Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Palangos kurhauzas išsivadavo iš pastolių. Kaune baigti daugiabučio avarinės būklės likvidavimo darbai. Marijampolėje pristatytas Donelaičių giminės genealoginį medį nuo 1600 iki 1945 metų. Tai tik trys svarbūs įvykiai iš šimtų, šią savaitę įvykusių Lietuvoje. Pažvelkime, kuo stebino šalies miestai ir miesteliai.

Savaitė buvo gausi įvykių. 
Savaitė buvo gausi įvykių. 
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 25, 2020, 7:46 PM

Palanga

Miesto centre restauruojama sudegusio istorinio kurorto pastato kurhauzo medinė dalis išsivadavo iš pastolių. Klaipėdos bendrovės „Pamario restauratorius“ specialistai jau beveik baigė fasado apdailos darbus. Vietomis liko tik sumontuoti medines palanges ir dekoratyvinius apvadus. Pastaruoju metu daugiau nei dešimt darbininkų antrą mėnesį kasdien darbuojasi pastato viduje – jau baigtos šiltinti sienos, klojami vidaus nuotekų tinklai, vedžiojama vėdinimo sistema, elektros instaliacija. Teatro salėje statoma pakyla, tinkuojamos sienos. Restauratoriai itin didžiuojasi kruopštumo pareikalavusiais fasado apdailos darbais, kai medines lentas rankiniu būdu reikėjo suraižyti imituojant nestandartinių plytų mūrą. Išgaunant norimą tikslumą restauratoriams tai reikėjo daryti milimetrų tikslumu.

Darbėnai

Kretingos rajono miestelio centras pasipuošė istoriniu ženklu Darbėnų metrika. Tai iš lauko akmenų sumūrytas paminklas su keturiomis informacinėmis lentomis, kuriose žemaitiškai surašyta miestelio bei parapijos istorija ir išvardyti jau išnykę ir dar esantys Darbėnų apylinkių kaimai.

Įrengiant Darbėnų metriką talkino akmens apdorojimu užsiimanti bendrovė „Kūlis“, žemaitiškai tekstus surašyti padėjo šios kalbos tyrinėtojas profesorius J.Pabrėža, istorinių žinių parūpino Kretingos muziejaus istorikas J.Kanarskas.

Telšiai

Žemaitijos sostine tituluojami Telšiai dosniai parėmė rajono parapijas. Pernai joms iš biudžeto padalyta daugiau kaip 53 tūkst. eurų. Didžiausia parama skirta Varnių Šv.Apaštalų Petro ir Pauliaus parapijai, kurios iniciatyva buvo konservuoti ir tvarkyti žemaičių vyskupų Simono Mykolo Giedraičio ir Juozapo Arnulfo Giedraičio palaikai. Šioms reikmėms ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo 600 metų jubiliejui paminėti paskirta 33 tūkst. eurų.

Svaresnės paramos sulaukė dar trys – Telšių Šv.Antano Paduviečio bei Švč.Mergalės Marijos Ėmimo į dangų ir Upynos Šv.Labdario parapijos, kurioms maldos namams remontuoti paskirta po 5 tūkst. eurų.

Kaunas

Šią savaitę Kaune baigti daugiabučio avarinės būklės likvidavimo darbai. Trečiadienį statybų ekspertui įvertinus atliktus remonto darbus trūkumų nenustatyta.

Biržiškų gatvės 11-uoju numeriu pažymėto daugiabučio Kaune vienos laiptinės gyventojai pusmečiui turėjo ieškoti kitos pastogės, nes namas galėjo sugriūti.

Lauko ir vidaus sienų, taip pat laiptų pakopų sustiprinimas kainavo 120 tūkst. eurų.

Pavasarį numatyta pradėti pamatų stiprinimo darbus.

Mažeikiai

Miesto ir rajono gyventojai per pastaruosius porą metų nemokamai ir saugiai atsikratė 460 tonų atliekų, kurių sudėtyje yra asbesto. Lėtines ligas sukeliančios medžiagos dažniausiai yra seniau gamintoje stogo dangoje – šiferyje.

Aplinkosauginė akcija tęsiama ir šiemet. Atliekų su asbestu turintys gyventojai gali patys atvežti jas į Mažeikiuose esančią atliekų surinkimo aikštelę. Neturintys tokios galimybės gali paskambinti į savo seniūniją ir išsikviesti nemokamą transportą. Pačiam atliekų turėtojui pakanka tik nurodyti kiekį ir pasirūpinti tinkamu laikymu – stogo danga turi būti surinkta, sukrauta ant padėklo ir apsukta plėvele, kad į aplinką nebepatektų vėžines ligas sukeliančio asbesto dulkių.

