Akivaizdu tik viena: karas dėl ministro nesibaigs be politinių aukų

Artėjant valdančiosios koalicijos posėdžiui, kuriame šią savaitę turėtų būti sprendžiamas susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus likimas, įtampa neslūgsta – teigiama, jog premjeras Saulius Skvernelis blaškosi, nes dar neapsisprendė, kaip pasielgti.

Dar pernai politikos viršūnėse kilusi sumaištis dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) į Susisiekimo ministerijos vadovus deleguoto J.Narkevičiaus nemažėja ir šiemet.<br>Lrytas.lt montažas
Dar pernai politikos viršūnėse kilusi sumaištis dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) į Susisiekimo ministerijos vadovus deleguoto J.Narkevičiaus nemažėja ir šiemet.<br>Lrytas.lt montažas
Susisiekimo ministras J.Narkevičius tapo nesantaikos tarp valdančiųjų ir Prezidentūros priežastimi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Susisiekimo ministras J.Narkevičius tapo nesantaikos tarp valdančiųjų ir Prezidentūros priežastimi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teigiama, kad premjeras S.Skvernelis nenori vaidytis su prezidentu G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teigiama, kad premjeras S.Skvernelis nenori vaidytis su prezidentu G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Už ministrą J.Narkevičių (kairėje) mūru stoja LLRA-KŠS vadovas V.Tomaševskis.
Už ministrą J.Narkevičių (kairėje) mūru stoja LLRA-KŠS vadovas V.Tomaševskis.
S.Malinausko nuomone, sprendžiant dėl ministro likimo reikėtų atsižvelgti ir į visuomenės nuomonę.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Malinausko nuomone, sprendžiant dėl ministro likimo reikėtų atsižvelgti ir į visuomenės nuomonę.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Kamblevičius linkęs nusileisti ir paaukoti J.Narkevičių.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Kamblevičius linkęs nusileisti ir paaukoti J.Narkevičių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 13, 2020, 5:39 AM, atnaujinta Jan 13, 2020, 12:58 PM

Dar pernai politikos viršūnėse kilusi sumaištis dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) į Susisiekimo ministerijos vadovus deleguoto J.Narkevičiaus nemažėja ir šiemet.

Pezidentui Gitanui Nausėdai raginant kuo skubiau atleisti J.Narkevičių iš posto, valdantieji vis atidėliojo sprendimą ir tikėjosi, kad juodi debesys nuo ministro galbūt nuslinks savaime.

Tačiau šalies vadovas atsitraukti, regis, nenusiteikęs.

G.Nausėda praėjusią savaitę dar šliukštelėjo žibalo į ugnį – J.Narkevičių apkaltino ministerijai pavaldžiose įstaigose įdarbinus bent 20 LLRA-KŠS atstovų ar su jais susijusių asmenų.

Tiesa, prezidentas tokios informacijos nesukonkretino, o J.Narkevičius atkirto, kad G.Nausėda gali būti klaidinamas: „Susidaro įspūdis, kad ekscelencija prezidentas yra klaidinamas. Kyla tik klausimas, kas tą daro ir kodėl?“

Iš praėjusią savaitę nuskambėjusių susisiekimo ministro kalbų taip pat tapo aišku, kad LLRA-KŠS bei Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio remiamas J.Narkevičius pats iš posto nesitrauks ir lauks valdančiosios koalicijos sprendimo.

Priminė ir R.Masiulio veiklą

Koks gali būti valdančiųjų atsakas ministro galvos primygtinai reikalaujančiam G.Nausėdai? Ar jie atsitrauks, ar vis dėlto susikibs su prezidentu?

R.Karbauskio pozicija dėl J.Narkevičiaus aiški jau gana seniai. Valstiečių vedlys iš karto užstojo užsipultą ministrą ir vis kartoja, kad nemato priežasčių, kodėl reikėtų jį atleisti.

