Žemųjų Šančių bendruomenė švenčia nedidelę pergalę

Žemųjų Šančių bendruomenė laimėjo mūšį prieš savivaldybę. Teismas valdininkus įpareigojo išnagrinėti bendruomenės pasiūlymus dėl planų tiesti kelią palei Nemuną.

Žemųjų Šančių bendruomenė pernai surengė ne vieną protesto akciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žemųjų Šančių bendruomenė pernai surengė ne vieną protesto akciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-22 23:33

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija antradienį įpareigojo Kauno savivaldybę išnagrinėtų Žemųjų Šančių bendruomenės prašymą pakeisti Kauno miesto teritorijos bendrąjį planą.

Taip pat teismas iš savivaldybės administracijos priteisė bendruomenei sumokėti 1065 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė priminė, kad savivaldybei paskelbus apie planus palei Nemuno krantinę ir upę nutiesti gatvę, vietos žmonės tam ėmė prieštarauti. Valdininkai aiškino, kad gatvė miesto bendrajame plane yra nubrėžta dar tarpukariu, todėl šį planą pagaliau siekiama įgyvendinti.

„2019 metų pavasarį pristatant šį projektą savivaldybėje bendruomenė išreiškė didžiulį pasipriešinimą, kad jis būtų įgyvendintas. Susitikime buvę savivaldybės atstovai sakė, kad mes savo pasiūlymus pakeisti bendrąjį planą turime pateikti raštu ir jie bus apsvarstyti“, – sakė V.Gelūnienė.

Tačiau, pasak bendruomenės pirmininkės, gegužės pradžioje nunešus šį dokumentą į savivaldybę nei miesto taryba, nei savivaldybės administracija jo nesvarstė.

„Gegužės pabaigoje kreipėmės į teismą prašydami, kad mūsų pasiūlymai dėl gatvės tiesimo Nemuno krantinėje būtų apsvarstyti. Kad turėtume pinigų bylinėjimosi procesui, atidarėme sąskaitą, į kurią lėšas galėjo pervesti visi, kurie manė, kad būtina ginti kauniečių viešąjį interesą. Aukų bylinėjimuisi užteko“, – pasakojo V.Gelūnienė.

Šią savaitę teismas Šančių gyventojų prašymą patenkino ir Kauno savivaldybės administraciją įpareigojo išnagrinėti Žemųjų Šančių bendruomenės prašymą pakeisti miesto savivaldybės teritorijos bendrąjį planą.

Aktyvi kaunietė sakė, jog toks teismo sprendimas labai svarbus visai bendruomenei, nes sugrąžino tikėjimą, kad viešasis interesas gali būti apgintas.

„Kas bus toliau, neaišku. Gali būti, kad savivaldybė teismo nutartį apskųs. Vis dėlto jei ne karas, tai bent mūšis laimėtas“, – džiaugėsi V.Gelūnienė.

Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė sakė, kad išnagrinėjęs skundą teismas nustatė formalius trūkumus rengiant neigiamą atsakymą į prašymą pakeisti Kauno miesto bendrąjį planą. Teismo vertinimu, pristigo motyvų, argumentacijos atsisakant nagrinėti pareiškėjo prašymą.

„Teismo sprendimą gerbiame. Vis dėlto jis priimtas vos prieš kelias dienas, tad kol kas ketiname nuodugniau susipažinti ir įvertinti teismo sprendimo motyvus ir per 30 kalendorinių dienų priimti tolesnius sprendimus“, – paaiškino R.Šimkaitytė-Kudarauskė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.