasi su visais, tarp ir jų Socialdemokratų frakcijos atstovais, bet iš to nereikėtų daryti kokių nors prielaidų.“

Valstiečių vedlys nesureikšmino ir G.Palucko kalbų apie galimą socialdemokratų paramą Vyriausybei ir pateiktam biudžetui: „Išvertus jo žodžius, jie reiškia ne ką kita, kaip „raskite papildomą milijardą eurų, tada mes paremsime šitą biudžetą“.“

Paklaustas, ar valstiečių ir S.Skvernelio keliai gali išsiskirti, ar premjeras ir per būsimus Seimo rinkimus vėl ves šios partijos sąrašą, R.Karbauskis spėlionių vengė: „Nereikėtų versti žmogaus atsakinėti į klausimą, kas bus po metų, kai nežinia, kokia bus jo sveikata.“.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, patys valstiečiai iš S.Skvernelio atsakymą į šį klausimą bandė išgauti dar rugsėjį. Bet valdantiesiems premjeras „taip“ tuomet neištarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.