Klasėje vienam vaikui tenka mažiau nei kvadratinis metras

Kiek vienam vaikui reikia vietos klasėje, įrengtoje po laiptais? Ogi mažiau nei vieno kvadratinio metro. Tokios nuomonės laikomasi Buivydiškių pradinėje mokykloje. O į tėvų nuomonę – nusispjauti.

Tokioje nedidelėje patalpoje priversti sutilpti Buivydiškių priešmokyklinukai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tokioje nedidelėje patalpoje priversti sutilpti Buivydiškių priešmokyklinukai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ministerija atsisako savo žinion perimti Buivydiškių pradinę mokyklą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 3:55 PM, atnaujinta Jan 21, 2020, 10:55 AM

Į Buivydiškių pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupės 19 kvadratinių metrų klasę antradienį buvo atvestas dar vienas vaikas. Dabar jų ten jau aštuoniolika.

Jeigu suskaičiuosime dar ir mokytoją, atimsime maždaug 2 kvadratinius metrus pakylos, kuri vaikams yra nesaugi, išeina, kad jiems klasėje nelieka nė vieno kvadratinio metro.

Nors moksleivių tėvai dėl apgailėtinų sąlygų vaikams piktinasi nuo mokslo metų pradžios, niekas nesikeičia. Patalpų buvusiame Vilniaus kolegijos pastate, kuriame įsikūrusi Buivydiškių pradinė mokykla, yra, jos suremontuotos, tačiau priešmokyklinio ugdymo grupė ten neperkeliama.

Vadovauja dvi direktorės

Kodėl taip yra? Buivydiškių pradinė mokykla priklauso Vilniaus rajono savivaldybei. O suremontuotos patalpos – tame pačiame pastate įsikūrusios Buivydiškių pagrindinės mokyklos, kurios steigėja yra ne savivaldybė, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Negana to. Nors dvi ugdymo įstaigos įsikūrusios po vienu stogu, pradinei ir pagrindinei mokykloms vadovauja skirtingos direktorės ir jų pavaduotojos. Štai taip leidžiami švietimui skirti pinigai, kurių stoka vis skundžiamasi.

Vis dėlto nuo Naujųjų metų Buivydiškių pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupė buvo perkelta į pagrindinę mokyklą. Tačiau į dar prastesnes patalpas nei bendrabutyje.

Tėvai netruko pastebėti, kad priešmokyklinio ugdymo grupės patalpos neatitinka elementarių higienos normų – vaikai priversti čia pat piešti ir valgyti, jie laksto tarp siaurų tarpų tarp stalų ir kėdžių, patalpoje pastatytos ir drabužių spintelės, kurių viena skirta net penkiems vaikams.

Vaikams draudžiama per pertraukas išeiti į koridorių, jie turi sėdėti klasėje, o svarbiausia – dirbantiems tėvams mažylius privalu iš mokyklos pasiimti ne vėliau nei prieš vidurdienį.

Apgauti – jau nuo rudens

Netekęs kantrybės Buivydiškių priešmokyklinio vaikų ugdymo grupės tėvų komitetas praėjusią savaitę kreipėsi pagalbos į prezidentą Gitaną Nausėdą.

Tėvai prisiminė, kaip praėjusiais metais priešmokyklinio amžiaus vaikai buvo pakviesti Rugsėjo 1-osios šventę švęsti naujose Buivydiškių pradinės mokyklos patalpose. Apie tai skelbė ir mokyklos svetainėje besipuikuojantis skelbimas.

Tačiau tiek tos šventės ir tebuvo – pasipuošę vaikai išstovėjo oficialiąją renginio dalį ir visi vorele buvo nuvesti į senas klases bendrabučio patalpose, kur mokykla veikė 12 metų.

Pirmame mokyklos susirinkime tėvai iškėlė klausimą, kada vaikų priešmokyklinis ugdymas bus organizuotas pagal 10,5 valandos modelį, kaip ir buvo žadėta renkant prašymus vaikus priimti į mokyklą. Taip pat jie teiravosi, kur dingo žadėtos patalpos.

Nepavykus rasti kalbos su mokyklos vadovybe tėvai nusprendė pagalbos ieškoti švietimo sistemos priežiūrą užtikrinti privalančioje ŠMSM. Praėjusių metų rugsėjį Buivydiškių priešmokyklinio amžiaus vaikų tėvų atstovus priėmė ministerijos kancleris Tomas Daukantas.

Nesulaukę žadėtos ŠMSM pagalbos tėvai dar kartą raštu kreipėsi į Buivydiškių pradinės mokyklos direktorę Nijolę Rasiulienę prašydami sudaryti galimybes ir sąlygas vaikus ugdyti pagal 10,5 valandos per dieną modelį. Tačiau atsakymo tėvai negavo iki šiol.

Į prašymus neatsižvelgė

Prezidentui G.Nausėdai tėvai pasakojo, kaip vėliau ŠMSM kancleris nuo jų net ėmė slapstytis. Visi bandymai susitikti su aukštu valdininku buvo bevaisiai.

