Išpuolis ir agresija mokykloje: specialistai pasakė, kaip elgtis

Antradienį Lietuvą apskriejo žinia apie mįslingą išpuolį Kauno Tado Ivanausko progimnazijos prieigose. Liudininkai pranešė apie dvi galimai išprievartautas mergaites ir į mokyklą su peiliais rankose įsiveržusius du vyrus. Policijos atstovai patvirtino sulaikę nuogą vyrą ir pradėję ikiteisminį tyrimą.

 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>Lrytas.lt montažas.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>Lrytas.lt montažas.
 Kauno Tado Ivanausko progimnazija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno Tado Ivanausko progimnazija.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>T.Bauro nuotr.
 Kaip elgtis agresyvaus išpuolio mokykloje metu?<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 10:16 AM

Lietuvos mokyklose pasitaiko tik pavieniai agresijos išpuoliai. Pasaulyje su jais susiduriama kur kas dažniau. Tačiau, pasak specialistų, žinoti, kaip reikėtų elgtis, susidūrus su situacijomis, keliančiomis grėsmę fizinei ir psichologinei moksleivių sveikatai, tiesiog būtina.

Staigi, agresyvi, reikalaujanti greitos reakcijos situacija

Reaguodami į nuolat pasikartojančius smurtinius išpuolius pasaulyje, Lietuvos pareigūnai situacijoms, kurios apibūdinamos kaip staigaus ir žiauraus smurto protrūkiai, intensyviai pradėjo ruoštis prieš kelerius metus. Tokios situacijos dažniausiai apibūdinamos AMOK terminu.

Pripažįstama, kad dauguma AMOK atvejų vyksta viešose vietose, o tarp jų ir mokyklose. Specialistai pastebi, kad tokios situacijos yra labai dinamiškos ir trunka apie 20–30 minučių. Todėl į jas reaguoti būtina akimirksniu.

Tikslingi veiksmai ir aktyvumas, panika, sustingimas ir pasyvus stebėjimas – tai trys dažniausiai pasitaikantys reagavimo į AMOK situaciją scenarijai. Žinojimas, ką daryti, efektyviai sumažina panikos, baimės ir pasyvaus stebėjimo, dėl kurio taip besielgiantis žmogus neretai patiria didžiausią žalą, tikimybę.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) parengė ir trečiadienį ugdymo įstaigoms išsiuntinėjo naują „Reagavimo į patyčias ar kitokį smurtinį elgesį mokykloje atmintinę“, kurioje kalbama apie saugumą mokykloje ir tai, ką daryti atsitikus vienam ar kitam patyčių, smurtiniam atvejui.

Pasak ministerijos atstovų, taip pat nuolat vykdomi mokymai krizių valdymo mokykloje tema. Šiemet tokiuose mokymuose dalyvavo 424 specialistai.

Pagrindinės rekomendacijos

Rekomendacijas, kaip elgtis smurtinių išpuolių metu, švietimo įstaigoms ir policijos pareigūnams paruošė Policijos mokyklos Profesinio rengimo skyriaus specialistas Rolandas Jančiauskas.

Susiklosčius smurtinei situacijai, patartina vadovautis šiomis taisyklėmis:

– Būtina pranešti apie pavojų. Todėl ugdymo įstaigoje turi būti įrengta garsinė pavojaus signalizacija ir garsiakalbiai arba naudojami nešiojami megafonai, per kuriuos bus suteikiama informacija apie evakavimąsi arba slėpimąsi bei užsibarikadavimą saugiose patalpose.

– Įvykus AMOK situacijai, tai yra, jei ugdymosi įstaigoje girdimi šūviai, sprogimai, po pastatą vaikšto žmonės su šaunamaisiais ginklais ar kitais pavojingais daiktais, o galimybės greitai ir saugiai evakuotis iš pastato nebėra, pedagogui ar kitam ugdymo įstaigos darbuotojui, sukvietus moksleivius, būtina kuo greičiau surasti saugią patalpą ir tinkamai užsibarikaduoti bei atsigulti ant žemės.

