Kalėdinėmis spalvomis spindinti Palanga penktadienį įžiebia eglę

Penktadienį Palanga įžiebia miesto eglę. Rengėjai žada, kad palangiškių ir kurorto svečių laukia įspūdinga šventinė ceremonija. Be Kalėdų simbolio įžiebimo, šiemet palangiškių ir kurorto svečių laukia ir marga puokštė renginių. Jų maratonas jau prasidėjo ir yra gana netikėtas rengėjams ypatinga susidomėjusiųjų gausa.

Praėjusiais metais eglutės įžiebimas sulaukė nemažo būrio svečių. Šį penktadienio vakarą per šiųmetį įžiebimą tikimasi dar daugiau lankytojų.<br> Palangos savivaldybės nuotr.
Praėjusiais metais eglutės įžiebimas sulaukė nemažo būrio svečių. Šį penktadienio vakarą per šiųmetį įžiebimą tikimasi dar daugiau lankytojų.<br> Palangos savivaldybės nuotr.
 Palanga penktadienio vakarą įžiebs savo miesto eglę.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Palanga penktadienio vakarą įžiebs savo miesto eglę.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 12:01 PM

Palangoje pagrindinė Basanavičiaus gatvė jau papuošta didžiosioms metų šventėms.

Palangos Turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė sakė, kad džiaugiasi šiųmečiu šventiniu pasiruošimu. „Prieš šventes vykstame į užsienį ir stengiamės kuo labiau išgarsinti, reprezentuoti Palangą, kad sulauktume turistų tiek šventinu laikotarpiu, tiek kitąmet“, – „Lietuvos rytui pasakojo ji.

O šventiniu laikotarpiu pamatyti tikrai bus ką. Palangos Kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė pasakojo, kad renginių vyksta daug ir norinčiųjų juos aplankyti tikrai nestinga.

„Iš tiesų trečius metus tęsiame didžiulį projektą, pavadintą „Spindinčios Kalėdos Kurhauze“. Šiemet padalijome projektą į tris veiklas: koncertus, edukacinius užsiėmimus ir teatrą“, – kalbėjo V.Petrauskienė.

Nuo lapkričio pabaigos Palangoje numatyti net 25 projektiniai renginiai. Programos adaptuotos visai šeimai.

„Jei kalbėsime apie koncertus, jie laukia visų amžiaus grupių. Palangiškiams ir kurorto svečiams bus skirti 7 koncertai. Išskirčiau koncertus su Nacionaline filharmonija „Parodos pavaikslėliai“ ir „Menų pakylėti“. Vyks ir italų kompozitoriaus Vincenzo Cipriani muzikinio projekto koncertas“.

Sulaukė antplūdžio

Edukuotis Palangoje šią savaitę dar kviečia Dovanų meistarnė. Tai – įžanga į jau netrukus prasidėsiantį aktyvųjį Kalėdų laukimo laikotarpį, kuomet kone kiekvienas skuba ieškoti tinkamų originalių dovanų savo artimiesiems. Iki gruodžio vidurio palangiškiai, padedami meistrų ne tik iš Palangos, bet ir iš kitų Lietuvos miestų, kūrė kalėdines dovanas: mezgė kojines bei pirštines, kūrė Advento vainikus bei kitas kalėdines puošmenas. Šį savaitgalį bus liejamos žvakes bei gaminamos netradicines žiemos švenčių dekoracijos.

Pasak užsiėmimų organizatorės, etnologės bei Palangos kultūros centro folkloro kolektyvo „Mėguva“ vadovės Zitos Baniulaitytės, šiemet Dovanų meistarnei parinkta labai įvairi programa, tačiau užsiėmimams ypatingo pasirengimo nereikia, kadangi dirbiniai, kuriuos bus siūloma kurti, nėra labai sudėtingi.

„Taip siekiama, kad į Dovanų meistarnės veiklą įsijungti galėtų ne tik vyresni palangiškiai, bet ir mažieji. Labai laukiame šeimų, nes šie užsiėmimai suteikia galimybę ne tik turiningai praleisti laiką, savo rankomis sukurti kalėdines dovanas artimiesiems, bet ir užsiimti bendra veikla, pabendrauti tėvams su vaikais“, – kalbėjo Z. Baniulaitytė.

