Gyvena mieste, bet jaučiasi, lyg tankų išvažinėtame lauke

Pikti ir nusivylę. Taip jaučiasi kauniečiai, nuolat gyvenantys miesto teritorijoje esančioje sodininkų bendrijoje. Užsitęsus vandens ir nuotekų tinklų tiesimo darbams gyventojai tebeskęsta purve, o „Kauno vandenys“ dėl to nusiplovė rankas.

Sodininkų bendrijos „Amaliai“ pirmininkas A.Motiejūnas piktinosi, kad gyventojai jau beveik pusantrų metų priversti bristi statybininkų išmaltais keliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sodininkų bendrijos „Amaliai“ pirmininkas A.Motiejūnas piktinosi, kad gyventojai jau beveik pusantrų metų priversti bristi statybininkų išmaltais keliais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gatvėse apšvietimo nėra, eiti sudėtinga ir suaugusiesiems, ir vaikams. Automobiliai taip pat ne kartą buvo įklimpę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gatvėse apšvietimo nėra, eiti sudėtinga ir suaugusiesiems, ir vaikams. Automobiliai taip pat ne kartą buvo įklimpę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-18 15:54

„Jei taip, kaip dirbama čia, darbai vyktų Kauno centre, turbūt kiltų didelis triukšmas“, – pykčio neslėpė Petrašiūnų seniūnijoje esančios sodininkų bendrijos „Amaliai“ gyventojas Remigijus Kazlauskas.

Jis, kaip ir keli šimtai kitų kauniečių, čia gyvena nuolat, yra pasistatę nuosavus namus. Kai kurie gyventojai už savo pinigus buvo išsiasfaltavę ir gatves.

2018 metais sodininkų bendrijoje bendrovė „Kauno vandenys“ pasišovė nutiesti geriamojo vandens ir nuotekų šalinimo tinklus. Darbus atlikti pasamdė klaipėdiečių įmonę „Gensera“.

Gyventojai džiaugėsi, kad galės gyventi patogiau. Bet džiaugsmas virto nusivylimu ir net pykčiu. Darbai turėjo būti baigti dar praėjusių metų balandį, vėliau terminas pratęstas iki spalio, bet statybos nebaigtos iki šiol. Gyventojams nusibodo braidyti po išmaltas ir purvinas gatves.

„Kauno vandenų“ atstovai savo kaltės neįžvelgė. Darbus vykdančio rangovo bendrovės „Gensera“ atstovai buvo sąžiningesni ir pripažino, kad ne viską pavyko padaryti, kaip buvo numatyta.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pažeidimų rado ir bus tikrinama statybas vykdžiusių specialistų kvalifikacija.

Žinia daugelį pradžiugino

Sodininkų bendrijos „Amaliai“ pirmininkas Albertas Motiejūnas pasakojo, kad bendrijoje yra 650 sklypų. Pusėje jų žmonės yra pasistatę arba atnaujinę namus, kuriuose gyvena ištisus metus.

Apie 300 šeimų naudojasi vietiniu vandentiekiu, daugelis yra įsirengę ir vietines nuotekų sistemas. Taip pat už savo pinigus asfalto drožlėmis išgrindė gatves.

„2017 metais sužinojome, kad dalyje bendrijos teritorijos planuojama įrengti geriamojo vandens ir nuotekų šalinimo tinklus. Projekte numatyta, kad tinklai turi būti pakloti palei 8 pagrindines gatves. Taip pat sužinojome, kad darbai prasidės 2018 rugpjūtį ir turi būti baigti iki 2019 metų balandžio“, – pasakojo A.Motiejūnas.

Pasak vyro, daugelis džiaugėsi, kad pagaliau bus nutiesti vandens tinklai, ir svajojo, kaip kuo greičiau prie jų prijungs savo namus.

Atrodo lyg karo laukas

Sodininkų bendrijos pirmininkas pasakojo, kad darbai, kaip ir buvo numatyta, prasidėjo 2018 metų rugpjūtį. Tačiau teritorija, kurioje jie vyksta, ir dabar atrodo tarsi subombarduotas ir tankų išvažinėtas karo laukas.

