Teismo sprendimas: Šiaulių liepas gelbėjusi humanitarė nenusikalto niekuo

Šiaulių bulvare kertamas liepas ginti bandžiusi 34 metų Regina Žemaitė sulaukė kalėdinės dovanos iš teismo. Šiaulių apygardos teismas patenkino moters apeliacinį skundą ir panaikino jai skirtą administracinę nuobaudą.

 Pirmosios instancijos teismas R.Žemaitę buvo nubaudęs 90 eurų bauda, o apeliaciją išnagrinėjęs teismas neskundžiama nutartimi moterį išteisino - neįžvelgė jokio nusikaltimo.<br> G.Šiupario nuotr.
 Pirmosios instancijos teismas R.Žemaitę buvo nubaudęs 90 eurų bauda, o apeliaciją išnagrinėjęs teismas neskundžiama nutartimi moterį išteisino - neįžvelgė jokio nusikaltimo.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-30 13:24, atnaujinta 2019-12-30 13:28

Gintaras ŠIUPARYS

LR korespondentas

Šiaulių apygardos teismo paskelbtame neskundžiamame sprendime nurodoma, kad buvo įvertintos R.Žemaitės skunde išvardintos aplinkybės ir motyvai, policininkų pateikti paaiškinimai apie prie medžio prisirišusios moters elgesį.

Sprendime pažymėta, kad bendruomenė dėl kertamų medžių būriavosi ir anksčiau, reiškė nepasitenkinimą, reikalavo stabdyti darbus, kol bus priimtas teismo sprendimas. 

Administracinę bylą nagrinėjęs teismas pripažino visuomenės teisę reikalauti informacijos apie kertamų medžių būklę, prašyti atlikti jų ekspertizę. Į šiuos reikalavimus nebuvo reaguota, todėl nuspręsta, kad E.Žemaitė veikė Želdynų įstatyme numatytose ribose – neleido sunaikinti liepų.

Buvo įvertintas ir moters nepaklusimas teisėtiems policijos pareigūnų atsirišti nuo medžio. Nutarta, kad tokiu elgesiu R.Žemaitė nieko pavojingo nedarė, nes jos veiksmai buvo nukreipti į medžių gynimą ir išsaugojimą.

Šiaulių rajone gyvenanti humanitarė medžius ginti bandė šių metų rugsėjo 26-osios rytą. Po mėnesio R.Žemaitei Šiaulių apylinkės teisme buvo skirta 90 eurų bauda, bet moteris apskundė jai nepalankų sprendimą.

Tai – dar ne pabaiga, nes Šiaulių apylinkės teisme nagrinėjama dar viena administracinė byla. Tą patį rudenį R.Žemaitė aptvertoje statybvietėje buvo prisirakinusi prie dar vieno medžio. Tąkart ji buvo patraukta jėga. Sprendimas šioje byloje bus skelbiamas sausio 3-iąją.

Medžių gynėjais prisistatanti grupė buvo teismui apskundusi ir vykdomą bulvaro atnaujinimo projektą, reikalavo stabdyti pradėtus darbus. 

Teismas skundą atmetė – nurodė, kad tai gali sužlugdyti visą projektą ir padaryti didžiulę žalą. Pažymėta, kad darbų stabdymas galėtų sukelti nepataisomų pasekmių, nes projektas iš dalies finansuojamas ES lėšomis ir turi būti užbaigtas laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?