Valdas Bartasevičius. Teisuolių kaukėse švyti skylės

Kaip ir planuota, užsienio reikalų ministras L.Linkevičius gavo pylos iš konservatorių už vizitą į Baltarusiją. Ir prieš kelionę, ir po jos. Neva tai gali reikšti nederamas nuolaidas Minskui dėl Astravo AE ir vizitas pasitarnavo tik A.Lukašenkos režimo propagandai.

Valdas Bartasevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Bartasevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 3:02 PM

Konservatoriai nepanoro pastebėti, kad Minske prieš pat L.Linkevičiaus vizitą apsilankė JAV valstybės sekretorius M.Pompeo ir kone glėbesčiavosi su A.Lukašenka.

Nors L.Linkevičius panašaus glėbio išvengė – su juo Baltarusijos „batka“ nesiteikė pasimatyti – iš didžiausiais amerikiečių draugais prisistatančių konservatorių jokios kritikos M.Pompeo nepasigirdo. Matyt, jų akimis žvelgiant, kas leistina amerikietiškam Jupiteriui, tas draudžiama savam jaučiui.

Pagal konservatorišką logiką, M.Pompeo gali važinėti, kur nori ir kiek nori, nes amerikiečiai visada teisūs, o mūsų ministrams ir kojos į Minską kelti nevalia, kol konservatoriai neišrašys leidimo.

Kita vertus, logika ir realybė konservatoriams, vieno bankininko įžvalgas prisiminus, ne šio pasaulio dimensijos, ypač kai norisi kam nors pamokslauti, o toks noras jiems kyla nuolat per visą jų partijos. istoriją.

Net savaip žavi, kaip konservatoriai moka pasikinkyti posakį „tik rankų miklumas ir jokios apgaulės“. Juk jų Vyriausybė, planuodama, kad japonai pastatys atominę elektrinę Visagine, tik numojo ranka į panašius baltarusių planus Astrave ir nė piršto nepakrutino, kol į šią statybą dar nebuvo sukišta milijardai dolerių.

Kai jau ten suplaukė keli milijardai dolerių, tiesa, Minsko gautų iš Rusijos, todėl svetimų pinigų galima ir neskaičiuoti, konservatoriai puolė prie kryžiaus kalti visas kitas Lietuvos valdžias, kad uždraustų baltarusiams baigti Astravo statybą.

Traukinys jau seniai nuvažiavęs, net paskutinio vagono nematyti už horizonto, bet konservatoriai reikalauja jį prisivyti ir sustabdyti. Aišku, nė patys netiki, kad tai dar įmanoma. Juk ir Lietuva, jei būtų pasistačiusi Visagine netoli Baltarusijos sienos AE, parodytų Minskui tik špygą, šiam ėmus reikalauti ją iškelti arčiau Klaipėdos.

Bet neva valstiečiai privalo priversti A.Lukašenką šią AE perkelti nuo Lietuvos sienos į kitą savo valstybės pakraštį – fantastiškesnis sumanymas net už S.Skvernelio planą-chuliganą pertvarkyti atominį reaktorių į dujinį agregatą.

Aišku, galima lieti krokodilo ašaras ir porinti, kad, skirtingai nei japoniški, rusiški reaktoriai iš principo nesaugūs ir kad tarptautinė teisė draudžia taip arti didelių miestų statyti AE, nepastebint, jog tokia elektrinė veikia vos 15 kilometrų nuo Liuksemburgo, kur gyvena maždaug tiek žmonių, kiek Vilniuje, ir tokių pavyzdžių ne vienas.

Reikia pripažinti konservatorių gebėjimus diktuoti savo valią net politiniams oponentams. Šokdino A.Butkevičiaus Vyriausybę, dabar savotiškais jų politikos įkaitais tapę valstiečiai – net į įstatymą įsriegta, kad Astravo AE nesaugi ir jos elektros Lietuva neįsileis. Visi bijo ir prasižioti, nes akimoju bus paskelbti Maskvos parankiniais.