Visi keliai, po kuriais jau pakloti tinklai, išmalti sunkiosios technikos, plyti dumblas, duobėse tyvuliuoja vanduo.

Žmonės eidami ar važiuodami tokiomis gatvėmis klimpsta purve.

„Vasarą tvyrojo dulkių kamuoliai. Rudenį ir dabar – dumblynas. Žmonės labai nepatenkinti ir pavargę. Darbai turėjo baigtis pernai balandį, paskui terminas pratęstas iki spalio mėnesio. Bet jie nebaigti iki šiol“, – piktinosi A.Motiejūnas.

Kitas soduose nuolat gyvenantis kaunietis R.Kazlauskas sakė, kad blogesnę situaciją įsivaizduoti sunku.

„Gyventi tarsi apkasuose beveik pusantrų metų labai sudėtinga. Ypač prasta situacija dabar, kai vakarais tamsu. Gatvėse apšvietimo nėra, vaikščioti sudėtinga ir suaugusiesiems, ką jau kalbėti apie vaikus. Automobiliai taip pat ne kartą buvo įklimpę“, – kalbėjo vyras.

Teko samdytis elektriką

A.Motiejūnas tvirtino išmanantis apie statybas, nes pats yra statybininkas, dirbo statant hidroelektrines.

„Darbai mūsų bendrijos teritorijoje buvo organizuojami chaotiškai. Gatvės buvo perkasamos po kelis kartus tose pačiose vietose. Pirmiausia nutiesiami vamzdžiai ir užkasami nesilaikant technologijų – tuo pačiu gruntu. Žemės perteklius paskleidžiamas ant kelio, gruntas tinkamai nesutankinamas, nepašalinami dideli akmenys“, – apie darbų eigą pasakojo A.Motiejūnas.

Taip pat, pasak vyro, darbai buvo vykdomi tuo pačiu metu keliose gatvėse, nepaliekant gyventojams ir specialiosioms tarnyboms privažiavimo prie sklypų. Tinkamai neatkuriami ir kelių ribose nutiesti inžineriniai tinklai – buvo nutraukti elektros kabeliai, sugadintos drenažo sistemos ir gyventojai viską bandė remontuoti patys.

„Mano namo elektros kabelis taip pat buvo nutrauktas. Bandžiau apie tai kalbėti su statybininkais, jie tik pasakė, kad perduos savo valdžiai, kad su manimi susisiektų, bet jokio dėmesio nesulaukiau. Pats ieškojau elektriko, kuris po paros elektrą sutvarkė“, – teigė R.Kazlauskas.

Skundų nenorėjo girdėti

A.Motiejūnas labiausiai stebėjosi tuo, kad darbai buvo pradėti ir tebevykdomi visoje numatytoje teritorijoje.

„Esu įsitikinęs, kad reikėjo daryti kitaip. Iš pradžių derėjo nutiesti vieną liniją ir prie jos įrengti sklendę. Patikrinus, ar linija veikia, buvo galima sutvarkyti tą gatvę ir tada dirbti kitoje“, – pasiūlymus žėrė statybininkas.

Bet taip nebuvo padaryta, išmaltos iš karto visos gatvės, todėl, pasak sodininkų bendrijos narių, ties kiekvienu vandentiekio įvadu susiformavo duobės, kai kurios jų – neišvažiuojamos. Ties Mairūnų, Gelsvių ir Žaginių takais porą mėnesių žiojėjo didžiulė duobė, kuri neleido važiuoti pagrindiniu – Mairūnų – taku.

„Chaosas tvyrojo ir pačioje „Genseroje“. Per visą darbų laiką pasikeitė bene 6 statybos vadovai. Matyt, kai nebuvo kam vadovauti, statybininkai nedirbo taip, kaip dera“, – svarstė bendrijos pirmininkas.

A.Motiejūnas tikino, kad ir jis, ir kaimynai ne kartą bandė bendrauti su bendrove „Kauno vandenys“, kad jos atstovai kontroliuotų rangovus, bet į gyventojų skundus ir raštus nebuvo reaguojama.

