Po paskelbtų duomenų A. Širinskienę užklupo nemalonūs rūpesčiai

Valstietę Agnę Širinskienę užklupo nemalonūs rūpesčiai – jos vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas tapo išlaidavimo rekordininku.

Valstietę Agnę Širinskienę užklupo nemalonūs rūpesčiai – jos vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas tapo išlaidavimo rekordininku.<br>lrytas.lt montažas
Valstietę Agnę Širinskienę užklupo nemalonūs rūpesčiai – jos vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas tapo išlaidavimo rekordininku.<br>lrytas.lt montažas
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
LVŽS nariai Seime: Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Tomas Tomilinas, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
LVŽS nariai Seime: Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Tomas Tomilinas, Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 24, 2020, 3:11 PM, atnaujinta Jan 24, 2020, 11:15 PM

Šio komiteto nariai praėjusiais metais tarnybiniu transportu nuriedėjo beveik 12 tūkst. kilometrų. Nors komitetas ir neviršijo nustatytų limitų, vis dėl to kelionių kilometražas – įspūdingas.

Antras pagal keliones valdišku transportu yra Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, bet sausio – gruodžio mėnesiais šio parlamentinio komiteto nariai sugebėjo įveikti tik 4,1 tūkst. kilometrų.

Panašų atstumą per metus taip pat nuriedėjo Seimo Kaimo bei Sveikatos reikalų komitetai, tuo metu, pavyzdžiui, Audito komiteto nariai iš viso nesinaudojo jam skirtu transportu.

Kur važinėjo mokesčių mokėtojų sąskaita?

Kelionių vengė ir valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujamo Kultūros komiteto nariai. Nors nustatytas mėnesio limitas yra 1,4 tūkst. kilometrų, iš viso per metus šiam komitetui priklausantys parlamentarai valdišku transportu sukorė vos 900 kilometrų.

Kodėl A.Širinskienės vadovaujamas komitetas valdišku transportu naudojosi gerokai daugiau nei kiti? Kur šio komiteto nariai keliavo ir, ar politikai nepiktnaudžiauja važinėdami mokesčių mokėtojų sąskaita?

Tokių klausimų kilo ir pačiai A.Širinskienei. Politikė nė nebandė slėpti, kad informacija apie komiteto nuvažiuotus kilometrus ją pribloškė, tačiau ji iš pradžių negalėjo paaiškinti, kaip tai atsitiko. „Mano vyras susirūpins, kai pamatys, kur aš čia gastroliuoju“, – juokėsi politikė.

Surimtėjusi A.Širinskienė patikino, kad ji pati su tuo esą niekaip nesusijusi. „Aš tikrai valdiško transporto neužsakinėju. Esu važiavusi juo vos keletą kartų ir  tikrai ne toliau, nei Vyriausybė ar kokia nors ministerija“, – dievagojosi valstietė.

Anot A.Širinskienės, vienintelį kartą valdišku transportu už Vilniaus ribų ji esą pasinaudojo, kai pernai balandį Marijampolės rajone pateko į avariją.

Įspūdingi skaičiai nustebino ir A.Širinskienę

Tada politikė vairavo sutuoktiniui priklausantį automobilį „VW Passat“, kuris sankryžoje susidūrė su „Mercedes Benz“. „Tada netekau savo automobilio ir paprašiau, kad mane parvežtų tarnybinis automobilis. Visi kiti važiavimai buvo po Vilnių“, – sakė A.Širinskienė.

Vienintelį kartą komitetas pernai rengė išvažiuojamąjį posėdį. „Bet tai buvo išvyka į Lukiškių kalėjimą, į kurį mes visi nuėjome pėsčiomis“, – valstietė bandė prisiminti, kur galėjo keliauti komiteto nariai.

„Tikrai sunku įsivaizduoti, kaip galėjo susidaryti tokie įspūdingi skaičiai.

