Pradėjus sklaidytis naujametinės medžioklės paslaptims, pokyčiais padvelkė ir Seime

Paaiškėjus, kas vis dėlto dalyvavo skandalingoje naujametinėje medžioklėje, kai buvo nušauta apsivaikavusi stumbrė, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, liberalas Simonas Gentvilas jau parengė Medžioklės įstatymo pataisas, pagal kurias būtų privalu skelbti medžioklių dalyvių sąrašai ir tikrinti jų blaivumą.

Pradėjus sklaidytis naujametinės medžioklės paslaptims, inicijuos įstatymo pataisa.<br>Lrytas.lt montažas
Pradėjus sklaidytis naujametinės medžioklės paslaptims, inicijuos įstatymo pataisa.<br>Lrytas.lt montažas
Rimantas Sinkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rimantas Sinkevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pradėjus sklaidytis naujametinės medžioklės paslaptims, inicijuos įstatymo pataisa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pradėjus sklaidytis naujametinės medžioklės paslaptims, inicijuos įstatymo pataisa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintautas Pangonis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Pangonis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Zigmantas Balčytis.<br>T.Bauro nuotr.
Zigmantas Balčytis.<br>T.Bauro nuotr.
Piketas prie Seimo dėl optinių naktinių, prietaisų, naudojimo medžioklėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Piketas prie Seimo dėl optinių naktinių, prietaisų, naudojimo medžioklėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 18, 2020, 6:04 AM, atnaujinta Feb 18, 2020, 9:29 AM

Nors po sausio 2 d. Panevėžio rajone vykusios medžioklės visos institucijos slėpė, prisidengdamos asmens duomenų apsauga, slėpė kas joje dalyvavo, kai tik medžioklės lapas pateko į teisėsaugos rankas, paaiškėjo, kad medžiojo būrys garsių žmonių.

Tarp jų – ne vienas žinomas verslininkas ir politikas. Iš viso 25 asmenys.

Nusikaltimą slėpė?

Medžioklę organizavo „Tauro“ būrelis, o jo nariai buvo pasikvietę ir savo draugus. Tarp jų buvo stumbrę nušovęs Utenos savivaldybės tarybos narys, valstietis Jonas Slapšinskas.

„Tai buvo neeilinė, o naujametinė su neeiliniais medžiotojais ir, deja, neeiliniu „laimikiu“ – apsivaikavusia stumbre. Akivaizdu, medžioklės metu galimai buvo nuslėptas nusikaltimas. Neteisėtai nušovus apvaisintą arba palikuonį turinčią, žindančią stumbro patelę žala gamtai trigubėja ir nuo 12 tūkst. išauga iki 36 tūkst. eurų.

Kyla pagrįstų įtarimų, kad šis nusikaltimas buvo toleruojamas ir nuslėptas“, – praėjus kelioms savaitėms po medžioklės portalui lrytas.lt teigė S.Gentvilas.

Negalėdamas, kaip Seimo narys, oficialiai gauti atsakymų, kas sausio 2 d. dalyvavo medžioklėje ir kodėl jos metu buvo nušauta stumbrė, neseniai atsivedusi stumbriuką, S. Gentvilas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Ji pradėjo tyrimą.

Portalas lrytas.lt, praėjus po medžioklės mažiau nei savaitei, kai J.Slapšinskas, prisiėmęs visą kaltę už nušautą stumbrę, suskubo sumokėti daugiau nei 12 tūkst. eurų baudą, rašė kad medžioklėje dalyvavo žinomas verslininkas Darius Nedzinskas. Jis teigė jau daug metų medžiojąs: „Susirenka tie patys žmonės. Atsitiktinių žmonių tikrai nebuvo. Dešimtmečius kartu medžiojame. Tačiau daugiau nieko komentuoti nenorėčiau“.

Tada buvo pavykę išsiaiškinti, kad medžioklėje dalyvavo ir įmonės „BIOVELA Group“ vadovas Virginijus Kantauskas. Tačiau pasikalbėti apie medžioklę, jos dalyvius ir aplinkybes jis neturėjęs laiko.

Dievagojosi nieko nepažinojęs

Iš karto po to, kai paaiškėjo skandalingos medžioklės detalės – kad joje nušauta stumbrė, įmonėje „Utenos vandenys“ dirbantis J.Slapšinskas dievagojosi, kad nepažinojęs nė vieno jos dalyvio.

Tik keista, kaip jis, būdamas ne vienerius metus politikoje galėjo nepažinti dabartinio Seimo nario, buvusio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus arba kone kasdien žiniasklaidoje minimų žinomų verslininkų?