Tik praėjusią savaitę prie sodininkų bendrijos pagaliau buvo atvežta žvyro.

Juo pradėtos taisyti išmaltos gatvės, bet, pasak A.Motiejūno, darbai ir toliau vyksta labai lėtai.

Bendrovė kaltina tik kitus

Bendrovės „Kauno vandenys“ Techninio projektų skyriaus vadovas Darius Gražys aiškino, kad darbus sodininkų bendrijoje „Amaliai“ vykdo rangovas įmonė „Gensera“.

„Jai gavus statybų leidimą – bendrijoje tiesti naujus inžinerinius tinklus, kita inžinerinių tinklų tiesimo įmonė nederino savo darbų vykdymo eiliškumo, todėl minėtoje bendrijoje pirmiausia buvo pakloti dujotiekio tinklai“, – tikino D.Gražys.

Dėl minėtų veiksmų, pasak D.Gražio, bendrovės „Kauno vandenys“ rangovui teko koreguoti techninio projekto sprendinius.

„Taip pat vykdant vandentiekio ir nuotekų tinklų projektą vienoje gatvių sankirtoje buvo atkasta gelžbetoninė plokštė. Jos demontavimas neišsprendus aplinkkelio klausimo būtų visiškai paralyžiavęs transporto eismą visuose „Amaliuose“, – problemą, kodėl darbai trunka pusantrų metų, įvardijo „Kauno vandenų“ atstovas.

Susidūrė su neplanuotais sunkumais

Gintaras Miliauskas

Įmonės „Gensera“ projektų vadovas

„Parengti projektą ir jį įgyvendinti yra du skirtingi dalykai. Pradėjus darbus „Amalių“ sodininkų bendrijoje paaiškėjo, kad ten gruntas yra labai birus, darbus reikėjo atlikti dideliame gylyje, nes įprastos paprastesnės technologijos požeminiams tinklams tiesti netiko.

Taip pat gatvės sodų teritorijoje yra siauros, gyventojai jomis nori važinėti, turėjome taikytis prie jų.

Dėl to ir kitų įvairių nenumatytų kliūčių darbai tikrai užsitęsė ilgiau, nei planuota.

Keitėsi ir darbų vadovai. Vieni išėjo dirbti kitur, kiti netenkino mūsų. Dabar situacija tapo stabilesnė. Darbus privalome baigti šį mėnesį.

Iš Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos esame gavę nurodymus, ką taisyti, ir tai jau įvykdėme.“

Tarnybos surado įvairių pažeidimų

Gintarė Slušnienė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Vidurio Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamento direktoriaus patarėja

„Sodininkų bendrijos „Amaliai“ teritorijoje atlikus patikrinimą nustatyta, kad inspekcijai nepateikta informacija apie pasikeitusį statybos vadovą.

Patikrinus statybos vykdymo dokumentus: statybų žurnalus, požeminių tinklų kontrolines geodezines nuotraukas, kadastrinių matavimų bylas, – nustatyta, kad statybos darbų žurnalas pildomas netinkamai ir nesavalaikiškai, neatsižvelgiama į kontroliuojančių asmenų pastabas, ne iki galo suregistruoti paslėpti darbai – trūksta statinio statybos techninio prižiūrėtojo parašų.

Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrai 2019 metų spalio 5 dienos parengtoje ataskaitoje nurodyta, kad paskutinis įrašas statybos darbų žurnale įrašytas 2019 rugpjūčio 5 dieną.

Taip pat ataskaitoje nurodyta, kad vykdant darbus Aktinidijų take tranšėjos buvo užpiltos tuo pačių iškastiniu gruntu, vėliau, atsižvelgiant į gyventojų pastabas, darbai buvo padaryti tinkamai.

Gelsvių take tranšėjos užpiltos netinkamu smėlingu gruntu.

Statybos darbų vadovui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už Statybos darbų atlikimą pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Taip pat informacija bus perduota Statybos produktų sertifikavimo centrui, kad jis įvertintų specialistų kvalifikaciją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.