Arūnas Karaliūnas. Kauniečiams trikojai padarai – baisiau negu koronavirusas

Vadinamųjų trikojų pasirodymas Kauno gatvėse miesto gyventojams keliagerokai didesnių aistrų negu JAV prezidento D.Trumpo apkalta ar Kinijojesiaučiantis koronavirusas.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2020, 7:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2020, 12:51 PM

Lietuvą nuo šių visą pasaulį sudrebinusių įvykių epicentro skiriatūkstančiai kilometrų, o štai kilnojamąjį automobilių greičio matuoklįgalima pamatyti už kiekvienos sankryžos.

Su juo neįmanoma susitarti, pasiginčyti ar pasiteisinti, neva reikia kuogreičiau aplankyti sergančią uošvienę ar gimdančią žmoną. Viršijaileistiną greitį –į namų pašto dėžutę atskries pranešimas su pasiūlymukuo greičiau sumokėti nelauktą baudą.

Pagiežos kankinami kelių chuliganai tvirtina, kad Kaune tuoj neliksvairuotojų, nenubaustų už greičio viršijimą, o taip žmonės esątiesiog apiplėšinėjami.

Nors Kauno kelių policijos vadovybė net viešai paskelbė vietas, kuriosedažniausiai statomi trikojai, visada lieka tikimybė pakliūti į jųspąstus bet kurioje miesto vietoje.

Sumanūs kauniečiai nepasiduoda ir vis dar viliasi rasti efektyviųginklų, padedančių išsigelbėti nuo siaubą keliančių trikojų.

Apie juos galima rasti gausybę pranešimų socialiniuose tinkluose,vairuotojai stato savadarbius įspėjamuosius ženklus arba mėgina perspėtipriešpriešinio eismo juosta riedančių automobilių vairuotojus tolimųjųšviesų mirktelėjimu.

Viešai skelbta, kad šių matuoklių nefiksuoja jokie prietaisai, tačiaudalis vairuotojų netiki tokiomis kalbomis, ieško šiuolaikiškiausiųantiradarų ir nesiginčydami deda ant stalo net kelis šimtus eurų.

Aišku, sunku suvokti, kokia jų nauda miesto gatvėse judant su visutransporto srautu, tačiau negalima drausti žmogui laisva valiaatsisveikinti su savo pinigais.

Girdėti net radikalių siūlymų susidoroti su trikojais, nes esą jauneįmanoma važinėti Kauno gatvėmis. Taip turbūt ir nutiktų, jeigu gretaprietaisų nebudėtų pareigūnai.

Kelių policijos pareigūnai šypsosi stebėdami nevilties apimtus greičiomėgėjus ir rikiuoja pažeidėjų gretas. Vos per savaitę jų Kaunoapskrityje –daugiau kaip pora tūkstančių.

Jie gali tik pritarti įtūžio apimtų pažeidėjų kalboms: žinoma, jeiguneįmanoma važinėti asmeniniu automobiliu, geriau persėsti į autobusą artroleibusą. Tuomet baudas už greičio viršijimą mokėtų tik jųvairuotojai, sumažėtų spūsčių ir oras taptų švaresnis.

Kodėl policijos pareigūnams prireikė trikojų?

Prisiprašė patys vairuotojai, kaip jau anksčiau prisiprašė, kad būtųrengiami blaivumo patikrinimo reidai.

Apspangusių vairuotojų skaičius gerokai sumažėjo, o štai dėl leistinogreičio viršijimo Kauno apskrityje pernai įvyko daugiau kaip trečdalisvisų eismo nelaimių. Per jas žuvusių bei sužalotų žmoniųskaičiai džiaugsmui nesuteikė jokio pagrindo.

Normalu, kad pareigūnai nusitaikė į daugiausia rūpesčių keliančius eismodalyvius –greitį viršijančius vairuotojus.

Tik jie, o ne policijos pareigūnai, kalti, kad kai kuriose Kauno gatvėsenuspręsta sumažinti leistiną greitį. Štai Tunelio gatve prieš keleriusmetus nepažeidžiant taisyklių buvo galima važiuoti 60, o Europosprospektu –net 70 kilometrų per valandą greičiu.

Vėliau šios ribos buvo apkarpytos, mat vairuotojai neišlaikė egzamino–dėl per didelio pasitikėjimo savo galimybėmis niokojo kitus automobiliusbei kelio atitvarus.

Greičio mėgėjų įtikinėjimai, esą kai kuriose vietose tikrai galimavažiuoti greičiau, tokiame fone smarkiai praranda patrauklumą.

Tamsoje stebint riedančius automobilius nematyti virš vairuotojų galvosar vairo šviečiančių aureolių. Aišku, šventų vairuotojų nebūna -kada nors jie atsiduria situacijose, kai viršija saugų greitį.

Tik labai keista, kai vėliau stebisi ir piktinasi gavę protokolą suskirta bauda.

Galbūt baudos paskatins vairuotojus suskaičiuoti, kiek laiko galimasutaupyti važiuojant miesto gatvėmis nesilaikant taisyklių. Minutę, ogal dvi?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.