R.Karbauskiui nepasirodė rimti ir naujausi G.Nausėdos paleisti šūviai dėl Susisiekimo ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose esą įdarbinamų žmonių, susijusių su LLRA-KŠS.

Valstiečių lyderis net nesivėlė į svarstymus, ar pasikeistų jo požiūris, jei paaiškėtų, kad tai buvo daroma apeinant įstatymus: „Ministras privalo turėti žmonių, su kuriais galėtų dirbti.“

R.Karbauskio tvirtinimu, anksčiau Susisiekimo ministerijai vadovavęs Rokas Masiulis savų žmonių buvo įdarbinęs dar daugiau, negana to, paliko tokią netvarką, kad norint viską sutvarkyti dabartiniam ministrui gali tekti ir dar labiau didinti komandą.

Valstiečių vadovas taip pat nepraleido progos pasiguosti, kad valstybės valdymo aparate esą knibžda su dabartine opozicija susijusių žmonių, kurie sabotuoja valdančiųjų politikų sprendimus.

Abejones pakeitė įtarimai

Tačiau sunku pasakyti, ar tokią R.Karbauskio poziciją remia visi jo vadovaujamos Seimo frakcijos nariai.

Dar iki praėjusio ketvirtadienio šioje frakcijoje buvo abejojančių, ar verta J.Narkevičiumi nepasitikinčiam prezidentui kibti į atlapus.

Panašią nuomonę „Lietuvos rytui“ pareiškusi Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė svarstė, jog reikėtų įsiklausyti į G.Nausėdos žodžius ir mėginti išvengti atviro konflikto.

Bet R.Karbauskiui pastaruoju metu neretai prieštaraujanti politikė praėjusį ketvirtadienį jau kalbėjo kiek kitaip.

„Po to, kai J.Narkevičius paneigė galimai melagingą prezidento informaciją apie įdarbinimus, situacija keičiasi ir būtų gerai viską įvertinti iš naujo.

Jei tie pateikti skaičiai, kaip sako ministras, nėra teisingi, tada kyla klausimų, kas ir kodėl taip nuosekliai stengiasi prezidentą suklaidinti“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Baškienė.

Premjeras – tarp dviejų ugnių

O kaip prezidento pažertą informaciją apie susisiekimo ministrą įvertins jo tiesioginis vadovas S.Skvernelis?

Ar tai palengvins premjero apsisprendimą, ar priešingai – dar labiau apsunkins?

Šaltiniai parlamente „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad S.Skvernelis, skirtingai nei absoliuti dauguma kitų valdančiosios koalicijos atstovų, esą nėra nusiteikęs veltis į grumtynes su G.Nausėda.

Anot šaltinių, taip elgtis premjerui pataria ir jo aplinka: „Sprendimas palikti J.Narkevičių reikštų didžiulį prezidento pralaimėjimą, o S.Skvernelis, aišku, nėra suinteresuotas su juo pyktis ir išbarstyti krentančius reitingus.“

Teigiama, jog iki praėjusio ketvirtadienio Vyriausybės vadovas dar neturėjo aiškaus sprendimo dėl J.Narkevičiaus, premjeras esą blaškosi, nes nori išvengti konflikto ir su Seimu.

„Labai panašu, kad premjeras norėtų, jog ministras pats parašytų atsistatydinimo pareiškimą.

Tokiu atveju S.Skverneliui nereikėtų rinktis tarp prezidento ir R.Karbauskio bei valdančiųjų Seime. Pastarųjų ignoravimas išprovokuotų rimtą krizę.

O prezidentui irgi būtų labai nenaudinga dabar veltis į konfliktą su Seimu, taip pat su partijomis, kurios valdžioje gali išlikti ir po naujų rinkimų“, – kalbėjo „Lietuvos ryto“ pašnekovai.

