Lrytas.lt supažindina su garsiąja pažyma – G. Nausėdos ginklu prieš J. Narkevičių

Ministras tapo ministru dėl to, jog pats yra įtakingas partijos, kuriai teko ministerija, narys? Ne, greičiausiai dėl to, jog tos partijos nariais yra jo žmona bei žmonos pusbrolis.

Prezidento ginklas prieš ministrą – lyg vaikiškas piešinys.<br>lrytas.lt montažas
Prezidento ginklas prieš ministrą – lyg vaikiškas piešinys.<br>lrytas.lt montažas
Portalo lrytas.lt žiniomis, ji ir pateikta kaip piešinys, kuriame įvairiomis spalvomis ir nubraižytos įvairių asmenų sąsajos – matyt, tam, kad atrodytų įtikinamiau ir grėsmingiau.<br>lrytas.lt nufotografuota pažyma
Portalo lrytas.lt žiniomis, ji ir pateikta kaip piešinys, kuriame įvairiomis spalvomis ir nubraižytos įvairių asmenų sąsajos – matyt, tam, kad atrodytų įtikinamiau ir grėsmingiau.<br>lrytas.lt nufotografuota pažyma
Gitanas Nausėda,Jaroslavas Narkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda,Jaroslavas Narkevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 3:02 PM, atnaujinta Jan 29, 2020, 2:01 PM

Tokią prielaidą kelia garsioji pažyma, kurios pagalba susisiekimo ministrą, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narį Jaroslavą Narkevičių iš posto išversti tikėjosi prezidentas Gitanas Nausėda.

Apskritai, ji labiausiai primena mėgėjišką ir netgi vaikišką žaidimą įvairiomis virtualiomis paieškų sistemomis, į vieną krūvą suvedant tokius sutapimus, daugelis iš kurių atrodo ne tik neįtikinamai, bet netgi ir kurioziškai.

Portalo lrytas.lt žiniomis, ji ir pateikta kaip piešinys, kuriame įvairiomis spalvomis ir nubraižytos įvairių asmenų sąsajos – matyt, tam, kad atrodytų įtikinamiau ir grėsmingiau.

„Autorių į sceną!“, – taip, tikriausiai, ne vienam norėtųsi sušukti, detaliau susipažinus su tų paieškų ir tyrimų, kuriuos atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai, rezultatais.

Kas išsiaiškins viską iki galo?

Prezidentas ir jo patarėjai, jam šią pažymą parūpinę, skelbė, jog J.Narkevičius nuo savo darbo pradžios ministerijoje ir jai pavaldžiose įmonėse įdarbino „net“ dvi dešimtis su partijos nariais įvairiais giminystės ryšiais susijusių asmenų.

Nei Prezidentūra, nei jos šeimininkas iki šiol nesugeba paaiškinti, kokiu teisiniu pagrindu, iš ko ir kokios informacijos pareikalavo apie žmones, įsidarbinusius Susisiekimo ministerijos sistemoje po rugpjūčio 20 d., kuomet darbą pradėjo J.Narkevičius.

Pats premjeras Saulius Skvernelis, jo komanda ir kiti valdančiųjų lyderiai tvirtina, jog toji pažyma ir joje pateikiama informacija yra niekinė – esą tų asmenų, kurie, joje minimi, pareigos sistemoje yra pernelyg nereikšmingos, o ryšiai su LLRA-KŠS nariais – pernelyg tolimi, kad būtų galima daryti bent šiek tiek tvirtesnes prielaidas apie kokias nors specialias protekcijas arba net visą jų sistemą.

Be to, pažymoje esą nėra minima jokių duomenų apie tai, kad tie asmenys išties būtų įdarbinti specialiu ministro arba jo komandos rūpesčiu ar nurodymu, be to, kaip nors fiktyviai ar neleistinai.

