Lietuva per savaitę: dvejetais pažymėtos sutuoktuvės ir nauji taršos skandalai

Anykštėnai istorine vėliava virš senosios miesto gaisrinės pažymėjo vasario 16-ąją. O panevėžiečiai užplūdo šio miesto metrikacijos biurą vasario 20-ąją. Kodėl?

Lietuva per savaitę: dvejetais pažymėtos sutuoktuvės ir nauji taršos skandalai.<br>Lrytas.lt koliažas
Lietuva per savaitę: dvejetais pažymėtos sutuoktuvės ir nauji taršos skandalai.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Feb 22, 2020, 10:36 PM

Anykščiai

Vasario 16-ąją po iškilmių A.Baranausko aikštėje, kurioje buvo tradiciškai iškelta trispalvė, anykštėnai buvo pakviesti prie senosios miesto gaisrinės.

Pirmą kartą ant jos bokšto, 5 metrų stiebo, suplazdėjo istorinė Lietuvos vėliava. Ją Anykščiams padovanojo ir įsimintiną reginį organizavo Aldonos ir Algirdo Antano Avižienių (sesers ir brolio) labdaros fondas, vadovaujamas vykdomojo direktoriaus Albino Šližio.

Miesto menininkų asociacijos prieš 7 metus netoli bibliotekos įkurtoje Gatvės galerijoje, kurioje eksponuojami tik Anykščių krašto menininkų darbai, pastaruoju metu demonstruojami 86 metų kryždirbio, kraštotyrininko, fotografo Broniaus Tvarkūno sukurti Anykščių rajono bažnyčių maketai.

Debeikiuose (Anykščių r.) gyvenantis tautodailininkas, buvęs tremtinys, sukūrė ir pastatė apie 50 kryžių savo likimo broliams.

Klaipėda

Didžiojo pilies bokšto atstatymo darbai nukeliami į ateitį: šiemet planuojama tik baigti projektavimo darbus. Tuomet bus sprendžiamas tolesnis šio objekto likimas. Pagrindinis trukdys sumanymui įgyvendinti – pinigai.

Apskaičiuota, kad bokšto atstatymo projektui reikėtų daugiau kaip 1,5 mln. Šįmet ketinama skirti 90 tūkst. eurų. Atstatyti pilies bokštą nuspręsta 2018 metais.

Klaipėda

Iš kelių daugiabučių pietinėje miesto dalyje per lietaus nuotekų tinklus į aplinką pateko ir Smiltalės upelį teršė nevalytos atliekos. Tai nustatė bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistai. Jie ketina patikrinti ir daugiau namų.

Įprastai buitinės nuotekos iš daugiabučių namų išleidžiamos į joms skirtą tinklą, o ne į lietaus nuotekų tinklus. Kol kas gamtos taršos pažeidimų aptikta dviejuose Statybininkų prospekto ir viename I.Simonaitytės gatvės name.

Kalvarija

Atnaujintos miestelio aikštės centre buvo atidengtas paminklas kraštiečiui, gimusiam Kušliškių kaime, Petrui Klimui (1891–1969). Diplomatas, teisininkas, užsienio reikalų ministras, istorikas, redaktorius, Vasario 16-osios Akto signataras po tremties iš Sibiro lagerių 1954-aisiais grįžo į Lietuvą, apsigyveno Kaune. Palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Paminklo Kalvarijoje autoriai – skulptoriai Julius Narušis bei Marijus Petrauskas.

Marijampolė

Vienoje judriausių mieste S.Dariaus ir S.Girėno bei V.Kudirkos gatvių sankryžoje pradėjo veikti pirmasis išmanusis šviesoforas. 8 metrų aukštyje įrengti vaizdo davikliai fiksuoja artimas ir tolimas transporto priemones. Daviklių perduodamą informaciją įvertina valdiklis, kuris atitinkamai reguliuoja šviesoforo signalus.