Teigiama, jog būsimą premjero sprendimą gali lemti ir jo paties apsisprendimas dėl savo ateities – vienoks jis esą gali būti, jeigu S.Skvernelis planuoja pasitraukti iš politikos, ir kitoks – jei lieka ir į Seimo rinkimus vėl eina su valstiečiais.

Nepaisyti kritikos negalima

Kaip valdantiesiems antradienį siūlys elgtis S.Skvernelis ir koks gali būti koalicijos sprendimas, „Lietuvos rytui“ tvirtino kol kas nežinąs ir premjero patarėjas kovos su korupcija, ryšių su Seimu ir strateginės komunikacijos klausimais Skirmantas Malinauskas.

Pasak S.Malinausko, būsimą sprendimą nulems daug aspektų: „Bus vertinama, ar išsakyti priekaištai susisiekimo ministrui pagrįsti, ar jie atitinka tikrovę. Jei iš tikrųjų jie yra pagrįsti, būtina atsižvelgti į prezidento nuomonę.

Bet, žinoma, yra ir kitų svarbių aplinkybių. Tai – koalicijos partnerių pozicija. Todėl valdančiosios koalicijos posėdis bus tikrai sudėtingas.“

Pats premjero patarėjas mano, jog sprendžiant J.Narkevičiaus likimą būtina atsižvelgti ir į visuomenės požiūrį.

„Mes girdime vis naujų ir naujų kaltinimų, ir to ignoruoti negali, net jeigu nebūtinai viskas, kas sakoma ministro atžvilgiu, yra teisinga.

Be to, iš ankstesnės patirties puikiai žinome, kad niekada nei ministrui, nei valdančiajai koalicijai geruoju nesibaigdavo tos istorijos, kai prezidentas išreikšdavo nepasitikėjimą kokiu nors ministru.

Kartais geriausia panaikinti įtampą, pakeičiant kritikuojamą asmenį. Tai galėtų būti vienas galimų scenarijų.

Bet puikiai suprantu, kad tai nėra vien S.Skvernelio sprendimas, jis priklausys ir nuo valdančiosios daugumos, o ten pozicijos gali būti labai skirtingos.

Vis dėlto manau, kad ministrui dirbti bus labai sudėtinga“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo S.Malinauskas.

Rinksis mažesnę blogybę?

Kokia tikimybė, kad J.Narkevičius pats atiduotų ministro portfelį?

S.Malinausko nuomone, tokia tikimybė yra labai nedidelė, nes laiko iki koalicijos tarybos posėdžio liko per mažai.

„Bet tikiuosi, kad nebus pasirinkta vien akla ministro gynyba, o bus įvertintos ir galimos tokio sprendimo pasekmės: kaip jis galėtų dirbti toliau neturėdamas prezidento palaikymo, dar svarbiau – kaip tektų dirbti Vyriausybei ir Seimui esant nuolatinėje priešpriešoje su Prezidentūra“, – svarstė premjero patarėjas.

Paklaustas, ar premjeras gali trauktis iš pareigų, jei valdantieji nesutiktų pakeisti ministro, S.Malinauskas teatsakė, jog tokia tikimybė yra ir teorinė, ir praktinė.

„Dabar viską svarstome hipotetiškai, nes nežinome sprendimo, bet jį priimdamas premjeras, manau, atsižvelgs ir į teisines, ir į moralines aplinkybes, taip pat objektyviai pasvers visus argumentus.

Manau, jeigu S.Skvernelis tikrai matys, kad ministrui yra pagrįstų priekaištų, noras išsaugoti valdančiąją daugumą neturėtų nusverti.

Bet jei premjeras matytų, kad priekaištai nėra pagrįsti arba daugeliu atvejų tai yra smulkmenos, jis gali nerizikuoti valdančiąja dauguma ir ministrą paliks.