Marijampolė

P.Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje fotografas bei leidėjas V.Juraitis savo kraštiečiams pristatė „Donelaičių giminės genealoginį medį nuo 1600 iki 1945 metų“. Šį unikalų darbą jis atliko kartu su humanitarinių mokslų daktaru Napoleonu Kitkausku bei istoriku A.Matulevičiumi. Mažosios Lietuvos lietuvių literatūros pradininkas, poemos „Metai“ autorius Kristijonas Donelaitis (1714–1780) gimė gausioje laisvųjų valstiečių šeimoje, 37 metus dirbo evangelikų pastoriumi Tolminkiemyje.

Genealoginio medžio sudarytojai K.Donelaičio giminės palikuonių surado Vokietijoje ir JAV.

Biržai

Miesto turguje buvo pasirodę ką tik iš miško atvežtų spanguolių. Jomis prekiaujantis Darius sakė 17 litrų šių uogų prisirinko netoliese esančioje Latvijoje, į kurios miškus važiavęs grybauti – girdėjo, kad čia dygsta voveraitės.

„Nuvykę į tas vietas netikėtai aptikome pelkę – grybo nė vieno, bet spanguolių laimikis neblogas“, – pasakojo biržietis.

Pasvalys

Į 76-erių pasvališkės buto duris pasibeldė vandens skaitiklių tikrintoju apsimetęs vyras. Išgirdusi, kad reikia patikrinti karšto vandens skaitiklį, šeimininkė atvykėlį įsileido į vidų.

Pasisukiojęs tualete tikrintojas nuėjo į virtuvę „užpildyti“ dokumentų. Šeimininkės dėmesį sukčius nukreipė liepdamas iš kito kambario atnešti pasą. Tuomet jis iš virtuvėje esančios spintelės stalčiaus pavogė piniginę su 110 eurų.

Prieš kelias dienas panašiai buvo apvogta ir 90-metė pasvališkė. Apsimetėlis skaitiklių tikrintojas pavogė piniginę su 20 eurų, banko kortele ir lapeliu su užrašytu PIN kodu.

Per tą laiką, kol pasvališkė susizgribo, vagišius spėjo iš jos sąskaitos pasisavinti 1 tūkst. eurų.

Klaipėda

Uostamiestis šiemet vėl sieks, kad Mėlynoji vėliava, kaip ir pernai, plaikstytųsi dviejuose paplūdimiuose – Smiltynės ir Antrosios Melnragės.

Mėlynoji vėliava – tarsi puikios pajūrio aplinkos kokybės garantas. Čia turėtų būti kokybiškas ir nuolat tikrinamas vanduo, švarus smėlis, tinkama infrastruktūra, privalomas inventorius, informaciniai stendai.

Ir dar labai svarbu – paplūdimys pritaikytas neįgaliesiems. Smiltynės paplūdimys atitinka visus šiuos reikalavimus. Melnragės vanduo nuolat tikrinamas.

Mėlynoji vėliava abiem paplūdimiams kainuos dešimt tūkstančių eurų. Tokie paplūdimiai reklamuojami pasaulio informaciniuose leidiniuose. Centriniame Nidos paplūdimyje Mėlynoji vėliava plaikstosi nuo 2002-ųjų, Juodkrantėje – nuo 2004 metų.

Pabradė

Šiame Švenčionių rajono miestelyje užvakar apie penktą valandą vakaro vieno aukšto gyvenamajame mediniame name Keisūnų gatvėje kilo gaisras.

Ugniagesiams išlaužus duris iš namo išneštas namo savininkas, jis buvo be sąmonės.

Medikai vyrą išgabeno į Švenčionių ligoninę, įtariama, kad jis apsinuodijo dūmais. Viduje buvo du dūmų detektoriai, jie suveikė.

Grinkiškis

Gaisras nuniokojo šiame Radviliškio rajono miestelyje esantį medinį buvusio dvaro pastatą.

Į Kultūros paveldo sąrašą įtrauktas medinis statinys pastaruoju metu nebuvo naudojamas.

