Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi už V. Putiną ir ilgėjosi sovietmečio

Klaipėdos Vydūno gimnazijoje per rusų kalbos pamoką mokytoja ugdytiniams pradėjo pasakoti Vladimirą Putiną ir Rusiją šlovinančias kalbas. Meldėsi, kad tik V.Putinas dar nebaigtų kadencijos ir „suvarytą turtingiausią šalį pastatytų ant kojų“.

 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br> I.Budzeikaitės asociatyvioji nuotr.
 Klaipėdos Vydūno gimnazijoje neregėta mokytojos kalba – meldėsi su V. Putiną ir gailėjosi sovietmečio<br> I.Budzeikaitės asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-02-10 11:38, atnaujinta 2020-02-10 18:21

Rusų kalbos mokytoja su nostalgija dėstė, kaip gerai buvo gyventi sovietmečiu, jei ne Europos Sąjunga, vargu ar dabar mes išgyventume. Tokie mokytojos žodžiai pasklido internete.

Išgirdusi mokinių pastabas, kad per rusų pamoką turi klausytis propagandinių pasakojimų, mokytoja pasipiktino, neva dėsto tokį dalyką, per kurį turi apie tai kalbėti. Tuomet rėžė, kad mokys tik pagal programą ir nebebus jokios papildomos informacijos.

Rusų kalbos mokytojos Galinos Liachovos kalbas neigiamai įvertino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos Vydūno gimnazijos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

„Aš asmeniškai galvoju, kad mokytoja peržengė ribas, bet nežinodami konteksto negalime duoti galutinio vertinimo, kokia tai buvo diskusija.

Tai buvo pamoka apie Rusiją. Tema buvo susijusi su gyvenimu Rusijoje ir vyko diskusija. Kaip ji vyko ir koks ten kontekstas – svarbu išsiaiškinti“, – portalui lrytas.lt paaiškino gimnazijos direktorius A.Girdzijauskas.

Portalas lrytas.lt kreipėsi į gimnaziją dėl mokytojos G.Liachovos komentaro, tačiau pastaroji atsisakė komentuoti situaciją.

Meldėsi už V.Putiną

Per rusų kalbos pamoką mokytoja kalbėjo apie sovietmetį Lietuvoje, kaip buvo gera gyventi, kad palaiko Rusiją ir meldžiasi, kad tik Putino kadencija nesibaigtų.

„Jūs dar nematėte tų gamyklų, kurios jau sugriautos iki žemės. Kiek darbo vietų buvo. Kokių mokyklų buvo kaimuose, aš gi jums pasakojau.

Koks buvo turtingas kabinetų aprūpinimas. Ten buvo ir felčerių punktai, ir poliklinikos, ir viską. Kas padarė? Kas pastatė?

Taip, aš žinau, apie ką jūs norit pasakyti. Mes norėjom gyventi taip, teko gyventi kitaip. Gerai, ketvirtas dešimtmetis eina, kai jūs gyvenat savarankiškai. Gyvenate.

O jeigu nebūtų Europos Sąjungos, ar išgyventumėte? Vsio, daugiau nieko nesakau. Jūsų tėveliai gavo butus. Mokėjo, nemokėjo? Atsakykit.

O mane nervai ima, kai pradeda – „jie patys užsidirbo“. Kur jie užsidirbo? Kiek pinigų jie už tą butą sumokėjo? Dabar norint pirkti dviejų kambarių butą kiek reikia pinigėlių?

Netoli 50-60 tūkstančių eurų. Žinot ką, gerai mes pasiliksim, kiekvienas tegul turi savo nuomonę. Jau į pabaigą eina pamoka.

Man labai nepatinka kai kurie jūsų pasakymai. Kada baigs kadenciją Putinas? Jėzau, aš sakau, Dieve, kad jis nebaigtų tos kadencijos.