Patalpoje rekomenduojama ne tik užrakinti duris, bet jas užstatyti baldais ir kitais sunkiais daiktais.

– Saugioje patalpoje būtina nedelsiant skambinti 112 ir vadovautis policijos pareigūnų nurodymais.

– Patalpoje, kurioje slepiamasi, rekomenduotina vengti durų ir langų. O išeiti iš patalpos galima tik išgirdus, kad pavojaus nebėra ir tik po atskiro policijos pareigūnų pranešimo.

Rekomenduoja sušaukti krizių komisiją

ŠMSM informavo lrytas.lt, kad, atsitikus krizei mokykloje, nedelsiant turėtų būti sušaukiama mokyklos krizių valdymo komanda ir komisija.

„Krizę kiekvienoje mokykloje valdo nuolat veikianti krizių valdymo komanda, į kurią paprastai įeina 5–7 asmenys: mokyklos vadovai, švietimo pagalbos specialistai, mokytojai, turintys krizės valdymui reikalingų asmeninių savybių ir kompetencijų. Mokyklos komanda visada pasiruošusi konstruktyviai reaguoti į krizę, o įvykus krizei – koordinuotai organizuoti krizės pasekmių įveikimą, užtikrinti pagalbos teikimą.

Įvykus krizei, parengiamas jos įveikimo planas, bendradarbiaujama su savivaldybe, psichologais, jeigu prireikia, iškviečiami savivaldybės psichologai ar kiti specialistai, pvz., medikai“, – tokius krizinės situacijos valdymo aškinimus pateikė ministerijos atstovai.

ŠMSM pabrėžė, kad turi būti susisiekiama su nukentėjusio asmens artimaisiais, policija, patikslinami krizės faktai, aptariama su artimaisiais, kokia informacija apie krizę bus pateikta mokyklos bendruomenei.

Mokykloje, vadovaujantis ŠMSM aiškinimu, yra paskiriami ir asmenys, atsakingi už psichologinės pagalbos organizavimą bei už komunikavimą.

Mokykloms ŠMSM taip pat rekomenduoja peržiūrėti budėtojų funkcijas, kad jie realiai atliktų savo funkcijas stebėdami ir užtikrindami mokinių saugumą mokykloje ir jos prieigose, tinkamai reaguotų. Patartina svarstyti vaizdo stebėjimo, elektroninių priemonių (kortelės, leidimai), kitų saugumą užtikrinančių priemonių diegimo galimybes.

Mįslingas išpuolis Kaune

Primename, kad incidentas Kaune įvyko pirmadienį. Liudininkai pranešė apie dvi išprievartautas mergaites ir į mokyklą su peiliais rankose įsiveržusius du vyrus. Policijos atstovai patvirtino sulaikę nuogą vyrą ir pradėję ikiteisminį tyrimą.

„Pirmadienį tarp 14 iki 15 valandos Šilainiuose buvo išprievartautos dvi mergaitės – 8 ir 13 metų. Į mokyklą tuo pat metu buvo įsiveržę du vyrai su peiliais rankoje, lakstė po mokyklą, o trečiasis vyras su pagaliu rankose nuogas lakstė stadione, gaudydamas mergaitę“, – naujienų portalui lrytas.lt rašė kaunietė, kurios pavardė redakcijai žinoma.

Tačiau nei policijos pareigūnai, nei prokuratūros atstovai tvirtino neturintys jokios informacijos apie kitus galimus užpuolikus, kurie neva buvo ginkluoti peiliais, o tikrosios išpuolio aplinkybės buvo kiek kitokios negu pasakojo moteris.

Užpuolikais galėjo būti palaikyti du jaunuoliai, kuriuos liudininkai matė rankose laikančius pagalius ir persekiojančius nuogalių.

Progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Indrė Kondrotienė pranešė, kad sulaikytas vyras vieną mergaitę buvo sugriebęs už rankos, tačiau ji išsilaisvino ir paspruko. I.Kondrotienė pasakojo, kad apsinuoginusį vyrą sulaikė keli gimnazijos darbuotojai ir laikė, kol atvyko policijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.