Prestižinės Klaipėdos mokyklos mokytojos akibrokštas sukėlė šoką ir kolegoms Mokytoja išdėstė savo versiją

Neįtikėtina, bet, pasirodo, sovietmečiu buvo gera gyventi: žmonės butus gaudavo veltui, o dabar turi mokėti pinigus, visur buvo daug gamyklų, kaimuose – mokyklų. Taip Klaipėdos Vydūno gimnazijoje per pamoką aiškinusi rusė mokytoja sukėlė skandalą.

Viešai pasirodžiusiame garso įraše iš Klaipėdos Vydūno gimnazijoje vykusios rusų kalbos pamokos girdėti, kaip mokytoja liaupsina sovietinius laikus, o pakrypus kalbai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tiesiog pratrūksta – jo kadencija turėtų niekada nesibaigti.<br>Lrytas.lt koliažas
Viešai pasirodžiusiame garso įraše iš Klaipėdos Vydūno gimnazijoje vykusios rusų kalbos pamokos girdėti, kaip mokytoja liaupsina sovietinius laikus, o pakrypus kalbai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tiesiog pratrūksta – jo kadencija turėtų niekada nesibaigti.<br>Lrytas.lt koliažas
Praėjus 30 metų po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje dar yra mokytojų, tokių kaip G.Liachova, kurie liaupsina sovietinę praeitį ir V.Putiną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Praėjus 30 metų po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje dar yra mokytojų, tokių kaip G.Liachova, kurie liaupsina sovietinę praeitį ir V.Putiną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 7:51 AM

„Bandydama atsakyti į klausimus apie Rusiją išsakiau savo nuomonę. Vaikams susidarė vaizdas, kad toje šalyje gyvena tik laukiniai, neišsilavinę, visiškai nedvasingi žmonės. Aš, kaip mokytoja, jutau pareigą apie tai kalbėti“, – pirmadienį sakė nemalonumų užgriūta rusų kalbos mokytoja 66 metų Galina Liachova.

Viešai pasirodžiusiame garso įraše iš Klaipėdos Vydūno gimnazijoje vykusios rusų kalbos pamokos girdėti, kaip mokytoja liaupsina sovietinius laikus, o pakrypus kalbai apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tiesiog pratrūksta – jo kadencija turėtų niekada nesibaigti.

Vydūno gimnazijoje eksperto kategoriją turinti pedagogė dirba nuo 2011 metų.

Teigiama, kad nieko panašaus anksčiau nėra buvę. Iki šiol ji vertinta kaip kvalifikuota ir kompetentinga specialistė.

Keista, bet neskuba smerkti

Pirmadienį mokytoja neturėjo pamokų, tačiau iš pat ryto atskubėjo pas Vydūno mokyklos direktorių Arvydą Girdzijauską.

„Mokytojos išsakyta nuomonė jokiu būdu nesutampa su gimnazijos nuostatomis ar mūsų ugdymo programomis. Tai jos asmeninis požiūris. Mes mėginsime viską išsiaiškinti ir įvertinti.

Per rusų kalbos pamoką buvo kalbama apie Rusiją. Mokytoja sulaukė klausimų ir į juos atsakė, matyt, peržengdama tam tikras ribas“, – teisinti mokytoją bandė A.Girdzijauskas.

Jis tikino, kad šis incidentas moksleiviams ir mokyklai tapo rimta pilietiškumo pamoka, tad apie tai bus dar daug kalbama, o kas laukia mokytojos, kol kas nenuspręsta: „Manau, kad skubėjimas pasmerkti nėra pats geriausias pavyzdys.“

Parodė savo tikrą veidą

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Stefanija Šakinienė pripažino, kad ją ištiko šokas, kai išgirdo tokią naujieną: „Gal mokytoja ir išsakė savo nuomonę, bet brukti ją per pamoką yra netinkama.“

Kai kurių kitų mokyklos mokytojų nuomonė – daug griežtesnė.

„Mano ir rusų kalbos mokytojos politinės pažiūros visiškai nesutampa.

Gal ir būtų įdomu apie tai pasišnekėti prie kavos puodelio – tuos sovietinius laikus atsimenu, galėtume pasiginčyti remdamiesi argumentais, faktais, statistika.

Tačiau tai turėtų būti lygiaverčių partnerių diskusija, o ne kalbos per pamoką, ir ne su vaikais“, – kalbėjo lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

Pasak Vydūno mokyklos tėvų komiteto pirmininkės Alvos Survilienės, iš mokytojo visuomet laukiama, kad jis pareigas atliktų profesionaliai: „Egzistuoja ir žmogiškosios emocijos, bet tokiu atveju jų neturėtų būti.

Patys dešimtokai suprato, kad kažkas vyksta ne taip ir to neturėtų būti: kaip galima liaupsinti sovietinę okupaciją?“

Merui – šokas ir gėda

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas rėžė tiesiai šviesiai: „Nėra ko vynioti į vatą. Tai šokas ir gėda.

Džiugina bent tai, kad moksleiviai pasirodė gerokai sąmoningesni, pilietiškesni ir patriotiškesni negu juos mokanti pedagogė ar ją užtarti bandantys kolegos.“

Mokykla įpareigota ištirti šią situaciją ir visą surinktą medžiagą pateikti merui.

Sovietų Sąjungos patriotė

G.Liachova tikino, kad bandydama atsakyti į moksleivių klausimus išdėstė savo nuomonę – tik tiek. Ji neslėpė apgailestavimo, kad sugriuvo Sovietų Sąjunga.

Klaipėdoje gimusi ir visą gyvenimą šiame mieste praleidusi moteris teigė, kad norėjo iš čia išvažiuoti, bet negalėjo: „Vaikai paklausė, kada to prakeikto V.Putino nebeliks valdžioje.

Aš atsakiau, kad labai nenorėčiau, kad jis išeitų, nes daug padarė Rusijai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.