Aiškinsiuosi, man tikrai labai įdomu, kaip tai galėjo atsitikti, nes tai kosminės sumos. Neįsivaizduoju, kur čia reikia važiuoti. Gal kur mano kolegos važinėja, bet niekada nebuvo kilę kažkokių įtarimų, jog kas nors piktnaudžiautų“, – svarstė A.Širinskienė.

Netrukus komiteto pirmininkė patikslino, kad pernai būta išvykų į laidotuves. „Bet net teoriškai neįmanoma, kad galėjo susidaryti tokia rida. Gal reikėtų paklausti mano pavaduotojo Stasio Šedbaro? Užsakyti transportą iš komiteto limito galiu aš, jis ir biuro vedėja. Bet aš labai abejoju, ar ji drįstų kažkur važinėti komiteto sąskaita“, – detektyvą ėmė narplioti A.Širinskienė.

Narpliojo detektyvą

Seimo tyrėja tituluojama parlamentarė ilgai neužtruko narpliodama šį detektyvą. „Preliminariai galiu pasakyti, kad transportą užsakinėjo mano pavaduotojas S.Šedbaras. Tikslius duomenis, kur jis važiavo, turėsime kitą savaitę. Tada sužinosime, ar tokia būtinybė buvo. Bet jis kažkur važiavo be komiteto pavedimų ar mano prašymų“, – tikino A.Širinskienė.

Komiteto vadovė tvirtino, kad jeigu paaiškėtų, jog konservatorius į keliones leidosi ne tarnybos reikalais, privalės pasiaiškinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

„S.Šedbaras pats turėtų paaiškinti, kur ir kodėl važiavo. Mes nebendraujame tiek, kad aš žinočiau, kur jis važinėja.

Bet tokių dažnų ir ilgų kelionių, kurios praktiškai išnaudotų visam komitetui skirtą mėnesio limitą, aš nežinau. Neįsivaizduoju, kur tiek gali nuvažiuoti – aš per mėnesį nuvažiuodavau daugių daugiausiai 100 kilometrų“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Tuo metu Seimo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai priklausančiam S.Šedbarui neatrodo sudėtinga įveikti komitetams skirtą transporto limitą.

Neneigė važinėjęs valdišku transportu

Politikas neneigė, kad naudojasi komitetui skirtu valdišku transportu: „Aš nemažai važiavau po Lietuvą skaityti paskaitų, kurias pavadinau „Šimtmečio asmenybės“. Tai – paskaitos apie Joną Basanavičių, Antaną Smetoną, neturinčios nieko bendra su politika.

Važiuodavome kartu su Kauno prezidentūros atstovais. Kadangi važiuodavau ne vienas, kyla atsakomybės jausmas už kitus. Nes juk kartais tekdavo grįžti ir naktį“.

S.Šedbaras aiškino, kad Seimo valdybai panaikinus galimybę nuomotis transporto priemones, esą buvo duotas leidimas naudotis valdišku. „Tada ir pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė sakė, ko mes čia keliame problemas – esą važiuokite tarnybiniu transportu. Tai ir naudojomės. Lyg ir problemų jokių dėl to nekilo“, – kalbėjo opozicijos atstovas.

Konservatorius pripažino, kad jo veikla keliaujant valdišku transportu po Lietuvą nėra tiesiogiai susiję su komiteto veikla. Tačiau S.Šedbaras nemano, kad tai yra svarbu.

„Koks čia skirtumas? Jeigu transportą būtų galima naudoti tik komiteto reikalams, tai galėtum nuvažiuoti tik iki Aukščiausiojo teismo ar Generalinės prokuratūros. Bet ten ir pėsčias gali nueiti“, – svarstė S.Šedbaras.

Komiteto vicepirmininkas pabrėžė esą nėra jokių aiškių taisyklių, kokioms kelionėms galima naudoti komitetui skirtą transporto limitą. „Seimo nario veikla yra labai plati“, – mano parlamentaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.