Piko valandomis visi šviesoforų signalų deriniai persijungia nuosekliai ir dega vienodą laiko tarpą. Mieste ketinama įrengti daugiau išmaniųjų šviesoforų. Tikimasi, jog jie padės eismo saugumui, užtikrins tolygų transporto srautų paskirstymą ne piko metu.

Rokiškis

Jaunystės gatvėje parduotuvės apsauga atkreipė dėmesį į pasirodžiusį girtą pirkėją. Patraukęs į gėrimų skyrių 25-erių vyras paėmė iš lentynos du vieno litro talpos viskio butelius, tokio pat dydžio du brendžio ir vieną pusantro litro talpos mineralinio vandens butelį.

Čia pat salėje pasikėlęs drabužius jis grobį susigrudo į kelnių kišenes ir patraukė išėjimo link. Lyg niekur nieko vyras praėjo pro kasas nesusimokėjęs ir buvo sulaikytas apsaugos. Jo grobio vertė siekė per 62 eurus.

Policininkams įtariamasis žinomas kaip vagišius.

Juodkrantė

Klaipėdoje šviesų festivalis baigėsi, o Juodkrantėje dar du savaitgalius žmones džiugins per Kuršių marias persikėlusios šventės atgarsiai. Dar kartą bus galima aplankyti įspūdingai apšviestas Raganų kalno skulptūras – medines raganas, velnius ir kitus lietuvių tautosakos herojus.

Netikėtų šviesų sprendimų autoriai – aštuoni Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentai, vadovaujami dėstytojo Mariaus Norkaus.

Antupiai

Ketvirtadienį vakare 39 metų Rusijos pilietis, automobiliu „Toyota Camry“ važiuodamas keliu Vilkaviškis–Marijampolė, partrenkė ir mirtinai sužalojo per kelią bėgantį briedžiuką.

Vairuotojas buvo blaivus, jam neprireikė medikų pagalbos. Vilkaviškio ugniagesiai gelbėtojai sutvarkė ant asfalto pažirusias automobilio nuolaužas. Negyvą briedžiuką išsivežė medžiotojai.

Alytus

Trečiadienį vakare iš buto penktame aukšte iškrito ir sunkiai susižalojo 45 metų moteris.

Nelaimei už akių bandė užbėgti gretimo namo gyventoja, pagalbos telefonu pranešusi apie pavojingai per langą persisvėrusią moterį. Kai prie bendrabučio tipo daugiabučio atvyko specialiosios tarnybos, nelaimėlė jau buvo nukritusi ant žemės.

Policijos pareigūnai tame bute rado tris stipriai apgirtusius vyrus. Susižalojusi moteris bei 40-metis vyras svečiavosi šiame bute. Dėl sunkios būklės moteris buvo išgabenta į Kauno klinikas.

Pajiešmeniai

Vakar baigiantis pirmai valandai nakties Pasvalio rajone kilęs gaisras pražudė 72 metų vyrą. Pamiškėje degantį vienkiemį pastebėjo pro šalį važiuojantis vairuotojas.

Atvykę ugniagesiai rado liepsnų apimtą namą, stogas ir perdanga jau buvo įgriuvę į vidų. Siautėjant liepsnoms nebuvo jokios galimybės patekti į namą.

Užgesinę gaisrą ir perkasinėdami gaisravietę ugniagesiai tarp degėsių aptiko šeimininko kūną. Gaisrininkų manymu, gaisras kilo nuo krosnies.

Rokiškis

Privačiame ūkiniame pastate rastas didelis kiekis neteisėtai laikomų nemėgėjiškos žvejybos įrankių – 16 statomųjų tinklų, 8 venteriai ir 4 bučiai. Bendras neteisėtų laikomų įrankių ilgis siekė apie 600 metrų.

Rokiškėnui gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų su žvejybos įrangos konfiskavimu.

Kančėnai

Ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą, jog Alytaus rajone esančiame Niedulio ežere galėjo nuskęsti 65 metų vyras. Žvejo paieškos vyko iki pat vidurnakčio ir buvo pratęstos kitą dieną.