Ieškodami išeities tėvai kreipėsi į ŠMSM priklausančios Buivydiškių pagrindinės mokyklos administraciją prašydami jų atžalas priimti į priešmokyklinio ugdymo klasę, kurioje ugdymas vyktų 10,5 valandos per dieną.

ŠMSM valdininkas, dalyvavęs priimant prašymus, čia pat pasidarė minėtų raštų kopijas ir išsivežė į ministeriją.

„Iki sausio 3-iosios viskas vyko kaip numatyta, tačiau vėliau paaiškėjo, kad priešmokyklinio ugdymo grupės ministerija neperima, nors vaikams net patalpos buvo paruoštos, suremontuotos. Ko išsigando valdininkai?“ – klausė vienas tėvų Darius Trimonis.

Negavę per nustatytą terminą atsakymo tėvai sausio 3-iąją atvyko į Buivydiškių pradinę mokyklą ketindami savo vaikų daiktus perkelti į naujas patalpas pagrindinėje mokykloje. Tačiau darbo metu pradinės mokyklos patalpas rado užrakintas.

O kitą dieną tėvai atsitiktinai sužinojo, kad pagrindinėje mokykloje nebus formuojama priešmokyklinio ugdymo klasė. Ministerijos klerkai tokį sprendimą sugebėjo priimti vėlų penktadienį, jau po darbo valandų.

Iš karto rašo paneigimus

Apie padėtį Buivydiškėse yra kalbėję Seimo nariai, taip pat Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys konservatorius Gediminas Kazėnas. Opozicijos lyderis pastebėjo, kad užsiminus apie problemas savivaldybė nedelsdama reaguoja: skelbia paneigimus savo interneto svetainėje.

Išnagrinėjęs savivaldybės paneigimus G.Kazėnas apibendrino, kad jie yra vienodi ir šabloniški.

Savivaldybės nuomone, planingai, vietos bendruomenės poreikius tenkinančiai priešmokyklinio ugdymo infrastruktūros ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo plėtrai trukdo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nenoras bendradarbiauti su savivaldybe.

„Chaotiškas, nesuderintas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių ugdymo įstaigų steigimas Vilniaus rajono teritorijoje trukdo savivaldybei didinti švietimo paslaugų prieinamumą ugdytis tiek valstybine, tiek tautinės mažumos kalba“, – skelbia Vilniaus rajono valdžia.

Atsakinga tik savivaldybė

Paklaustas, kodėl ŠMSM atsisako perimti Buivydiškių pradinę mokyklą, priklausančią Vilniaus rajono savivaldybei, Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas pasakojo, kad iki šių mokslo metų abi mokyklos veikė nedidelėse patalpose.

Šiuo metu abi mokyklos persikėlusios į vienas erdvias patalpas, kurioms reikia remonto.

Anot A.Aldakausko, su Vilniaus rajono savivaldybe mokyklos perėmimo klausimai kol kas nebuvo aptariami. Kodėl – valdininkas nepaaiškino.

Į klausimą, kaip ŠMSM vertina tai, kad Buivydiškių pradinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupė mokosi reikalavimų visiškai neatitinkančiose patalpose, A.Aldakauskas atsakė, kad patalpų atitiktį higienos normai vertina Visuomenės sveikatos centras.

Kiekvienai mokyklai turėti higienos pasą yra privalu.

Iš atsakymo galima suprasti, kad ŠMSM departamento vadovas nemato bėdos, kad priešmokyklinio ugdymo grupės vaikams klasėje skiriama mažiau negu kvadratinis metras ploto.

Kodėl sausio 3 dieną ŠMSM priėmė sprendimą Buivydiškių pagrindinėje mokykloje neformuoti priešmokyklinio ugdymo grupės?

Anot A.Aldakausko, Buivydiškių pradinei mokyklai skirta pakankamai patalpų, kad galėtų veikti ir daugiau ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupių. Tiesiog jas reikia tinkamai paruošti, tai užtrunka, todėl savivaldybei buvo pasiūlyta laikinai naudotis sutvarkytomis laisvomis patalpomis Buivydiškių pagrindinėje mokykloje.

„Sprendimai, kiek ir kokių klasių ar grupių formuoti nuo rugsėjo 1 dienos, yra priimami iki kovo 31-osios. ŠMSM sausio 3 dieną tokių sprendimų nepriėmė, jie bus priimti vėliau atsižvelgus į tėvų išsakytą poreikį.

Formuoti priešmokyklinio ir pradinio ugdymo klases – Vilniaus rajono savivaldybės, kuri yra Buivydiškių pradinės mokyklos steigėja, prerogatyva ir tiesioginė pareiga, bet jei ši mokykla nesukurs pakankamai vietų ir negalės priimti visų norinčių, be abejo, ŠMSM steigs naujas grupes ir klases, kad visiems vaikams būtų užtikrintas ugdymas jų gyvenamojoje vietovėje“, – dėstė A.Aldakauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.