Tačiau valdantieji kol kas nesiryžta išvystyti kontratakos taip, kaip galėtų – pavyzdžiui, ėmę oficialiai remti prie sienos Prezidentūrą ar net STT, o galbūt net pradėdami kokį nors parlamentinį tyrimą. Pastarąjį, pavyzdžiui, galėtų atlikti Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija, kuriai vadovauja valdančiųjų valstiečių atstovas Viktoras Rinkevičius.

Vienintelė valstietė Agnė Širinskienė yra kreipusis į Valstybinę asmens duomenų inspekciją, prašydama įvertinti, ar toji informacija apie neviešus asmenis tikrai buvo renkama nepažeidžiant jokių įstatymų.

Vis dėlto užkulisiuose svarstoma, jog visas procesas grynai formaliuoju požiūriu vyko tvarkingai.

G.Nausėdos patarėjai kreipėsi į STT pagal Korupcijos prevencijos įstatymą prašydami informacijos apie galimą protekcionizmą bei nepotizmą, STT, pasinaudodama jai prieinamomis „Sodros“, Gyventojų registro, politinių partijų narių ir kitokiomis informacinėmis sistemomis, tą informaciją mechaniškai surinko ir apdorojo.

Tiesa, pasak kai kurių politikų, įdomu, kaip konkrečiai Prezidentūra formulavo savo prašymą – ko, apie ką ir kiek prašė iš STT.

Be to, pasak kai kurių politikų, tokiose ir panašiose pažymose STT dažniausiai perspėja jų adresatus bei pateikia savo vertinimą, ar kokie nors giminystės ryšiai bei kiti sutapimai išties leidžia kelti tvirtas prielaidas apie protekcionizmą ar korupciją. Ar tai šiuo atveju buvo padaryta – nežinia. Greičiausiai – ne.

O tai ir vėl kelia klausimą – kodėl?

Nurodė net ministro žmoną

Portalas lrytas.lt, susipažinęs su šioje pažymoje pateikiama informacija, išties įsitikino, kad ji kelia daugiau klausimų nei atsakymų.

Pagrindinis čia minimų asmenų ratas, žinoma, ir yra žmonės, dirbantys ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose, kurie ir yra įvardijami, kaip dirbantys čia galimai todėl, kad yra „susiję“ su LLRA-KŠS nariais.

Jų – 16. Juokingiausia, kad keturi iš jų – politinės ministerijos vadovybės figūros, kurios čia ir atsidūrė todėl, kad ir pačios atstovauja partijai ir, žinoma, yra „susijusios“ su kitais žmonėmis, kurie taip pat yra partijos nariais.

Tai – pats ministras J.Narkevičius, viceministras Vladislavas Kondratovičius ir ministro patarėjai Jaroslavas Kaminskis bei Joana Sokolnik.

Nurodyta, kad J.Narkevičius turi sutuoktinę, bei jos pusbrolį, kurie yra LLRA-KŠS nariais.

Išties, ministro žmona yra ir buvusi partijos kandidatė rinkimuose. Tad, reikėtų suprasti, pats ministras yra „įdarbintas“ kaip nors neskaidriai ir neleistinai?

Taip pat nurodyta, kad J.Sokolnik yra vienos partijos narės pusseserės duktė, taigi, toji partijos narė yra patarėjos antrosios eilės teta.

O kas tas kitas tuzinas, kuris ir sukėlė tokią sumaištį bei kovą pačiose valdžiose viršūnėse?

Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentas, kuris nori tapti skrydžių vadovu, todėl turi atlikti privalomą praktiką ir atidirbti nustatytą valandų kiekį. Taigi, jis priimtas padirbėti piloto operatoriumi.

Oro uosto priežiūros technikos vairuotojas. „Lietuvos geležinkelių“ vieno iš skyrių analitikė – kas, galbūt, galėtų kelti didžiausius įtarimus dėl posto „aukščio“.

Lietuvos radijo ir televizijos centro technikas, klientų aptarnavimo centro vadybininkas, kontaktų centro operatorius.

