Saulius Skvernelis – apie sveikatą ir sklandančius absurdiškus gandus

Ketvirtadienį ryte „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ dalyvavo ir atsakymo, ar pavyks valdžiai sustyguoti biudžetą bei mokesčius, ieškojo premjeras Saulius Skvernelis. Ministras pirmininkas pasidalijo naujausiomis žiniomis apie savo sveikatą, politines aktualijas ir planais, susijusiais su olimpinio krepšinio turnyro organizavimu Lietuvoje.

Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 9:11 AM, atnaujinta Nov 14, 2019, 9:47 AM

Sveikata gerėja, o gandai primena absurdą

Laidos vedėjo Aurimo Perednio paklaustas, kaip sekasi gydymas, premjeras buvo optimistiškas.

„Vis geriau ir geriau. Taip (gydymas – aut. past.) jau į pabaigą“, – tiesioginiame eteryje sakė S.Skvernelis.

Jis taip pat pasidalijo mintimis apie susiklosčiusią situaciją „Lietuvos pašte“ ir netylančias kalbas apie politinių įtakos zonų pasidalijimą tarp valstiečių, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir socialdarbiečių.

„Įmonės „Lietuvos pašto“ ilgą laiką susidurdavo su dideliais sunkumais, išlaikant balansą įmonės veiklos efektyvumo ir socialinių paslaugų teikimo. <...> Tai susisiekimo ministras privalo reaguoti“, – pastebėjimais dalijosi premjeras.

Jo teigimu, problemos buvo susiję su pašto skyrių pertvarka, dideliu darbuotojų nepasitenkinimu, būtinybe efektyvinti veiklą. Pasak S.Skvernelio, „Lietuvos pašto“ valdyba keičiama dėl išorėje ir įmonės viduje susiklosčiusios situacijos, kai esama valdyba galimai neatliepė Susisiekimo ministerijos ir visuomenės lūkesčių, o „valdybos pakeitimas bus atliekamas griežtai laikantis įstatymų. Nepriklausoma valdyba turės užtikrinti tuos lūkesčius, kuriuos suformuos įmonės savininkas – Susisiekimo ministerija“.

S.Skvernelis apgailestavo dėl to, kas „Lietuvos paštui“ priklausantys pastatai tapo nebeišlaikomais. „Gaila, kad savivaldybės tik reiškia susirūpinimą, bet kai pasiūlyta perimti, niekam nereikia“, – kritiškai savivaldybių vaidmenį įvertino premjeras.

Tiesioginio eterio metu Vyriausybės vadovas sureagavo ir į viešojoje erdvėje netylančias kalbas apie įtakos zonų pasidalijimą tarp politinių partijų. Vadovaujantis šiomis kalbomis, įtaka tarpa politinių jėgų pasidalinta pagal tokią schemą: „Lietuvos paštas“ atitenka Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai, valstiečiams tenka keliai, o Gedimino Kirkilo socialdarbiečiams – „Lietuvos geležinkeliai“.

„Absurdas, nepriimtina tokie gandų skleidimai. Tai galiu labai atsakingai pareikšti“, – tokiais žodžiais į viešojoje erdvėje netylančias kalbas reagavo politikas.

Dėmesys krepšiniui

Anot S.Skvernelio, kalbėdami apie krepšinį, kalbame apie Lietuvos antrąją religiją. Todėl jei norime, kad Lietuva neprarastų to, ką sukūrė, atkūrus nepriklausomybę, dalyvaudama visose Olimpinėse žaidynėse, turime imtis priemonių ir organizuoti olimpinį krepšinio turnyrą.

Premjero požiūriu, Lietuvos rinktinė kuria milžinišką Lietuvos atstovavimo vertę pasaulyje.

Nors ministras pirmininkas negalėjo pasakyti tikslių ar preliminarių sumų, kurių prireiks olimpinio turnyro organizavimui, jau aišku, kas padengs su šiuo turnyru susijusias išlaidas.

„Finansines išlaidas lygiomis dalimis dalinsis Krepšinio federacija, Kauno miesto savivaldybė ir Vyriausybė“, – teigė S.Skvernelis.

Premjeras: jei bijai, nedaryk nieko

Paklaustas, ar nebijo, kad dabartinis biudžetas ir diskusijos dėl jo suvalgys paties S.Skvernelio ir valstiečių reitingus, premjeras patikino: „jei kažko bijoti, reikia nieko nedaryti. Reikia daryti“.

Jo teigimu, pasiūlytas socialiai orientuotas biudžeto projektas, kuriame didžiausios išlaidos skiriamos socialinei apsaugai ir žmonių gerovei. O diskusijos, kurios šiuo metu vyksta Seime, yra balansavimo klausimas.

Tikiu politikų atsakomybe. Matau aistras, kurios virė Seime, galbūt tai susijęs su kitais politiniais procesais. Mes privalome turėti atsakingą biudžetą. Yra ir tikimybė gyventi su 1/12“, – sakė ministras pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad biudžetas turi atitiktį nacionalinį fiskalinės drausmės įstatymą ir Europos Sąjungos reglamentą, antraip biudžeto projekto negalės pasirašyti prezidentas.

„Pagrindinis tikslas, kad biudžetas būtų priimtas ir maksimaliai atitiktų žmonių lūkesčius. Mes turime tikslą užsibrėžę , kad turėtume subalansuotą biudžetą ir tą darysime visom jėgom“, – ryžtingai patikino Vyriausybės vadovas.

Politikas pripažino, kad iš tiesų niekas nenori mokėti daugiau, bet visada nori gauti daugiau. Tokia situacija, jo nuomone, yra natūrali. Išeitį ir šios padėties padėtų rasti šešėlio mažinimas.

„Turime pakankamai didelį šešėlį. Mūsų didžiausia skylė yra PVM surinkimas. Atsiranda ir verslas. Svarbu mažinti šešėlį, nes šešėlyje yra įspūdingos sumos. <..>

Šešėlis traukiais, bet ne tokiais tempais, kokiais norėtųsi. Čia yra mūsų mentalitetas“, – mintimis dalijosi S.Skvernelis.

Paklaustas apie bankų ir prekybos tinklų mokestį, ministras pirmininkas akcentavo, kad su mokesčiais reikia elgtis atsakingai.

„Matote jei kalbame apie mokesčius galima įvesti vieną, kitą mokestį, bet jie neduos realios naudos, tai klausimas, ar jie turi prasmę. Turime žiūrėti į visą visumą“, – aiškino S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.