Gal dar būtų prasminga blokuoti šios elektros tiekimą Vakarų kryptimi, jei tai antrojo reaktoriaus projektą paverstų ekonomiškai nuostolingu, nors ir jo statybą sustabdyti be galo sunku. Tačiau pirmasis reaktorius neišvengiamai bus įjungtas. Tai faktas, prie kurio Lietuva noromis nenoromis turės prisitaikyti.

Tokiomis aplinkybėmis būtina daryti tai, kas realiai dar įmanoma – spausti Minską, kad būtų įsileisti tarptautiniai ekspertai ir reikalauti įdiegti visas įmanomas saugos priemones.

Tai L.Linkevičius ir mėgina daryti, bet priverstas žaisti konservatorių primestą žaidimą, kad Astravo AE išvis jokiomis sąlygomis negali pradėti veikti, todėl rangosi kaip žaltys ir su Minsku mėgindamas kalbėti, ir konservatoriams įrodinėdamas, koks jis principingas.

Natūralu, kad tokio kategoriško Lietuvos balso negirdi ne tik tolimesni Vakarų partneriai, bet net ir „braliukai“ latviai su estais. Gresia tarptautinė izoliacija, o už tai vis viena liks kaltas ne A.Ažubalis, Ž.Pavilionis ar A.Kubilius, o L.Linkevičius, S.Skvernelis ir G.Nausėda.

Kaip ilgai valdantieji kaip nuvaryti kuinai dar klampos konservatorių jiems nurodytu į aklavietę vedančiu kovos su Astravo AE keliu? Reikia būti be galvos, kad nesuprastum, ko jie iš tiesų siekia.

Prieš 2016-ųjų Seimo rinkimus Ž.Pavilionis, tada dar puoselėjęs ir prezidentines viltis, kaip patrakęs lakstė po vilniečių butus rinkdamas parašus prieš Astravo AE statybą. Tai nepadėjo, prezidentu netapo, konservatoriai irgi į valdžią neįšoko, bet viltis miršta paskutinė.

Artėja kiti Seimo rinkimai, tad vėl paūmėjo konservatorių kryžiaus žygis prieš Astravo monstrą – dabar jie sugalvojo pilietinio pasipriešinimo sąjūdį. Tik stebina, kad ant jų kabliuko it kilbukai užkibo ir blaiviai mąstantis M.Laurinkus su R.Lopata, užmiršę, kaip jie patys buvo paskelbti neva sąmokslus rezgančiais valstybininkais ir ilgai tarkuoti.

Astravas mums stelbia saulę, bet Vakarų santykių su Baltarusija mozaikoje ši problema tebus smulki detalė politinės dėlionės pakraščiuose. Lietuva irgi turi didžiulių interesų šioje šalyje, kuriems smarkiai trukdo užsispyrimas neplėtoti politinių ryšių su Minsku.

Čia Lietuvos politiką smarkiai pančioja ne vien konservatoriai, bet ir jiems antrinančių didžiausiais pasaulyje Baltarusijos ir Rusijos ekspertais pasiskelbusių politologų saujelė. Jie amžinai gieda tą pačią giesmę: A.Lukašenka – tik V.Putino marionetė, su juo nevalia net kalbėtis, nes jokios savarankiškos jo politikos nėra ir būti negali.

Net kai du dešimtmečius sąjunginės valstybės su Rusija projektą sėkmingai marinavęs A.Lukašenka dabar desperatiškai ieško atsvaros Maskvai Vakaruose, jie nuomonės nepakeis, ignoruodami autokratams būdingą psichologiją, nepastebėdami, kad Baltarusijoje seniai susiformavo politinis elitas, kuris visai nenori atsidurti po rusų padu ir administruoti tik Rusijos sritimi paverstą savo šalį.

Vis dėlto gal Užsienio reikalų ministerijai, užuot šokus pagal abejotino lygio patarėjų dūdelę, būtų laikas derinti savo politiką Minsko atžvilgiu su artimiausiais kaimynais, Briuseliu ir Vašingtonu ir per daug nesijaudinti, kas ten ką pašnekės per televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.