Mokinius dėl uniformos vilkėjimo užstojęs istorikas sulaukė direktorės akibrokšto: apskundė policijai

Grigiškių gimnazijoje — neeilinis konfliktas, pasiekęs ir policiją ir aukščiausius valdžios sluoksnius. Sumaištis užvirė keliems moksleiviams į pamokas atėjus be uniformų.

Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>lrytas.lt montažas.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>lrytas.lt montažas.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos socialinė pedagogė Rasa Erikson.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos socialinė pedagogė Rasa Erikson.<br>Stop kadro nuotr.
Istorikas Mindaugas Olbutas.<br>Stop kadro nuotr.
Istorikas Mindaugas Olbutas.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos direktorė Asta Turskienė.<br>Stop kadro nuotr.
Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos direktorė Asta Turskienė.<br>Stop kadro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 13, 2019, 7:27 PM, atnaujinta Dec 13, 2019, 8:01 PM

Mokiniai tvirtina, kad švarkų neturėjusius gimnazistus direktorė vijo iš pamokų.

Vaikus užstoti bandė mokytojas – jį direktorė apskundė policijai.

Gimnazijoje įsižiebusį konfliktą bando aiškintis Vilniaus savivaldybė.

Konfliktas dėl uniformos

Konfliktas tarp moksleivės ir Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos direktorės kilo, kai keletas 12-okių į pamokas atėjo be uniformos švarkų. Nors visi moksleiviai iš anksto buvo įspėti, kad vyks patikrinimas ar dėvimos uniformos.

„Mokytojas pasakė, kad mes pažeidžiame Konstitucinę moksleivio teisę į ugdymąsį, kad yra trukdoma pamoka, kad čia yra ne kalėjimas, kad jie yra aštuoniolikmečiai ir jie patys gali rinktis kaip jiems čia eiti.

Tai vaikai nesusirašė pavardžių, atidavė tuščią lapelį, tuomet mes jį sugrąžinom, paprašėm vis dėlto užsirašyti, jie užsirašė ir išėjom“, – situaciją pasakojo gimnazijos socialinė pedagogė Rasa Erikson.

Mokytojas nesutiko

Istorijos pamoką vedęs mokytojas sako negalėjęs sutikti su tokia tvarka.

„Mokytojus lyg įpareigojo neįleisti mokinių į pamokas, jeigu jie nedėvi uniformos, arba jeigu jie jau pamokoje be uniformos, jie turėtų būti tikrinami iš praeitos temos kurso.

Aš suprantu, kad turiu laikytis savo darbdavio teisėtų reikalavimų, bet tiesiog manau šiuo atveju, mano galva, jie buvo suformuoti neteisingai, ir jų laikytis negalėjau“, – savo įsitikinimus dėstė istorikas Mindaugas Olbutas.

Įsikišo direktorė

Tačiau mokytojo elgesys užkliuvo gimnazijos vadovybei – per kitą pamoką pas jį atėjo pati direktorė. „Nu ir tada jinai garsiai pasakė vaikams, kad yra sutartys, yra susitarimai, yra parašai, trišalės sutartys, ne šiaip kokios, kad yra taisyklės mokinio ir vidaus tvarkos ir švietimo įstatymas, punktai tokie ir tokie ir kad mokytojas šitoj vietoj buvo neteisus cituodamas Konstituciją ir aiškindamas, kad jie gali elgtis, kaip tinkami“, – istoriją tęsė R.Erikson.

Tokie direktorės žodžiai buvo girdėti garso įraše, kurio metu mokyklos vadovė kalbėjo klasėje: „Nuomones jisai gali reikšti, bet kadangi jūs kaip ne kaip, esat mokiniai, tai mokytojas turėtų reikšti teisingas nuomones“.

Kaip teigė mokyklos moksleivė, direktorė pradėjo žemint mokytoją.

„Jinai labai akivaizdžiai paskelbė jam, kad jeigu turi noro, gali eit iš mūsų mokyklos ir esą ji įsivaizdavo, kad jis žemina mus kažkaip, kad jis mėgina nustatyti prieš sistemą, sakydamas, kad mes turime šnekėti, jeigu mes kažko nenorime.

