Mečys Laurinkus. D.Grybauskaitės politikoje buvo ne viena ginčų sukėlusi stotelė

Susipažinau su jauno profesoriaus T.Janeliūno studija „D.Grybauskaitės doktrina: Lietuvos užsienio politikos kaita 2009-2019 m.“ Profesionali, dalykiška, sklandžia kalba parašyta Lietuvos užsienio politikos analizė „matriarchatiniais“ valstybės valdymo metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 7:15 AM

Knygą pradėjau skaityti atsargiai, bijodamas, kad tai gali būti pagiriamoji odė D.Grybauskaitės žygiams. Dvi tokias odes jau teko matyti. Taip, T.Janeliūnas yra bet kokios D.Grybauskaitės veiklos, tarp jų ir užsienio politikoje, gerbėjas, bet tekstas nepavirto ditirambais, atvirkščiai, pasirodė esąs solidus ir naujas tarp panašaus žanro rašinių dažnai paprastam piliečiui tolima tema. Šį kūrinį galima priskirti prie pastangų sumažinti atstumą tarp vadinamosios didžiosios ir šiokiadieninės politikų.

Žinoma, reikia pripažinti, jog tas atstumas nesumažės tiek, kad užsienio politikos klausimai rinkimų kampanijos metu nurungtų socialines temas. Ką po pusmečio nuo prezidento rinkimų vajaus prisimename ryškesnio iš debatų apie Lietuvos užsienio politiką? O jeigu dar reikėtų bent apytiksliai pacituoti, ką kiekvienas iš kandidatų apie tai yra kalbėjęs, iškart galima kelti rankas į viršų.

Beje, ir pati D.Grybauskaitė į aukščiausią postą stojo ne su kokia nors užsienio politikos doktrina, o su šiurkščiu tonu išsakyta G.Kirkilo Vyriausybės vidaus politikos kritika. Lietuvoje daug kam šiurkštus kalbėjimas patinka ir vadinamas tiesos sakymu į akis.

Knygoje irgi neretai užsimenama apie kietąją D.Grybauskaitės stilistiką tarptautiniuose forumuose, bet kažkodėl, gal dėl detalesnio fono nušvietimo, pasirinkta neįprasta komunikacijos forma lyg ir pasiteisina.

Analizuoti užsienio politiką taip, kad ir nesidomintis pakankamai suprastų, kaip iš tikrųjų buvo ar yra, labai sunku, nes oficialioji, skelbiamoji politika prasideda keliomis abstrakčiomis frazėmis, jomis ir pasibaigia. Juk būtų keista, kad valstybių vadovai imtų kalbėti apie užkulisius, kur tikrieji sprendimai ir formuojasi.

Pastaroji dalis visuomenei lieka nežinoma, nebent po daugelio metų, ir, savaime suprantama, ne visa ar net iškreipta. T.Janeliūno knygoje neapsiribojama oficioziniais tekstais, bet gana intriguojamai atskleidžiama, kaip sprendimai atsiranda ir suranda kelią įtakingų valstybių politikos žvaigždžių forumuose.

Oficialios pozicijos, nuostatos, pateiktos dažniausiai akmenine biurokratine kalba, užsienio politikoje yra būtinos, tačiau didžioji darbo dalis tenka ryšiams, pažintims ir net vadinamajai chemijai tarp valstybės vadovų. Ką jau kalbėti apie klasikinį principą, jog tarp lygių visada yra lygesnių, ir ne paslaptis, kad ne vienos šalies atstovai mokosi laiku patylėti.

Kaip atrodo buvusios šalies vadovės užsienio politika ne tik perskaičius T.Janeliūno knygą, bet ir objektyviai pažvelgus į tą dešimtmetį? D.Grybauskaitė, kaip ir kiti buvę atkurtos nepriklausomybės prezidentai, energingai žengė į Vakarus, kur ves Lietuvą ir būsimi jos vadovai, kol nežlugs Vakarų civilizacija.

Lietuvos žmonės, gerai žinodami, ką reiškia būti Rytuose, į Vakarus keliautų ir be prezidentų pagalbos, bet iš pagarbos tradicijai sutinka, kad kolonos priekyje kas nors būtų. Bet jeigu kada nors kuris nors išrinktas prezidentas staiga nuspręstų pakeisti krypti, jį sutryptų kaipmat.

Taigi nė vienam Lietuvos vadovui nekyla ir nekils problemos, kuria kryptimi vesti tautą. Lieka tik vienas klausimas – kaip? Lėtai, greitai, efektyviai, saugiai.

D.Grybauskaitė, ES patriotė, bet ne fanatikė (T.Janeliūno parinkti tekstai liudija, kad ji neguldė galvos už federacinės ES idėją), tai ir darė – ragino į Vakarus integruotis sparčiau, efektyviau, nesnaudžiant, pasinaudojant visomis siūlomomis galimybėmis, eurobiurokratinėje sistemoje nevengiant ir pakovoti už savo nacionalinius interesus.

Politologas paskelbė įdomių D.Grybauskaitės pasakymų, kur sparti vakarietiška integracija vertinama labiau nei Rytų partnerystės politika ar nerealios pastangos Lietuvai siekti tapti regiono lydere.

Dešimties metų kelias netrumpas, savaime suprantama, jame būta stotelių, kuriose užvirdavo politologų ir komentatorių diskusijos, kaip vertinti D.Grybauskaitės užsienio politikos pasažus. Gerai prisimenu politikos apžvalgininkų išplėstas akis, žvelgiančias į po vienu skėčiu stovinčius D.Grybauskaitę ir A.Lukašenką. Privertė suklusti ir telefono skambutis tuomečiam Rusijos prezidentui D.Medvedevui.

Tiesa, santykių su Rusija ir Baltarusija perkrovimo baterijos greitai baigėsi ir D.Grybauskaitė atsistojo į vėžes. Mano nuomone, perkrovimą su Minsku reikėjo tęsti. Gal dabar neturėtume tokio didelio galvos skausmo dėl Astravo AE.

Dar viena aštrių diskusijų stotelė – D.Grybauskaitės atsisakymas dalyvauti pietuose Prahoje su JAV prezidentu B.Obama sukėlė kritikos škvalą. T.Janeliūnas iš dalies apgina prezidentės sprendimą. O kaip reikia elgtis matant, kad už nugaros JAV ir Rusija tarsi pradėjo dalytis įtakos zonomis?

Kaip vienas didžiausių D.Grybauskaitės nuopelnų įvardijama kova už gynybos planus. Pasirodo, po penkerių metų narystės NATO jų kažkodėl nebuvo ne tik Lietuvoje. Beje, ilgai maniau, kad šis nuopelnas prezidentei dirbtinai prirašytas norint sureikšminti jos laimėjimus. T.Janeliūnas parodė, kokia sudėtinga kova už valstybės interesus net savų valstybių draugijoje. Kartais praverčia ir tiesos sakymas į akis, o to D.Grybauskaitei nereikia mokytis.

Būta ir kitų stotelių – santykiai su Lenkija, vingis į Šiaurę, SGD terminalas. Apie tai galima daug kalbėti – kas laimėta, nepavykę ar tuščiai dirbta. Ir ar užsienio politikoje pakanka vien intuicijos. Kad ir ką apie tai kalbėtume, be T.Janeliūno studijos būtų sunku formuluoti objektyvius vertinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.