Palangos Kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė sako, kad susidomėjimas šiomis edukacijomis netikėtai didelis.

„Sulaukėme antplūdžio. Ne visi patenka. Tai ir liūdina ir džiugina. Reikia registruotis. Džiaugiamės, kad šiemet etnologai suteikė galimybę drauge kurti šiltas rankų darbo dovanėles: šiaudinukus, kalėdines puošmenas, molio skiautelių dovanėles, burtų lėlytes. Ateina mamos, ateina vaikai“, – pasakojo ji.

Spektaklio premjera apie meilę gyvenimui

Žiūrovų laukia ir 7 teatro spektakliai, kuriuos pristato „Grubusis teatras“. Jis pastatė ir išleido premjerą „Tanato viešbutis.

Tai spektaklis, pastatytas pagal žymaus XX a. prancūzų rašytojo klasiko Andrė Maurois novelę „Mirties pensionas“, kuri ypač aktuali šiandien, kai savižudybių skaičius drastiškai didėja. Ši novelė buvo ekranizuota garsaus XX a. kino režisieriaus A. Hičkoko.

Kai žmogus atsiduria ant bedugnės krašto, mirtis jį grąžina į gyvenimą. Spektaklyje „Tanato viešbutis“ jaunas verslininkas, ištiktas finansinės krizės, praranda mylimąją ir nebematydamas prasmės gyventi nusprendžia gyvenimą baigti savižudybe. Jo planą įgyvendinti padeda paslaptingos įstaigos personalas. Bet ar vienintelis kelias pasibelsti mirčiai į duris, kad išvystum meilės jėgą gyventi.

„Spektaklį pradėta rodyti lapkričio pabaigoje. Sulaukiame labai daug žiūrovų. Malonu, kad renginių daug ir susidomėjimas jais didelis. Mes stengiamės, kad Kurhauzas nebūtų tik pastatas, istorinis objektas. Stengiamės atverti visas duris“, – džiaugėsi V.Petrauskienė.

Laukia įspūdingas įžiebimas

Greta Kurhauzo Grafų Tiškevičių alėjoje jau rytoj, penktadienį, vyks ir miesto eglutės įžiebimas.

„Norėčiau išskirti Palangos eglės įžiebimą: laukia tikrai įspūdingas renginys, kurį lietuvių ir lenkų menininkai sukūrė būtent Palangai. Pavadinome šį projektą „Laiko keliautojai“. Šiemet norime akcentuoti laiką, mūsų būtį jame ir jos trapumą, kad sustotume, susimąstytume ir pagalvotume“, – pasakojo V.Petrauskienė.

„Laiko keliautojai“ – tai specialiai Palangai sukurtas tarptautinis projektas, kurį pristatys jungtinė komanda: svečiai iš Lenkijos „Teatr Akt“, režisierius Karolis Makauskas, garso takelį specialiai šiam renginiui sukūręs Kristijonas Lučinskas.

„Laiko keliautojai“ bus trumpas – apie pusvalandžio trukmės, tačiau efektingas. „Pasirodymą sudaro kelios dalys, simboliškai pavadintos „Santarvė ir taika“, „Meilė ir gerumas“, „Viltis ir tikėjimas“. Šie raktiniai žodžiai mums svarbūs ne tik kalėdiniu laikotarpiu, bet visus metus. Tai filosofinis spektaklis apie žmogiškųjų vertybių saugotojus, šviesos nešėjus, kurie ieško kelio į mūsų širdis“, – pasakojo pašnekovė.

Gatvės teatras „Teatr Akt“ garsėja labai įspūdingais teatralizuotais pasirodymais, kuriuose dalyvauja kojūkininkai, naudojami gražūs kostiumai, didelės dekoracijos, šokio ir ugnies elementai. „Tarp dekoracijų bus ir senoviška patranka, kurios šūvis įžiebs Kalėdų eglę“, – pasakojo V. Petrauskienė.

Palangos Kalėdų eglė šiemet yra 12 metrų aukščio žaliaskarė, sukonstruota iš eglišakių. Šiemet ji bus papuošta labai subtiliai spindinčiomis mažomis lemputėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.