Pagaliau, sąrašą vainikuoja 6 moterys, dirbančios Lietuvos pašte, iš kurių viena atleista dar rudenį. Kitos – dvi skirstytojos ir trys laiškininkės. Kone visos dirba Vilniaus rajone, viena – Varėnoje.

Ryšiai – lyg šakėmis ant vandens

Tuo tarpu LLRA-KŠS narių, kurie, kaip išsiaiškino STT, stovi už šio šešioliktuko – kur kas daugiau. Mat kone kiekvienas iš dirbančiųjų ministerijoje ar jos sistemoje „susijęs“ net ne su vienu, o su keliais partijos nariais.

Taigi, atmetus ministerijos politinės vadovybės sąsajas, pažymoje yra 22. Kokie tie giminystės ryšiai?

Viena darbuotoja turi partijos narę pusseserę bei partijos narį dėdę. Kita – partijos narį pusbrolį. Trečia yra partijos narės sutuoktinio pusseserės duktė. Ketvirtas – partijos nario sutuoktinės pusbrolis. Penkta – partijos narės dukterėčia.

Šeštosios vyro mama yra partijos narė. Septintoji turi vyrą, kurio teta yra LLRA-KŠS narė. Tuo tarpu aštuntasis – oro uosto vairuotojas – partijoje turi visą tuntą giminaičių – antrosios eilės pusseserę, senelį, dvi seseris, dėdę ir sutuoktinės pusseserę.

Devintojo senelė – taip pat partijoje. Dešimtasis partijoje turi antrosios eilės senelę – taigi, yra partijos narės sūnėno sūnus. Vienuoliktasis turi antrosios eilės tetą, LLRA-KŠS narę. Dvyliktasis KŠS-LLRA turi antrosios eilės pusseserę, tetą, antrosios eilės tetą ir antrosios eilės senelį.

O kas partijoje yra patys šie antrosios eilės seneliai ir močiutės bei kita kompanija? Sprendžiant iš viešai prieinamos informacijos apie juos, tai – toli gražu ne įtakingi ar, juolab, partijos elitui priklausantys partijos nariai.

Apie daugelį iš jų, kaip ir jų priklausymą LLRA-KŠS apskritai nepavyksta aptikti jokios informacijos.

Tuo tarpu tų, apie kuriuos tokia informacija yra, aukščiausios pareigos valstybės tarnyboje – sostinės miesto ar rajono savivaldybių administracijos darbuotojai, mokyklų ar darželių darbuotojai, ligoninės gydytojai.

Tie, kurie yra su partija dalyvavę rinkimuose, rinkimų sąrašuose taip pat užėmė toli gražu ne aukščiausias vietas arba tiesiog atstovavę partijai apygardos ar apylinkės rinkimų komisijoje.

Bene rimčiausiai rinkimuose dalyvavusi viena pažymoje minima partijos narė, kuri 2016 m. LLRA-KŠS sąraše daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo įrašyta pirmajame antrojo šimtuko dešimtuke.

Kita kito LLRA-KŠS atstovo pozicija – dešimtasis partijos europarlamento rinkimų sąrašo dešimtukas.

Kai kurių iš pažymoje įvardintųjų partijos narių sutuoktiniai ar kiti artimieji taip pat yra dalyvavę rinkimuose – taip pat 46 ar dar tolesnėje vietoje sąraše.

Ką gi, negalima visiškai atmesti prielaidos, kad bent kai kurios pažymoje nurodytos sąsajos gal ir galėjo turėti įtakos vieno ar kito asmens įsidarbinimui partijos ministro vadovaujamoje sistemoje.

Tačiau, kaip matyti, tokios prielaidos – visiškai efemeriškos ir teorinės, juolab, tikrai neparemtos tokiais pamatais, į kuriuos viešumoje demonstruoja besiremiantys prezidentas bei jo patarėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.