Užkonservuotame pastate elektros instaliacijos nebuvo, todėl ugniagesiams iškart kilo įtarimų, kad jis padegtas.

Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Radviliškio rajono savivaldybei priklausantį buvusio Grinkiškio dvaro pastatą tikėtasi sutvarkyti, jis buvo įtraukas į sąrašą 36 Lietuvos dvaro rūmų, kuriems teikiama pirmenybė atstatyti.

Zarasai

60-metė buhalterė, bendrovės likvidatorė, patikėjo banko darbuotoju apsimetusiu sukčiumi, kai paskambinęs jis pareiškė, jog įmonės sąskaita esą naudojasi įtartinas asmuo, todėl reikia užblokuoti sąskaitą.

„Smart ID“ programėle besinaudojanti buhalterė aferistui pasakė elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Likvidatorė apgaulę suprato tik tada, kai pastebėjo, jog iš įmonės sąskaitos dingo per 10 tūkst. eurų.

Vilkaviškis

Priemiestyje esančioje poilsio aikštelėje muitinės pareigūnai vakare pastebėjo automobilvežį su šešiais lengvaisiais automobiliais. Įtarimą sukėlė tamsoje prie mašinų besikrapštantis vyriškis, todėl pareigūnai nutarė pasidomėti, gal jam reikia pagalbos.

Privažiavę muitininkai pastebėjo iš automobilvežio konstrukcijos kyšančius maišus su kontrabandinėmis cigaretėmis. Pričiuptas vairuotojas – Rusijos pilietis – pareigūnams pasiūlė 1000 eurų kyšį. Kelyje sušlapusias cigarečių dėžes su beveik 4 tūkst. pakelių baltarusiškų rūkalų ketinęs perkrauti vairuotojas sulaikytas.

Pašiliai

Šiame Panevėžio rajone esančiame stumbryne priglaustas motinos netekęs dviejų mėnesių stumbriukas. Manoma, kad jauniklis liko vienas po to, kai per klaidą medžiotojas sumedžiojo stumbrę. Jauniklis atklydo į Iciūnų kaime esantį vienkiemį. Vietos gyventojas apie tai informavo Panevėžio urėdijos atstovus, jie apie dviejų mėnesių jauniklį pristatė į stumbryną.

Stumbro patelė sumedžiota sausio antrą dieną – ją supainiojęs su šernu nušovė Utenos tarybos narys, valstietis J.Slapšinskas, jam už tai skirta 12,2 tūkst. eurų bauda.

Šiauliai

Jei dirbi, tai ir ilgai gyvensi. Darbas – geriausias vaistas nuo senatvės. Tuo įsitikinusi šiaulietė S.Jankauskienė, kuri ketvirtadienį šventė 100 metų jubiliejų.

Vaikystėje ir jaunystėje tėvų ūkyje sunkiai dirbusi, vėliau į mokslus kibusi ir tapusi odontologe S.Jankauskienė ir dabar gali pasigirti gera sveikata.

Sulaukusi 85-erių S.Jankauskienė su anūku skrido pailsėti į Gran Kanariją (Ispanija), būdama 95 metų dar pati prižiūrėjo ir rūpinosi regėjimo netekusia savo seserimi, prieš kelerius metus pati įlipo į kelis vaizdingose Lietuvos vietose pastatytus apžvalgos bokštus, o pernai su dukra ir žentu vyko į Latviją ir vaikštinėjo po vaizdingas Siguldos apylinkes.

Marijampolė

Pataisos namų pareigūnai, tikrindami darbo zoną, atliekų aikštelės teritorijoje aptiko aštuonis paketus, permestus per aukštą kalėjimo tvorą. Paketuose buvo 25 telefonai, kroviklių laidai ir devyni pakeliai mielių. Šį mėnesį pataisos namų pareigūnai uždaroje zonoje surado 59 telefonus, 16 SIM kortelių ir modemą.

Šunskai

Miestelio vaikų dienos centrui „Fazaniukas“ marijampolietis verslininkas Algis Padvelskis, individualios įmonės „Komota“ savininkas, padovanojo keturis nešiojamuosius kompiuterius.

Įmonė jau dešimt metų dalyvauja labdaros bei socialinėse akcijose ir yra padovanojusi 200 kompiuterių. „Fazaniuką“ lanko beveik trys dešimtys vaikų. Centrą ketinama remontuoti, ir verslininkas pažadėjo, jog į atnaujintas patalpas atveš daugiau kompiuterių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.