Iki antradienio visa vieša informacija, ypač ta, kurią praėjusį ketvirtadienį pateikė prezidentas, bus įvertinta. Būtent tada daug kas ir paaiškės“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Nuomonės – atsargios

Bent iki praėjusio ketvirtadienio Vyriausybės vadovas aiškino, kad J.Narkevičių kompromituojančios informacijos nėra.

Priešingai, S.Skvernelis teigė, jog ministras tapo nepatikrintos informacijos atakų auka, todėl jį atleisti tik dėl kilusio ažiotažo esą nebūtų teisinga.

Kiti valdančiosios koalicijos partneriai irgi abejojo, ar reikėtų paklusti prezidento reikalavimams atstatydinti J.Narkevičių.

„Aš tokios būtinybės nematau. Bet kaip viskas baigsis, sunku prognozuoti – gali būti visokių manevrų“, – aptakiai kalbėjo Seimo vicepirmininkė „socialdarbietė“ Irena Šiaulienė.

Bet frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius vis dėlto „dėl šventos ramybės“ būtų linkęs nusileisti G.Nausėdai: „Per prievartą geras nebūsi. J.Narkevičius, matydamas jam nepalankiai susiklosčiusią situaciją, turėtų pats pasitraukti.“

Pavadino išlikimo koalicija

Tuo metu opozicinių partijų atstovai yra įsitikinę, kad valdančioji koalicija neaukos ministro. Tiesa, jie neatmeta ir varianto, jog premjeras gali susikibti ne su prezidentu, bet su R.Karbauskiu.

Socialdemokratų partijos lyderio Gintauto Palucko nuomone, iš viešo apsižodžiavimo akivaizdu, kad valdantieji nelinkę nusileisti G.Nausėdai.

„Atrodo, kad prezidentas liks su savo nuomone, o išlikimo koalicija visu kūnu dengs ištikimą ministrą.

Panašu, kad valdantieji nusprendė laikytis išvien, atremti visus smūgius ir drauge bandyti prasmukti į būsimą Seimą.

Šiuo metu sprendžiama porinkiminė dėlionė – lipdoma būsima koalicija po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

Valstiečių likimas dabar priklauso nuo įvairių mikrodarinių, kurie pateks į Seimą ir LLRA-KŠS viena tokių. Ji gali būti labai svarbus žaidėjas, todėl valstiečiai jos negali dabar atstumti“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo G.Paluckas.

Politinio žaidimo variantai

Buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui Seimo nariui Eugenijui Gentvilui irgi atrodo, kad valdantieji bandys išsaugoti susisiekimo ministrą ir tęs konfrontaciją su šalies vadovu: „Matyti, kad norima G.Nausėdą pastatyti į nevykėlio vietą.“

Bet liberalas svarstė, jog sprendimas dėl J.Narkevičiaus nemažai priklausys ir nuo to, kaip S.Skvernelis įsivaizduoja savo ateitį.

„Dabartinė situacija atveria daugiau politinio žaidimo galimybių premjerui, kuris pastaruoju metu sprendžia, ar likti su valstiečiais, ar trauktis iš politikos. Tai gera proga išeiti aukštai iškelta galva, ir netrukus bus matyti, ar premjeras ja pasinaudos.

S.Skvernelis galėtų sakyti, kad norėjo patraukti ministrą, bet valdantieji nusprendė kitaip. Tokiu atveju premjeras galėtų švarus pasitraukti iš posto, jeigu jis vis dėlto yra nusprendęs išeiti iš politikos.

Šis variantas S.Skverneliui būtų naudingas ir tuo atveju, jei būsimuose Seimo rinkimuose jis nuspręstų dalyvauti ne su valstiečiais, o su kita partija ar savarankiškai. Tai būtų palanki galimybė sprukti nuo R.Karbauskio ir galutinai nesusitepti.

Bet gal premjeras nusprendė ir toliau murdytis su dabartiniais valdančiaisiais? Jei S.Skvernelis pasirinks J.Narkevičių, bus aiškus ženklas, kad jis lieka su valstiečiais“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.