Kad jis dar pabūtų. Tai tada Rusija tikrai galėtų pilnai atsistoti ant kojų. O tai buvo ant tiek suvaryta turtingiausia šalis, kad jai buvo net sunku kvėpuoti.

O čia mes turėjom, sako deficitą, deficitas buvo. Bet paimkit nuotraukas, kaip atrodė jūsų tėveliai tais metais ir pamatysite – kailinukai, kepurytės iš kailinių, batai.

Sunku buvo gauti, bet kažkaip gaudavom. Visą laiką gaudavom. Ir prancūziškų, ir itališkų, ir visokiausių. Pagaliau, galėjom ir savo gamybos nešioti. Kas kaltas, kad siuvom ne taip, kaip turėjo būti.

Lietuviškų avalynių niekas nenorėjo, todėl, kad buvo kaip kareiviški batai. Tai kas kaltas?

Teisingai pastebėjote. Aš – už Rusiją. Ir kai man kalba, kad ten taip ir kitaip, kad nėra išsilavinusių žmonių, kad neaišku, kas ten darosi, tai man juokinga.

Kokį dalyką aš dėstau? Tai apie ką turiu kalbėtis? Tai jūs pažiūrėkit į mūsų temas – apie Rusiją. Tada einam pagal programą – jokių pasakojimų, jokios papildomos informacijos“, – rusų kalbos pamokoje dėstė Rusų kalbos mokytoja G.Liachova.

Gimnazijos direktorius: „Tai nėra programos dalis“

Klaipėdos Vydūno gimnazijos direktorius A.Girdzijauskas teigė, kad tai asmeninė mokytojos nuomonė ir tai nėra programos dalis.

„Mes stengiamės tą situaciją įvertinti adekvačiai kaip mokytojos asmeninę nuomonę, kuri, beje, yra išimta iš konteksto, iš platesnio pokalbio.

Mes stengsimės atkurti tą situaciją, aptarti, išsiaiškinti ir įvertinti.

Galiu pasakyti, kad tai nėra mūsų programų dalis ar kaip nors tai galima sieti su mūsų mokykla. Tai tiesiog yra individualus mokytojos požiūris.

Prašome mokytojos detaliai paaiškinti visą eigą – kas ir kaip ten buvo, kas buvo dar šnekama be tų teiginių, kurie buvo įrašyti, nes čia tik buvo fragmentai“, – sakė Klaipėdos Vydūno gimnazijos direktorius.

Klaipėdos meras: „Tai šokas ir gėda“

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasibaisėjo mokytojos elgesiu ir kreipėsi į Klaipėdos Vydūno gimnazijos vadovą, kad mokytojas elgesys būtų išnagrinėtas.

„Nėra ko vynioti į vatą – tai šokas ir gėda, kurios nėra ko gėdytis ar bandyti pasislėpti nuo jos kur nors „krūmuose“...

Pirmiausia, noriu pasidžiaugti ir padėkoti šios mokyklos ir konkrečiai šios klasės moksleiviams, kurie pasirodė gerokai sąmoningesni, pilietiškesni ir patriotiškesni, nei juos „mokanti“ pedagogė.

Kalbėjau su mokyklos vadovu, su mane pavaduojančiu (ir šią sritį kuruojančiu) vicemeru ir paprašiau (nes pavesti kažkam kitam būnant nedarbingume kaip ir negaliu) nedelsiant imtis rimto, ryžtingo ir adekvataus šios situacijos nagrinėjimo.

Turi būti atlikta labai rimta visos šios situacijos analizė, išklausytas visas įrašas be jokių kupiūrų, žinoma, atliekant tai nepažeidžiant galiojančių ir reglamentuojančių teisės aktų.

Nepaisant pedagogės amžiaus, kvalifikacijos, patirties ir kitų aplinkybių, į visus klausimus turi būti labai aiškiai ir be jokių užuolankų atsakyta“, – teigė Klaipėdos meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.