Ypač tuo labiau, kai dalis klasiokų buvo išvaryti iš mokyklos, tam kad grįžt namo, pasiimti švarką“, – kalbėjo gimnazistė.

Direktorė neigia

Direktorė neigia, kad vaikai, kurie neturėjo švarkų, buvo išvaromi iš pamokų.

„Niekada niekas neišsiunčia vaikų namo. 16 metų vaikai patys sprendžia ar jiems eiti į mokyklą, ar jiems eiti atsinešti uniformą, jie gali nueiti uniformos atsinešti iki spintelės, ar eiti namo, kai jūs matot per langą, kad yra šalia namas, jis gali pats nuspręsti, bet jo niekas niekada neveja“, - tikino direktorė Asta Turskienė.

Tą pačią dieną konfliktas gimnazijoje dar labiau pagilėjo: mokytojas ant savo kabineto durų užklijavo užrašą: „ateik į pamoką, nors ir su klumpėm, tu tik ateik“.

Šalia padėjo ir medines klumpes.

Netrukus prisijungė ir mokiniai – ant durų ėmė klijuoti palaikymą reiškiančius lapelius.

„Daugelis mokinių, kurie buvo neįleisti į pamokas, juos barė viešai, ir jie bijojo mokytojų ir apskritai jie galvojo, kad viskas vyksta dėl uniformų, buvo išgąsdinti, kad mes bandom sukelti pajėgas pašalinti uniformas, ir aš tiesiog norėjau pasakyti, kad jie nebijotų“, – savo poelgių priežastis aiškino viena gimnazistė.

Po tokio moksleivių protesto gimnazijos direktorė internete viešai parašė komentarą apie moksleivės problemas dėl prastų pažymių ir lankomumo.

Pareiškė, kad kreipsis į teisėsaugą dėl šmeižto:

„Gerbiama mokinė stengėsi sumenkinti gimnaziją, mokytojų darbą, sukelti riaušes, paskatinti vaikus kažką veikti blogo, nesidėti uniformos ir visa kita“.

„Tai tikrai neturėjo taip įvykti, bet matyt impulsai kartais suveikia, žmogiškieji faktoriai, neapgalvoti dalykai, mano nuomone kad tai neturėtų būti“, – nuomonę išsakė ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rita Balčiūnienė.

Bet vėliau direktorė į policiją kreipėsi ne dėl moksleivės, o dėl mokinius gynusio mokytojo veiksmų.

„Ji kaltina mane pažeidus, ar pažeminus jos orumą, nežinau, asmeniškai tikrai to nedariau, nepadariau, viešai niekur nekomentavau, tai nežinau kodėl ji jaučiasi viešai pažeminta“, – direktorės požiūrį bandė paaiškinti į konfliktą įsivėlęs mokytojas.

Pradėtas tyrimas

Po incidento dėl uniformos direktorė gimnazistę išsikvietė pasikalbėti. Anot mokinės, jai buvo siūloma palikti mokyklą. Dėl konfliktų gimnazijoje savivaldybė pradėjo tyrimą.

„Teisės aktai reglamentuoja kitus dalykus, ir galimai tai neteisėtas buvo pačios direktorės elgesys, informacija išplatinta mokinių tarpe, tėvams, bendruomenėje, tai kol tyrimas dar nesibaigęs, tikrai negalėčiau pasakyti jokio vertinimo“, – trumpai tyrimą pakomentavo R.Balčiūnienė.

„Jokių problemų mes neturime, mes Kalėdiškai pasipuošę, Kalėdinius renginius turime va vieną po kito“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

Uniforma – ne prievarta

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad tokių konfliktų būti neturėtų, o uniforma neturi tapti prievarta.

„Uniforma yra santarvės simbolis, tai yra susitarimas ir simbolis, kuriuo didžiuojasi tos bendruomenės nariai, kaip ir bet kokiu bendruomenės ženklu, kuomet bendruomenė yra ori, kuomet uniforma ir išreiškia tapatumą su šia bendruomene, tai yra susitarimas, kultūra, tai yra jokiu būdu ne prievarta“, – kalbėjo A.Monkevičius.

Kol tyrimas dėl padėties gimnazijoje tęsiamas, savivaldybė nesako kokios galimos jo pasekmės.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.