Arūnas Dumalakas. Pirmosios klimato kaitos aukos – kelininkai

Akivaizdu – pirmosiomis klimato kaitos aukomis tapo kelininkai. Ne, nieko blogo jiems nenutiko, vyrai ryškiaspalviais kombinezonais ir toliau prižiūrės Vilniaus gatves.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2020, 7:00 AM

Tik ta priežiūra kelia nusistebėjimą. Su kokiu įniršiu ir azartu kelininkai šiemet gremžia gatves!

Net miesto pakraščiuose juos pamatysi valančius smėlį. Rašyti „susikaupusį po žiemos“ nekyla ranka. Tiesiog jo buvo šiek tiek kelkraščiuose po kelių pabarstymo.

Ankstesniais metais būdavo, kad ir gegužę sunkiai priprašysi kelininkų išvalyti susikaupusias smėlio krūvas. Net smėlio audros kildavo papūtus pavasario vėjui. Kai kuriems vilniečiams tas smėlis ir alergiją įvarydavo.

Kelininkai vis atsikalbinėdavo, pateikdavo skaičius, kiek per žiemą tonų smėlio išbarstyta, kiek jau spėjo susemti. Esą ko kimbate?

Tad dabar, kai to smėlio beveik nėra, ir pagalvoji apie klimato kaitą, susukusią galvas kelių prižiūrėtojams.

Darbuojasi vyrai kastuvais, šepečiais, brūžina kelkraščius vakuuminėmis mašinomis. Iš kur toks uolumas, kuris anksčiau kelininkams nebuvo būdingas?

Nekreipia dėmesio jie net į sinoptikų prognozes. Juk ir paprastam žmogui aišku, kad kovą, gal ir balandį dar bus atšalimų, nesvarbu, kad klimatas šyla. Kad dar teks barstyti gatves smėliu. Ir jį vėl reikės šluoti.

Ne tik kiekvieną smėlio smiltelę stengiasi sušluoti kelininkai. Jie taip pat uoliai atkasa šaligatvių kraštus. Tuos, kurių nelietė gal du, gal tris dešimtmečius.

Grando pernykščius žolynus, kasa žemių sąnašas, kol iš po jų išlenda nuskilęs šaligatvio kraštas. Kai pasižiūri – gal net gražiau buvo, kai jį dengė tas kultūrinis sluoksnis.

Bet ne – kelininkai su juos apėmusiu įniršiu stengiasi reanimuoti net šaligatvių kraštus magistralinėse gatvėse miesto pakraščiuose, kur praeivių per dieną būna du ar penki.

Dar suprastum, kad toks šyšas juos būtų apėmęs kaip pernai, kai artėjo savivaldos rinkimai.

Štai tada buvo vaizdų, kurių Vilnius dar nematė! Kovo pradžioje vakuuminės mašinos šlavė gatves atokiausiuose rajonuose, centre šveitė aukšto slėgio purkštuvais, darbininkai keitė trinkeles Gedimino prospekte. O jų kiekvieną judesį uoliai fiksavo savivaldybės fotografas ir operatorius.

Tai čia viskas aišku: artėjo rinkimai. O dabar? Seimo rinkimai tik rudenį. Tad norite tikėkite, norite ne, bet paaiškinimas galėtų būti tik klimato kaita.

Prisimenate, kaip sniegingomis žiemomis kelininkai girdavosi, kiek vagonų smėlio ir druskos išbarstė? Kiek vargo valydami sniegą, gremždami ledą? Dabar viso to nebėra. O pinigų užsidirbti tai reikia.

Tad jeigu ir kitą žiemą nesnigs, gali būti, kad kelininkai ir gatves sausį sugalvos palaistyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.