Kateriu plaukiantys gelbėtojai ežero viduryje apie pietus rado valtį su tinklais. Po kelių valandų narai 100 metrų nuo kranto aptiko nuskendusio žvejo kūną.

Paplatelė

Plungės rajone trečiadienio naktį užsiliepsnojo žirgyno dirbtuvių pastatas. Degė 56 kvadratinių metrų plotų vieno aukšto medinis pastatas su dvišlaičiu stogu, uždengtu šiferiu.

Atvykus ugniagesiams pastatas degė atvira liepsna, buvo įgriuvęs stogas. Nei žmonės, nei gyvuliai nenukentėjo. Ugnį keturios automobilinės cisternos numalšino per valandą.

Naujininkai

Didžiulis gaisras Pagėgių savivaldybėje nusiaubė ūkį. Pranešimas apie gaisrą gautas ketvirtadienio popietę. Po 12 minučių atvykę į gaisro vietą ugniagesiai 2 aukštų mūrinį ūkinį pastatą rado degantį atvira liepsna, stogas buvo sukritęs.

Per gaisrą sudegė viduje likusios 4 karvės ir 13 vištų. 11 karvių išvedė gyventojai iki ugniagesių atvykimo, dar 8 avys išvestos ugniagesių.

Per incidentą nudegė pastato stogas, išdegė pusė perdangos, išdegė vidus, sudegė viduje buvę buities reikmenys ir 3 tonos šieno.

Storiai

Naktį iš antradienio į trečiadienį vilkai Anykščių rajone papjovė ūkininko avis. Po nakties buvo rastos pajautos dvi avys ir trys ėriukai.

Ūkininkas avis žiemą išginė į lauką. Jas laikė aptvare, esančiame šalia tvarto.

Kupiškis

Prie vieno Taikos gatvės daugiabučio net tris dienas skubėjo dujininkai. Gyventojus išgąsdino laiptinėje pasklidęs dujų kvapas. Surasti gedimo vietą buvo nelengva, nes dujininkų prietaisas nerodė dujų nuotėkio.

Tik paskui pastebėta, kad ant vieno dujų čiaupo maždaug per 10 minučių išsikelia mažas burbuliukas. Sutvarkę čiaupą dujininkai išvyko, tačiau kitą dieną vėl sulaukė gyventojų iškvietimo.

Laiptinėje buvo galima užuosti dujų kvapą. Darbininkai vėl sutepė čiaupą, bet dujų tvaikas nepranyko ir kitą rytą. Trečiąkart iškviesti dujininkai iš naujo perrinko ir sutepė čiaupą.

Želsva

Netoli Marijampolės esančios gyvenvietės upeliu, virš kurio nutiestas nuotekų vamzdis, pusę paros sruvo teršalai. Vamzdžiai nebuvo prakiurę, – nuotekos veržėsi per pažeistą movą.

Specialistai mano, jog mova buvo pažeista, kai ant jos krito šalia upelio pjaunamo medžio šakos.

Panevėžys

Miesto metrikacijos biurą ketvirtadienį užplūdo šiam metui neregėtai daug jaunavedžių porų – santuokos buvo registruojamos kas penkiolika minučių. Paprastai toks didelis santuokų skaičius būna nebent populiariais vasaros savaitgaliais. Tačiau šį kartą priežastis – datos skaičiai – 2020 02 20.

Ne tiktai Laura su Martynu (nuotr. viršuje), bet ir visi tos dienos jaunavedžiai pripažino, kad šią dieną sutuoktuvėms rinkosi būtent dėl gražiai išsirikiavusių datos skaičių. O štai Monika su Tomu (nuotr. dešinėje) 2020 metų vasario 20 dienos, kai galės įregistruoti santuoką, laukė net trejus metus.

 

Vieniems jaunavedžiams rinktis šią datą patarė astrologai, kiti teigė, kad dvejetais ir nuliais paženklinta data simbolizuoja laimę. Beje, šiandien sutuoktuvėms taip pat labai tinkama data – 2020 02 22.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.