Vilniaus r. darželio auklėtojos bausmė keturmečiams įsiutino tėvus: neleido švęsti valstybinės šventės

Už nepaklusnumą — jokios šventės. Štai tokios bausmės sulaukė Riešės vaikų darželio Vilniaus rajone auklėtiniai.

 Auklėtojos bausme darželinukams sukėlė didelį pasipiktinimą.<br> lrytas.lt koliažas.
 Auklėtojos bausme darželinukams sukėlė didelį pasipiktinimą.<br> lrytas.lt koliažas.
 Anot darželinukės tėvo, po incidento auklėtoja visiems tėvams išsiuntė ilgą laišką, kuriame aiškino, kodėl taip pasielgė, tačiau tėvų neatsiprašė.
 Anot darželinukės tėvo, po incidento auklėtoja visiems tėvams išsiuntė ilgą laišką, kuriame aiškino, kodėl taip pasielgė, tačiau tėvų neatsiprašė.
 Lrytas.lt stop kadras.
 Lrytas.lt stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 5:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2020, 6:53 AM

Auklėtoja Ramunė Bajorienė daliai keturmečių už nepaklusnumą skyrė bausmę — neleido dalyvauti darželyje vykusiame Vasario 16-osios minėjime.

Tai sukėlė tėvų pasipiktinimą.

„Ar adekvatu ketverių metų vaikams taikyti bausmes, atskirti nuo dalies grupės, o dalį vaikų vesti į renginį, o kitos dalies – ne? Iš tėvelių komentarų žinau, kad viena mergaitė buvo nepaimta dėl auklėtojos neapsižiūrėjimo. Kita mama sakė, kad jos vaikas nepaimtas į šventę, nes neraiškiai kalba, o dalis vaikų – kad (prieš renginį, – Red.) neklausė auklėtojos“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo darželinukės tėvas Mindaugas.

Anot darželinukės tėvo, po incidento auklėtoja visiems tėvams išsiuntė ilgą laišką, kuriame aiškino, kodėl taip pasielgė, tačiau tėvų neatsiprašė.

„Tuose trijuose lapuose perskaičiau, kaip ji teisina save, o šios grupės vaikai – nevaldomi ir žvėrys. Tada ji išliejo tulžį apie mažą užmokestį ir tėvus, kurie nesupranta apie auklėjimą“, – piktinosi Mindaugas.

Mokytoja parašė laišką

Tėvams skirtame laiške auklėtoja R.Bajorienė aiškino, kad draudimas dalyvauti Vasario 16-osios minėjime – priimtina auklėjimo priemonė.

„Kaip žinia, pedagogas negali prieš ugdytinį nei naudoti fizinio smurto, nei statyti į kampą... Tai ką gali pedagogas? Jei vaikas Jūsų neklauso, tai kaip į tai reaguojate? Galimai neduodat skanumyno, planšetės ar dar kokio nors norimo daikto. O ko vaikams gali neduoti auklėtoja?“, – rašoma R.Bajoerienės laiške tėvams.

Į renginį neįleistų vaikų tėvus nustebino ir auklėtojos požiūris į Valstybės atkūrimo šventės svarbą. Tėvai sunerimo dėl vaikams diegiamų vertybių.

„Kai iškėlėm klausimą dėl tokios vaikams pritaikytos draudimo formos, buvo bandoma sumenkinti pačios šventės esmę. Esą Vasario 16-osios minėjimas – tai čia labai lokali šventė, o ne kokios Kalėdos. Buvo sakoma, kad jau į Kalėdų renginį visi būtų nuvesti“, – kalbėjo darželinukės tėvas Mindaugas.

Darželis priklauso lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos vadovaujamai Vilniaus rajono savivaldybei.

Darželiui žada patikrinimą

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybė pateikti vertinimą apie darželyje susiklosčiusią situaciją – atsisako. Savivaldybės atstovė sako, kad problemą pirmiausia turi išspręsti darželio bendruomenė.

„Mes norime sulaukti, kol viduje tėvai ir darželio auklėtojos viską išsispręs. Matote, vienas tėvelis labai ten karštakošiškai čia viską sureikšmino, o aš manau, kad jie viduje turi išsikalbėti, išsispręsti, o tik paskui tai viešinti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vilniaus rajono savivaldybės atstovė Jolanta Gulbinovič.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras žada darželyje organizuoti patikrinimą.

„Būtinai paprašysiu mūsų švietimo priežiūros specialistų pasidomėti, kaip būtų galima paskatinti ir padėti susitvarkyti, kad šio konflikto neliktų. Kartais gali būti, kad vienas tėvas nepatenkintas, bet jeigu visa tėvų bendruomenė – tai mes, pedagogai, rimtai turime pagalvoti, ką ne taip darome“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Suabejojo auklėtojos kompetencija

Darželio auklėtojos kompetencija sukėlė abejonių Seimo nariams.

„Aš nenoriu tikėti, kad tai įvyko. Jeigu čia rimtai ir jeigu tai tiesa – daug komentarų čia ir nereikia. Matyt, tas žmogus, ta pedagogė, turi problemų su savo kvalifikacija ir jai, matyt, nepatinka tas darbas“, – nuostabos neslėpė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotojas Vytautas Juozapaitis.

Sprendimas gerokai pribloškė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotoją Lauryną Kasčiūną.

„Kaip sankciją naudoti ir neleisti vaikų švęsti Vasario 16-osios, be kurios mes neturėtume Kovo 11-osios, šiandieninės Lietuvos, laisvės – visiškas absurdas. Ir ten darželiai, mokyklos, kurios pavaldžios savivaldybei yra dominuojantys lenkų rinkimų „forpostai“. Pati organizacijos genezė tokia ir ten kuriama tapatybė, kuri – priešinga Lietuvos valstybei“, – piktinosi L.Kasčiūnas.

Riešės vaikų darželio direktorė ir į Vasario 16-osios renginį vaikų neleidusi auklėtoja savo veiksmų nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.