Kažkodėl J. Slapšinskas po medžioklės net negalėjo atsakyti, ir kas buvo medžioklės vadovu: „Aš jo nepažįstu. Jis neprisistatė vardu pavarde“.

Bandant aiškintis, kaip gi galima atsidurti medžioklėje, nepažįstant jos vadovo, J.Slapšinsko atmintis atgijo: „Jo vardas Jonas. Jis supažindino su medžioklės tvarka bei taisyklėmis ir pirmajame varyme mane ištiko nelaimė“.

Matyt, jis turėjo galvoje Krekenavos urėdą Joną Leiką. Jo rankose buvo sausio 2 d. medžioklės dalyvių sąrašas ir jis visus juos matė akis į akį.

Sausio pradžioje J.Leika prisiekinėjo, kad medžioklėje nebuvęs nė vienas aukštas valdžios atstovas ar politikas: „Medžioklę užsakė „Tauro“ klubas. Bet iš politikų gal nieko ir nebuvo. Dabar iš politikų nedaug ir būna. Prieš kiek laiko politikų būdavo (medžioklėse – red.) daug. Dalyvavo verslininkai. 

Sąrašą sudarinėjau pats. Iš viso buvo dvidešimt keturi medžiotojai ir aš. Pats medžioti neturėjau laiko. Juk turėjau rimto organizacinio darbo. Kai bažnyčioje vyksta atlaidai, klebonas irgi neturi laiko mišias laikyti“.

Garsios pavardės sąraše

Kai į viešumą pateko informacija apie tai, kad toje nelemtoje medžioklėje dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, socialdarbietis R. Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“ vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis V. Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų Arvydas Gribulis bei kiti asmenys, ir J. Slapšinskas, ir Jo. Leika atsitvėrė tylos siena.

Jų telefonai arba išjungti, arba jie neatsiliepia.

„Man labai keista premjero Sauliaus Skvernelio pozicija. Juk jis dar 2017 m. yra sakęs, kad medžioklės sąrašai neturėtų būti slapti, o skandalingos sausio 2 d. medžioklės kažkodėl aiškino, kad duomenys apie privačius medžiotojus neturėtų būti skelbiami.

Bet juk dabar akivaizdu, kad toje naujametinėje medžioklėje – būrys žinomų asmenų, dalis kurių ir dabar yra vieši asmenys“, – stebėjosi S. Gentvilas, pritardamas prezidento Gitano Nausėdos nuomonei, kad „aplinkosaugininkai gina pažeidėjus“.

Į sausio 2 d. vykusią medžioklę buvo kviestas Seimo narys, turintis ilgametę medžiotojo patirtį Bronius Bradauskas. Bendraudamas su lrytas.lt, jis yra prisipažinęs: „Lyg ir turėjau dalyvauti. Joje turėjo dalyvauti mūsų „Tauro“ klubas, bet po to ta medžioklė išėjo maišyta – atsirado ir vienų, ir kitų svečių. Atvirai pasakius, varyminės medžioklės man – šiaip sau“.

Paprašytas paatvirauti, kaip J. Šlapšinskas galėjo nušauti didelę strumbrę, atseit, supainiojęs ją su šernu, B. Bradauskas nusijuokė: „Tiesiog neįsivaizduoju! Stumbras ir šernas – juk yra šiokie tokie skirtumai“.

Neseniai paaiškėjo, kad neišgyveno ir mažas, vos kelių mėnesių stumbriukas, kuris, kaip įtariama, galėjo būti nušautos stumbrės palikuonis.

S. Gentvilas teigė turįs pagrindo manyti, kad pagarsėjusios medžioklės aplinkybės ir galimo nusikaltimo detalės buvo gudriai slepiamos – nušauta stumbrė tyrimams kažkodėl į Vytauto Didžiojo universiteto laboratoriją Kaune buvo nuvežta be vidurių.

Seimo narys tvirtino matęs tos stumbrės tešmens nuotrauką, kuri leidžia daryti išvadą, kad ji buvo žindanti.

Jei šie įtarimai pasitvirtintų, J.Slapšinskas privalės pagal galiojančius teisės aktus už nušautą apsivaikavusią stumbrę, kuri dar žindė stumbriuką, sumokėti trigubai didesnę baudą, kuri siektų daugiau nei 36 tūkst. eurų.

Šiuo metu tyrimą dėl nušautos stumbrės atlieka Panevėžio apskrities policija. Ji vertins aplinkosaugininkų veiksmus.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Į teisėsaugą dėl Panevėžio aplinkosaugininkų darbo kreipėsi Aplinkos apsaugos departamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.